8717

Рак молочної залози становить чверть від онкологічних захворювань в Україні. У Великобританії щодня близько 150 жінок дізнаються про цю недугу. Разом з цим, відомо 27% випадків запобігання раку грудей серед британок.

Які засоби профілактики раку грудей існують сьогодні?

Це питання є дуже актуальним і гострим і тут у нас є чимало гарних новин. Адже сучасні вчені мають суттєві досягнення у галузі не лише безпосередньої боротьби з раком, а й низку клінічних досліджень, які дозволяють ефективно запобігти цьому захворюванню. Ми зібрали найголовніші рекомендації профілактики раку грудей від провідних фахівців, які дозволять зменшити ризик захворювання і не потребують надмірних зусиль.

1. Контроль ваги

Підтримка здорової ваги є надзвичайно важливим завданням для нас, адже надлишкова маса тіла здатна спровокувати не лише рак молочної залози, а й цілу низку інших онкологічних захворювань, особливо у жінок після менопаузи.

2. Фізична активність

Фізична активність бодай упродовж 30 хвилин щодня суттєво знижує ризик розвитку раку молочної залози у жінок, окрім того, регулярні фізичні вправи це чудовий спосіб контролю ваги та боротьби зі стресом.

3. Здорова їжа

Їжте здорову їжу, збагачуйте свій раціон фруктами та овочами та обмежуйте вживання алкоголю, адже навіть низький рівень вживання алкоголю здатний значно підвищити ризик розвитку раку молочної залози.

4. Не куріть

Паління цигарок – це рак. Про це відомо більшості населення Америки та Британії і лише в Україні цей факт ігнорується. Тютюнопаління спричиняє не лише онкологічні захворювання, а й збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту.

5. Грудне годування

Годування грудьми упродовж року для кожного з дітей знижує ризик розвитку раку молочної залози, а також має велике значення для здоров’я дитини.

6. Не вживайте протизаплідних таблеток, особливо після 35 років

Протизаплідні таблетки мають свої «за» і «проти», однак, якщо йдеться про жінку після 35 років, яка палить, то вживання протизаплідних таблеток несуть здебільшого негатив. Адже вони здатні підвищити ризик розвитку раку молочної залози, інсульту та серцевого нападу. Важливо зазначити, що науковці спостерігають і ряд переваг від тривалого застосування протизаплідних таблеток, а саме, зниження ризику розвитку раку яєчників та раку товстої кишки. Тому важливо добре зважити всі «за» і «проти», то неодмінно проконсультуйтесь з відповідними фахівцями.

7. Уникайте гормонів у період після менопаузи

Після менопаузи намагайтесь уникнути довготривалого вживання гормонів, адже вони здатні вплинути на розвиток остеопорозу та серцево-судинних захворювань. Дослідження свідчать, що результат їхньої дії на організм доволі змішаний, знижуючи розвиток одних захворювань, вони підвищують розвиток інших. Відтак, такі гормони як естроген та прогестин здатні підвищити ризик розвитку раку молочної залози. Якщо жінки дійсно приймають гормони у період після менопаузи. То важливо пам’ятати, що період вживання цих ліків повинен бути коротким, а самі препарати слід підбирати ретельно.

8. Уникайте вживання фаст-фудів та напівфабрикатів

Перевіряйте складники їжі, яку ви вживаєте, особливо у щоденному раціоні. Надавайте перевагу домашнім стравам, які готуються з перевірених продуктів.

9. Дізнайтесь свій сімейний анамнез

Жінки, у сімейній історії хвороби яких є випадки захворювання на рак, мають значно вищий ризик розвитку онкологічних захворювань. Якщо ваша матір чи сестра страждали раковими захворюваннями, то цей факт свідчить про високий ризик розвитку захворювання на рак і у вас. Відтак, дуже важливо проходити систематичний огляд у лікарів та контролювати стан свого здоров’я.

10. Скрінінг

Дослідження показують, що скринінг раку молочної залози за допомогою мамографії може врятувати життя. Це не допоможе запобігти раку, але це може допомогти діагностувати рак щонайшвидше, коли він найбільше піддається лікуванню.

Добавить комментарий