15_main

В усьому світі правильне харчування і здоровий спосіб життя стають трендом, саме час і українцям відмовитися від шкідливих звичок.

Не міг собі навіть уявити, що те, чим захоплено займаюся з дитинства – смачна їжа і кулінарні рецепти, а також моя «доросла» робота – авторські програми на ТБ і створення відеороликів, раптом знадобиться мені в сьогоднішній основній діяльності. Весь свій вільний час (як благодійник) я вже кілька років присвячую людям, хворим на онкологічні захворювання. Вони звертаються до мене за допомогою, і першим словом в розмові звучить: рак, рак, рак…

Складається враження, що ця хвороба оголосила війну людству. По-справжньому страшно бачити, коли хворіють діти, молодь та люди похилого віку. Не пропоную оголошувати режим воєнного стану й жалобу, але час замислитись. Складається враження, що люди не хочуть рятувати самі себе. Поки рак не свисне… Справжній рак.

Ми всі знаємо правила безпеки. Прийшов на море — не запливай за буйки, прийшов на будівництво — одягни каску. Але, коли мова заходить про рак, суспільство починає жити за принципом «мене це не торкнеться». На жаль, це не так. Якщо кожен день робити одне і те ж, то й результат буде один і той же. Часто в одній родині всі родичі товсті не тому, що така генетика, а тому, що їдять з ранку до вечора одну і ту ж шкідливу їжу. Стежать за своїм харчуванням частіше в тих родинах, де, на жаль, вже є хвороби. А поки грім не гримнув — пий-гуляй-не-думай.

В силу своєї професії я постійно вивчаю нові рецепти страв, думки світових зірок кулінарії і найвідоміших блогерів Америки, Англії, Австралії. Основними трендами в світі впевнено стають нешкідлива їжа і здоровий спосіб життя. Після того, як у Нью-Йорку заборонили курити в усіх закладах, кількість операцій за серцево-судинними патологіями впала на 25%. Сьогодні у США всі знають, що куріння — це рак. В Україні закон ледь протягнули. Але багато хто, і в США, і в Україні вже починають усвідомлювати, що й неправильне харчування — це теж рак. І, як це не сумно, онкологічні захворювання — сьогодні трагічна прерогатива цивілізованих країн, країн з перевиробництвом шкідливої їжі. В Африці, наприклад, хворіють на СНІД, але немає такої кількості ракових хворих як в Європі й Америці.

Як казали лікарі давнини, краще з’їсти трохи отрути, ніж багато хорошої їжі
Водночас цікаво, що в Японії, Китаї та Південній Кореї зафіксовано мінімальну кількість захворювань раком грудей і раком простати. Чому? Це пов’язано з низьким рівнем споживання молочних продуктів. Чим вище рівень споживання молока, тим вище ризик захворіти на рак молочної залози і навпаки. Якщо у Фінляндії та Бельгії вживають 365 літрів молока в рік на людину (це всі молочні продукти, що споживаються в цілому щодня: 50 грам масла, 50 грам голландського сиру плюс кава з молоком), то в Японії та в Китаї – 11-19 літрів на рік. Різниця буквально кричуща. Як і результат. У Китаї є поселення, де за рік не було зафіксовано жодного випадку захворювання на рак молочної залози і простати.

Настав час задуматися про те, що їмо ми. Якщо ви думаєте, що все з’їдене «йде в туалет», то це не зовсім так. Всередині залишається те, з чого й будується наш організм. Їжа та вода – наш будівельний матеріал, ті «цеглинки», з яких зроблені наші клітини. Всі добре це пам’ятають, коли годують немовля, але забувають, коли годують себе. Іноді ми самі ростимо пухлину, вживаючи шкідливі продукти й скорочуючи собі життя. Ми всі не вічні. Але люди, що правильно харчуються, ведуть фізично і розумово активний спосіб життя, не курять – живуть довше, до 80-90 років. І вони не роблять таємниці зі свого способу життя.

Найголовніше: перестаньте шалено споживати все, що вам пропонують. Як казали лікарі давнини, краще з’їсти трохи отрути, ніж багато хорошої їжі. Достаток смачної їжі завдає шкоди. Щоб чогось десь не додалося, потрібно себе в чомусь обмежити. Подивіться, що лежить у вас в холодильнику, що ви готуєте, що ви купуєте? Почитайте в інтернеті, з чого складається, і з чого виробляють те, що ви сьогодні їсте? Наприклад, проста соняшникова олія з написом «рафінована» і «дезодорована». Почитайте про те, як роблять біле борошно та білий цукор. Чи знаєте ви, що в одному кілограмі білого борошна залишається 80 грамів хлору, яким воно відбілювалось? Заради чого ви їсте хлор?

Не схильний нагнітати ситуацію і наводити жах на читачів. Але я ховав друзів, яким було всього 50-52 роки. Ховав родичів, яким було 40 років. Багатьох з них можна було б врятувати, якби ми знали тоді, як нам правильно жити і харчуватися.

Проголосуйте гривнею за корисні продукти. Зайдіть хоча б один раз в магазин здорового харчування. Дізнайтеся, що там продають. Купіть додому хлібопічку, щоб самому приготувати хліб без шкідливих домішок. Такий хліб не буде стояти, як торт на прилавку з терміном придатності 6 місяців. Чому такі торти за півроку не з’їдають бактерії? Тому, що від такої їжі бактерії вмирають. Пожалійте себе – ви ж краще бактерії! – і почніть вести здоровий спосіб життя, щоб не захворіти.

Промисловість сьогодні готова постачати нам тільки здорові й корисні продукти. І вони вже є на прилавках. Так, це коштує дорого, але в такій їжі є величезний плюс: ви перестанете завантажувати свій організм барахлом, стовідсотково станете здоровішими і проживете довше.

Добавить комментарий