1

Нам здається, що ми знаємо, які симптоми раку грудей, але тільки до тих пір, поки не доведеться проводити самостійний огляд грудей — у профілактичних цілях.

Ось тоді ми губимося в здогадах: що це тут у мене — ущільнення? Чи треба хвилюватися, якщо на шкірі з’явилися ямочки, і на що конкретно треба звертати увагу?

Саме про це задумалась молода дизайнерка Корінн Бомонт — автор кампанії «Дізнайся за лимонами» ( «Know Your Lemons).

Помістивши їх в коробку з-під дюжини яєць, Корінн хотіла створити простий, ігровий образ, який, по-перше, міг би допомогти жінкам подолати страх перед цією хворобою, а по-друге, був би зрозумілий абсолютно всім.

1

«Деякі не хочуть про це говорити і навіть не хочуть дивитися на свої груди, — каже художниця. І часто жінки, яких знімають на медичних постерах, не виглядають, як звичайні жінки».

Як пояснює професор хірургії Джайент Вадія з онкологічного відділення лондонського Університетського коледжу, вм’ятини на шкірі грудей або сплющування грудей, особливо в положенні, коли рука піднята або при нахилі тулуба вперед, є важливими ранніми симптомами.

«Це одна із головних ознак, які можна побачити на ранній стадії, поряд з кров’яними виділеннями з соска або виділеннями тільки з одного протока», — говорить професор.

Такі симптоми, як вени, які стали раптом помітними, або запалення молочних залоз є рідкісними, а виразки на шкірі грудей або поява пористої ділянки шкіри, що нагадує апельсинову кірку, а також великі горбики — це ознаки, які свідчать про те, що хвороба знаходиться в прогресуючій стадії.

«Лимони, укладені в коробку з-під яєць, привертають інтерес до цієї теми, і люди можуть краще запам’ятати якісь конкретні ознаки. Але зазвичай жінки просто виявляють у себе «невидиме «ущільнення в грудях — це найрозповсюдженіший і часто єдиний симптом «, — пояснює професор Вадія.

Але що важливо знати, так це те, як саме виглядають і відчуваються саме ваші груди — кажуть фахівці. До будь-якої зміни розміру або форми, ущільнення або «кульки» в будь-якій частині грудей треба ставитися серйозно.

«Втягнутий сосок, виділення зі соска або висип — все це також може виникнути і з інших медичних причин. Однак якщо ви виявили якісь зміни, то до лікаря сходити треба, оскільки якщо все-таки виявиться, що це рак, то у вас буде більше шансів на одужання «, — зазначають фахівці.

Джерело

Добавить комментарий