Чим більше ви займаєтеся спортом, тим менше ви ризикуєте захворіти на рак. Спортивні люди менше схильні до онкологічних захворювань – це довів дослідник Ініго Сан Міллан. Сидячий спосіб життя в поєднанні зі споживанням цукру у великій кількості, може привести до накопичення лактату, створивши умови для розвитку раку.

Молочна кислота (лактат) може бути ключовим фактором розвитку раку. До такого висновку прийшов Ініго Сан Міллан, директор відділу спортивних результатів і лабораторії фізіології в Університеті Колорадо-Боулдер. Він, як й інші дослідники, наполегливо працював над розшифровок механізму, відповідального за онкогенез (процес, за допомогою якого нормальні клітини стають раковими).

У новому дослідженні основна увага приділяється лактату — молекулі, що утворюється під час інтенсивних вправ. Результати показали, що лактат відіграє вирішальну роль у розвитку і поширенні ракових клітин. З історією та аналізом експерименту можна ознайомитися в новому дослідженні, опублікованому в журналі «Канцерогенез».

Лактат є побічним продуктом хімічного процесу, відомого як гліколіз — розщеплення цукру або глюкози на більш дрібні молекули з метою отримання енергії. Під час інтенсивної фізичної активності лактат накопичується в тканинах і крові, що може іноді приводити до погіршення фізичних показників і жорсткості м’язів.

На початку 20 століття німецький вчений Отто Варбург зауважив, що ракові клітини споживають набагато більше глюкози, ніж нормальні клітини. Так званий ефект Варбурга пояснює той факт, що ракові клітини піддаються більшому гліколізу і продукують більше лактату в порівнянні зі звичайними.

Нове дослідження, очолюване Ініго Сан Мілланом, пояснює ефект Варбурга. Сан Міллан і колеги припускають, що молекула є «єдиним метаболічним з’єднанням, необхідним і беруть участь» у п’яти стадіях канцерогенезу.

У дослідженні вивчається роль лактату в ангіогенез (процес формування нових кровоносних судин всередині пухлини), здатність ракових клітин вислизати від імунної відповіді організму, міграція клітин, а також метаболізм.

У статті пояснюється, як при метастазуванні лактат допомагає створити кисле середовище поза раковоюклітиною, що сприяє поширенню ракових клітин.

Нарешті, в експерименті досліджується зв’язок між лактатом і генетичними компонентами.

Щоб зупинити рак, потрібно блокувати лактат

Найважливіша роль лактату в утворенні ракових клітин може пояснити, чому спортивні люди, професійні спортсмени і ті, хто регулярно займається фізичними вправами, мають менший ризик розвитку раку. Спортивне тіло вміє ефективно перетворювати лактат в джерело енергії, тим самим перешкоджаючи накопиченню молочної кислоти.

Грунтуючись на своїх висновках, дослідники припускають, що сидячий спосіб життя в поєднанні зі споживанням цукру у великій кількості, може привести до надмірного накопичення лактату, тим самим створюючи умови для розвитку раку.

Директор відділу спортивних результатів і лабораторії фізіології в Університеті Колорадо-Боулдер

У цьому дослідженні ми відкриваємо абсолютно нові двері в історії вивчення раку, вперше демонструючи, що лактат не тільки присутній, але і обов’язковий для кожного кроку в його розвитку.

У найближчому майбутньому Сан Міллан продовжить співпрацю з Університетом колорадської лікарні для вивчення впливу спеціалізованих програм на онкохворих. В даний момент він досліджує фактори ризику розвитку раку молочної залози — найбільш поширеного виду пухлин серед жінок.

Сан Міллан сподівається, що його дослідження допоможуть розробити препарати, які допоможуть запобігти накопичення лактату в організмі, а значить зменшать ризик виникнення онкології.

 

Джерело: Likar.info

Добавить комментарий