2_6

Чимало перспективних методів лікування раку зійшли з дистанції на етапі клінічних випробувань. Але імунотерапія має всі шанси уникнути такої долі: її значущість для медицини вже порівнюють з відкриттям антибіотиків і хіміотерапії. Розповідаємо, що потрібно знати про цей багатообіцяючий напрям в онкології.

Що таке імунотерапія раку

Більшість ракових клітин мають на поверхні пухлинні антигени — білки або вуглеводи, які можуть бути виявлені і знищені пильною імунною системою. Імунотерапія активує імунітет, перетворюючи його в зброю проти багатьох видів раку.

Найбільший інтерес вчених, лікарів та інвесторів прикутий до двох типів імунотерапії:

  • інгібітори контрольних точок імунної відповіді, які знімають імунітет з гальм, дозволяючи йому побачити і знищити рак;
  • CAR Т-клітинна терапія, яка здійснює більш цілеспрямовану атаку на ракові клітини.

Інгібітори контрольних точок імунної відповіді блокують здатність деяких білків послаблювати реакцію імунної системи на пухлинні антигени. У звичайний час такі білки стримують імунну систему від занадто агресивної поведінки, не даючи їй зашкодити організм. Але рак може перехопити їх, використовуючи для придушення імунних реакцій (пухлина стає «невидимою» для імунітету).

Для лікування злоякісних пухлин (включаючи меланому, лімфому Ходжкіна, рак легенів, рак нирок і рак сечового міхура) вже схвалено 4 препарати, які активізують імунну систему: іпілімумаб (Ipilimumab, MDX-010, MDX-101), пембролізумаб (Кейтруда), ніволумаб ( Опдіво) і атезолізумаб (Тецентрік).

Джиммі Картер — колишній президент США — в минулому році вилікував неоперабельну меланому за допомогою пембролізумаба. У грудні 2015 політик розповів, що всі ознаки раку у нього зникли.

CAR Т-клітинна терапія використовує для лікування раку Т-клітини — ключову частину імунної системи організму. Їх витягують з крові пацієнта, генетично модифікують в лабораторії, «націлюючи» на конкретний вид раку, і вводять назад в організм. Ця процедура, доступна тільки в клінічних випробуваннях, в даний час використовується для лікування лейкемії та лімфоми. Адміністрація харчових продуктів і медикаментів США, ймовірно, схвалить Т-клітинну терапію в 2017 або 2018 році. Коли ця технологія дійде до українських клінік — питання риторичне.

Актуальні проблеми імунотерапії

Інгібітори контрольних точок імунної відповіді викликають скорочення пухлини і стабілізацію пухлинного процесу в середньому у 20% пацієнтів. Дослідники поки не розуміють, чому деякі види раку на лікування не реагують. Наприклад, імунотерапія ефективна для пацієнтів з меланомою, але марна для лікування раку підшлункової залози.

Вважається, що ключем до підвищення ефективності імунотерапії буде її комбінація з іншими методами лікування. Вчені хочуть об’єднати інгібітори контрольних точок з Т-клітинною терапією, променевої і хіміотерапії. Але таке поєднання може збільшити ризик побічних ефектів, завдаючи нищівного удару по здорових клітин організму.

Головні недоліки імунотерапії раку

«Розгойдуючи» імунну систему, імунотерапія може викликати серйозні пошкодження здорових тканин і органів. Дослідники працюють над способами зменшення її потенційної токсичності, але попереду ще дуже багато роботи.

Сьогодні відомо два типи ризиків, пов’язаних з імунотерапією:

  • Майже у всіх пацієнтів після лікування спостерігаються грипоподібні симптоми, включаючи високу температуру, головний і м’язевий біль; деякі в кінцевому підсумку потрапляють у відділення інтенсивної терапії.
  • Лікування може викликати набряк мозку і летальний кінець

Стандартні методи лікування раку теж мають небезпечні побічні ефекти. Наприклад, хіміотерапія і променева терапія для лікування лейкозу у дітей може викликати вторинні види раку, безпліддя і пошкодження серця, але для порятунку життів лікарям часто доводиться йти на ризик.

Ще один істотний недолік імунотерапії — її висока вартість:

  • річний запас Кейтруди обійдеться пацієнту в 150 тисяч доларів на рік (3 мільйона 750 тисяч гривень);
  • вартість 40 мл іпілірумаба перевищує 29 тисяч доларів (725 тисяч гривень);
  • більше 2500 доларів доведеться витратити на 100 мг ніволумаба.

Поки такі захмарні цифри не вселяють пацієнтам оптимізму, але імунотерапія — молодий напрям в онкології, і чим більше нових препаратів з’явиться на світовому фармацевтичному ринку, тим нижче впадуть ціни.

Автор: Likar.info

Фото: naked-science.ru

Добавить комментарий