19718733_1584355534916914_754802255_o

Бронзовий призер Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, відома гімнастка Ганна Різатдінова взяла участь у соціальній кампанії з боротьби з раком молочної залози «Пообіцяй собі берегти себе», ініціював яку Благодійний фонд «Квітна». Спортсменка впевнена, що найпростіші звички і правила, а також регулярні медичні обстеження дуже важливі для здоров’я і життя кожної людини.

Що для Вас означає — бути здоровою?

В першу чергу — це відчувати себе бадьорою та енергійною. Адже від фізичного стану залежить багато в чому і моральне самопочуття. Коли нічого не турбує — ти відчуваєш себе гармонійно, а це допомагає досягати будь-яких висот в житті.

Які правила здорового способу життя є у Вашому житті?

До свого організму потрібно ставитися з увагою, повагою і любов’ю. Спорт — один з найважливіших аспектів здоров’я. Часто навіть лікарі говорять: якщо розібратися, більшість хвороб сучасної людини — саме через малорухомий спосіб життя.

Безумовно, в моєму житті багато спорту. Але я також слідкую за харчуванням: віддаю перевагу простим і корисним продуктам — навіщо годувати себе «шкодою»? Також намагаюся харчуватися за режимом і не переїдати. Якщо хочеться бути здоровим — обов’язково потрібно переглянути харчові звички: «Треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти».

Як часто потрібно займатися спортом або фізкультурою кожній людині (не спортсменові), щоб бути здоровою?

Якщо хочеться підтримувати себе в тонусі — тоді, звичайно, було б чудово робити хоча б мінімальну гімнастику, але щодня, більше ходити пішки. Важливо просто підібрати вид спорту чи активності, який Вам підходить. Комусь подобається займатися в тренажерному залі, комусь до душі похід у гори: спорт повинен приносити задоволення. Сьогодні стало модно бути спортивним і активним — і це здорово!

Що для Вас означає поняття «здорове харчування»?

Коли твій організм отримує все необхідне: строгі дієти несуть тільки шкоду для здоров’я. І не переїдати — у всьому має бути міра. Важливо харчуватися регулярно і обирати дійсно якісні продукти. Краще відмовити собі в непотрібних покупках, але продукти повинні бути свіжими та якісними.

Це один з плюсів великого спорту: ми звикаємо до правильного харчування з самого дитинства. Їжа сприймається як «паливо» для організму: корисне — значить, смачне.

Чи вважаєте Ви важливим пропагувати правила збереження здоров’я?

Це дуже важливо! Адже часто людина може не знати або недооцінювати, що якісь речі, виявляється, небезпечні для здоров’я. Або не надає цьому значення – до певного часу. Потрібно звертати увагу і розповідати, але не тиснути — остаточне рішення кожен приймає для себе сам.

Чому зважилися на участь у кампанії з боротьби з раком молочної залози?

Чим більше жінок дізнається про можливі небезпеки і симптоми хвороби, тим більша ймовірність, що вони звернуться до лікарів на ранньому етапі, а це може врятувати життя. До публічних людей дослухаються, тому ми повинні підтримувати такі ініціативи.
Історії, коли знайома або близька людина зустрічається з онкологічним діагнозом, є у кожного з нас — родич, друг, колега… Якщо Ви бачите, що комусь потрібна допомога — відгукуйтеся обов’язково! І, звичайно, самі теж проходьте профілактичні огляди та обстеження, навіть якщо вважаєте, що «зі мною цього не станеться». Ніхто не застрахований, але кожен може знизити ризик захворювання, приділяючи увагу своєму здоров’ю.

А самі регулярно проходите обстеження у мамолога?

Звичайно, я регулярно проходжу повні обстеження, як і всі спортсмени. Адже стан здоров’я теж може впливати на результат, який ти покажеш на змаганнях. А оскільки я стежу за здоров’ям, то лікарська допомога, на щастя, потрібна рідко.

Добавить комментарий