Без заголовка

COVID-19, напад росії на Україну, місяці в укриттях, робота в проміжках між вимиканнями світла — це лише частина сьогоднішніх подій, які наповнюють життя українців постійними стресами. Ця нереальна реальність впливає не лише на здоров’я внутрішніх органів наших людей, але і на стан їхнього волосся.

Аби дізнатися, як зберегти красу «дівочої коси», журналісти БФ “Квітна” поспілкувалися з лікарем-трихологом Софією Малеш. В інтерв’ю пані Софія розповіла про основні причини патологій, методи діагностики та лікування випадіння волосся, пубертатний період, наслідки COVID-19 і стресів, спричинених війною, відновлення після хіміотерапії, способи лікування передчасної сивини, міфи та правду про догляд за волоссям.

/Хто такий лікар-трихолог і що він лікує/

Лікар-трихолог — це спеціаліст, який має вищу медичну освіту, та зазвичай це дермато-венеролог. Адже волосся — це похідне шкіри, на чому і спеціалізуються лікарі-дерматологи.

Загалом про трихолога знають небагато людей. Оскільки наука трихологія доволі нова — їй не більше 150 років і відносно популярною вона стала лише упродовж останніх п’яти років.

До трихолога слід звертатися з будь-якими змінами, пов’язаними зі здоров’ям шкіри голови та волосся. Тобто, коли людина відчуває сухість, свербіж, лущення, стягнення, біль та має висипи на шкірі голови. Зіштовхується з дифузним, вогнищевим та будь-яким іншим випадінням волосся. Спостерігає зміну структури волосся і його кольору, погіршення якості, ламкість, посічення кінчиків тощо.
IMG_3377

                                                                          /Основні причини випадіння волосся і захворювань шкіри голови/

Волосся — це лакмусовий папірець всього нашого організму і поява патологій може мати великий спектр різних причин. Але основними вважаються такі негаразди зі здоров’ям:

  • дефіцитні стани, тобто нестача в організмі вітамінів та мікроелементів;
  • нові та хронічні захворювання внутрішніх органів;
  • психічний стан людини, де критичними є гострі та тривалі хронічні стреси.

Також проблеми з волоссям і шкірою голови часто виникають під час пубертатного періоду, коли активно починають працювати сальна і потова залози. Це зумовлює такі патології: надмірна жирність шкіри голови, ламкість волосся, себорейний дерматит тощо. Сьогодні такий пубертатний синдром у дівчаток настає в 10-13 років, у хлопчиків це дещо старший вік: 13-15 років.

/COVID-19 та здоров’я волосся/

Окрім перелічених вище факторів, випадіння волосся провокує також COVID-19. Цей вірус навіть вніс нове захворювання до переліку трихологічних діагнозів, яке називається постковідним випадінням волосся. Воно виникає через 56 і більше діб після перенесеного ковіду або вакцинації.

Поясню, чому це відбувається. Є три основні механізми, які впливають на випадіння волосся:

  • Аутоімунна агресія. Тобто власний організм починає реагувати на білок волосся ніби на щось чужорідне і починає його атакувати. В подальшому це призводить до випадіння волосся.
  • Мікротромбоз. Під час лікування COVID-19 застосовуються препарати, які розріджують кров для уникнення тромбозу. Ось цей мікротромбоз, який відбувається в капілярах біля волосяного фолікула, і впливає на випадіння волосся.
  • Стресовий фактор. Коронавірус досить інтенсивно діє на весь організм, викликаючи значний стрес для більшості органів. Наприклад, спазм капілярів. Відповідно запускається біокаскад механізмів, які призводять до втрати волосся.

Випадіння волосся, спричинене ковідом, досить інтенсивне. Може навіть досягати 80% об’єму. Але доброю новиною є те, що волосся має почати відновлюватися самостійно упродовж трьох місяців.

2

                                                         /Війна рф проти України, стрес і стан здоров’я волосся українців/

 Широкомасштабна війна росії проти України безумовно негативно вплинула на здоров’я українців, включно зі станом здоров’я їхнього волосся. Адже перенісши гострий стрес, через два-три місяці у людини може розпочатися інтенсивне випадіння волосся. Це ми зараз активно і діагностуємо, оскільки повномасштабна війна триває вже десятий місяць. Та окрім стресового фактору, який призводить до різкого випадіння, ми маємо ще й аутоімунний. А він спричиняє розвиток вогнищевих і рубцевих форм випадіння волосся.

/Сивина. Методи лікування/

Сивина — це досить складна проблема, яка на даному етапі в науці трихології не має повного вирішення. Одна з причин її появи — стрес. Оскільки через нервове напруження відбувається зменшення кількості меланіну у волосині, що власне і являється сивиною.

На жаль, сьогодні сивина спостерігається не лише у людей літнього віку, але і в молодих людей 18-20 років. Якщо ця патологія починається до 45 років, то вона носить визначення передчасної і тут ми можемо вплинути на її механізми. Для цього існують спеціальні комплекси вітамінів, мікро- і макроелементів. Також є деякі ін’єкційні методики, які допомагають у боротьбі з передчасною сивиною. Та маю зауважити, що 100% вирішення цієї проблеми немає.

IMG_3387

/Діагностика патологій волосся та шкіри голови/

Проблема здоров’я волосся — це не косметична проблема, адже в більшості випадків вона викликана внутрішніми порушеннями. Тому важливо вчасно виявити і пролікувати початкові причини. Інакше косметичні засоби не допоможуть у вирішенні патологій волосся.

В арсеналі трихолога обов’язковим є такий метод дослідження, як трихоскопія. Під час цієї діагностики лікар використовує спеціальний мікроскоп для волосся — трихоскоп. За його допомогою ми можемо оцінити стан волосистої частини шкіри голови, активність випадіння, його стадію, кількість волосяних фолікулів та їхні розміри, діаметр волосини, а також червоні прапорці.

Червоні прапорці — це спеціальні симптоми вогнищевого випадіння і рубцевих алопецій.

Дослідження волосся на трихоскопі є обов’язковим для встановлення діагнозу.

Також в діагностичних цілях ми призначаємо аналізи для визначення дефіциту вітамінів, мікро-, макроелементів, загальний аналіз крові і біохімію крові. Окрім цього використовуємо діагностику лікарів суміжних спеціальностей, що є доцільним при підозрах на ендокринні, гінекологічні та інші порушення.

/Методи і тривалість лікування проблем з волоссям/

Зазвичай ми використовуємо комплексний підхід в лікуванні волосся. В першу чергу призначаємо лікування для зменшення дефіциту вітамінів, мікро- та макроелементів, а також використовуємо зовнішні засоби. Для зупинки випадіння волосся застосовуємо спеціальні сироватки. Для боротьби з себорейним дерматитом та іншими захворюваннями шкіри голови призначаємо спеціальний комплекс, який складається з шампунів та лосьйонів. Вони допомагають впоратися із зовнішнім проявом цієї проблеми.

Також ефективними є такі методики лікування патологій волосся і шкіри голови:

  • Ін’єкційні методики. Здебільшого це мезотерапія, де використовується коктейль готових вітамінів, мікро- і маркроелементів, судинорозширюючих компонентів та інших допоміжних речовин, які сприяють зупинці випадіння волосся, блокують дію гормонів, розширюють судини і цим самим зменшують випадіння волосся.
  • Методика плазмотерапії. В цьому випадку людина є одночасно і донорам, і пацієнтом. З власної крові пацієнта концентруються речовини, які відновлюють і стимулюють ріст волосся. Дана методика допомагає впоратися з облисінням.
  • Клітинні методики. В них використовуються клітинні технології, які працюють на доволі глибокому рівні.

Також важливим етапом вирішення проблем з волоссям є стабілізація психоемоційного стану пацієнта. Тому ми інколи використовуємо додаткову сесію у психотерапевта, аби розібратися, чому дана проблема має такий великий відгук в душі пацієнта, і вирішити її.

Щодо тривалості лікування, то протокол з необхідною терапією формується індивідуально для кожного окремого пацієнта. Є таке правило: “Тривалість часу випадіння волосся множимо на два і це буде дорівнювати приблизного терміну лікування”. Тож для того, щоб пацієнт побачив перші видимі результати, має пройти щонайменше чотири-п’ять місяців. Адже волосся росте відносно повільно — близько одного сантиметра на місяць.

Якщо ми говоримо про захворювання шкіри голови, то результати будуть швидшими. Оскільки ми працюємо локально і внутрішньо, це дає свої плоди упродовж місяця-двох. Хоча, звичайно, все дуже індивідуально.

IMG_0358

/Проблеми, з якими людина може впоратися самостійно/

Інколи певне випадіння волосся є нормальним фізіологічним станом. Це відбувається в осінній і весняний період. В цей час значна кількість волосся переходить у фазу випадіння. Потім має розпочатися фаза росту, яка сприяє оновленню волосся. Так воно функціонує. Тому, якщо людина помітила в себе гостре випадіння волосся, не варто одразу лякатися і хвилюватися з цього приводу. Необхідно почекати, адже фізіологічне випадіння може тривати упродовж ста днів. Якщо випадіння триває більше ста днів, то потрібно звернутися до фахівця.

Але не рекомендую лікувати проблеми шкіри голови самостійно, навіть із застосуванням аптечних шампунів. Це внутрішня проблема і її потрібно вирішувати з лікарем-трихологом. Самолікування зазвичай не лише не допомагає, але і може навпаки нашкодити здоров’ю.

/Лікування онкології та відновлення росту волосся/

Під час проходження хіміотерапії у пацієнтів відбувається гостре анагенове випадіння волосся, що призводить практично до стовідсоткової втрати волосся. Це пов’язано з кількома факторами. По-перше, хіміотерапевтичне лікування впливає на увесь організм, і волосяний фолікул також. По-друге, коли людина отримує хіміотерапію, організм не має змоги віддавати всі необхідні поживні речовини та компоненти для повноцінного росту волосся. В організмі просто немає на це ресурсу, адже головним на цьому етапі є забезпечення потреб життєво важливих органів.

Але з часом ріст волосся відновлюється. Та маємо зважати на той факт, що після хіміотерапії шкіра голови та волосся дуже чутливі й потребують спеціального догляду. В таких випадках ми не застосовуємо жодних агресивних компонентів. Зазвичай це безсульфатні та м’які очищуючі шампуні, які збалансовують мікробіом шкіри голови, а також стимулюють ріст волосся.

В даному випадку можуть застосовуватися наступні засоби та методи лікування:

  • Спеціальні лосьйони для пацієнтів, які перенесли хіміотерапію. Вони комплексно діють на цю проблему, сприяючи росту нового волосся.
  • Ін’єкційні методики.
  • Мезотерапія.
  • Плазмотерапія.

/Відмінності випадіння волосся у жінок і чоловіків/

Важко сказати, хто є більш вразливим до проблем з волоссям: жінки чи чоловіки. Але, якщо відокремлювати по діагнозам, то до дифузного випадіння волосся вразливішими є жінки, а генетичне — характерніше для чоловіків. Що ж стосовно звернень, то загалом на консультацію до лікаря-трихолога приходять і чоловіки, і жінки майже однаково.

/Міфи про догляд за волоссям/

Напевно, найвідоміший міф стосується сивого волосся. Нібито, якщо вирвати одну сиву волосину, то на її похорони прийде декілька. Це — неправда. Кожна волосина індивідуальна і росте незалежно від інших волосин. Тож втрата меланілу у волосині не впливає на те, чи вирвали ви іншу сиву волосину, чи ні. Це цілком незалежні процеси.

Також існують міфи щодо обрізання волосся в залежності від фаз Місяця. Клітини волосини щодня діляться однаково швидко, поступаючись лише швидкості ділення клітин спинного мозку. Тому зростання чи спадання Місяця жодним чином не впливають на ділення клітин і довжину волосся.

                                                      /Поради, як зберігати здоровими і красивими волосся та шкіру голови/

Загальні поради від мене такі:

  • приділяйте увагу повноцінному сну, відпочинку та активній діяльності;
  • дотримуйтеся здорової дієти;
  • не нехтуйте своїм ментальним здоров’ям.

Дотримуючись цих простих правил, ви будете мати не лише здорове тіло і дух, але і красиве та гарне волосся.

Добавить комментарий