Що, якщо б ви дізнались, що є вітамін, який відіграє роль антиоксиданта, запобігаючи ушкодженню критично важливих для сповільнення старіння організму жирів, спричиненими вільними радикалами? Йдеться  про вітамін Е, і його численні переваги. Саме він є  важливим жиророзчинником, який необхідний для правильної роботи багатьох органів, ферментативної діяльності та неврологічних процесів.

Переваги споживання продуктів харчування, багатих вітаміном Е, можуть включати лікування та профілактику захворювань серця, кровоносних судин, біль у грудях, підвищений артеріальний тиск та ушкоджених артерій. Вітамін Е зустрічається лише в рослинних продуктах, включаючи деякі олії, горіхи, зерна, фрукти та зародки пшениці.

Давайте дізнаємося, як Ваш організм може отримати ці численні переваги вітаміну Е, а також з’ясуємо найкращі продукти, що містять цей вітамін:

Топ-11 переваг вітаміну Е

Встановлено, що доповнення та споживання продуктів, багатих вітаміном Е, пов’язані з такими перевагами:

  1. Руйнування надлишкового холестерину

Холестерин — це природна речовина, яку утворює печінка і яка потрібна організму для правильної роботи ваших клітин, нервів та гормонів. Коли рівень холестерину в природному стані, він збалансований, нормальний і здоровий. Коли холестерин окислюється, він стає небезпечним. Дослідження показали, що певні ізомери вітаміну Е служать захисним антиоксидантом, який бореться з окисленням холестерину. Це тому, що вони можуть боротися з вільними радикалами у організмі, що призводить до окислення холестерину.

Токотріенол-ізомери вітаміну Е мають три подвійні зв’язки, які позитивно впливають на серцево-судинне здоров’я через їх здатність знижувати активність ферменту, який контролює вироблення/синтез холестерину (так званий HMG-CoA редуктаза). Ізомери токотрієнола також можуть запобігти адгезії клітин, а отже, уповільнювати прогресування атеросклерозу, або потовщенню артерій.

  1. Боротьба з вільними радикалами

Вільні радикали борються і руйнують здорові клітини у вашому тілі, і це може призвести до серцевих захворювань і навіть до раку. Ці молекули утворюються в організмі природним шляхом, і вони можуть призвести до серйозних пошкоджень, коли вони прискорюються або окислюються. Деякі ізомери вітаміну Е мають потужні антиоксидантні здібності, які зниження вільних знижують ушкодження, спричинені радикалами.

Дослідження показали, що вони можуть значно підвищити імунітет, тому допомагають запобігти формуванню як загальних хворіб, так і серйозних станів.  Останні дослідження показують, що для підвищення імунітету та антиоксидантних ефектів найбільш ефективними є ізомери альфа-токотриенол, гамма-токотриенол і дельта-токотриенол меншою мірою.

  1. Покращення шкіри

Вітамін Е зміцнює капілярні стінки шкіри, зволожує її та робить еластичною, діючи як природна поживна речовина проти старіння організму. Дослідження показали, що вітамін Е знижує запальні процеси як у вашому тілі, так і на шкірі, допомагаючи підтримувати здорову, молоду шкіру. Ці антиоксидантні властивості також корисні, коли ви піддаєтесь шкідливому впливу цигаркового диму або ультрафіолетового проміння, саме вони допомагають захищати шкіру від раку.

Вітамін Е спільно з вітаміном С знижує запалення шкіри після впливу УФ-радіації і також може бути корисним у зменшенні ознак вугрів та екземи. Вітамін Е також сприяє процесу загоєння ран на шкірі. Оскільки він прискорює регенерацію клітин, його можна використовувати для лікування рубців, вугрів та зморшок; це робить вашу шкіру здоровою і молодшою.

  1. 4. Зміцнення волосся

Оскільки вітамін Е є потужним антиоксидантом, це допомагає зменшити шкоду, заподіяну  навколишнім середовищем, вашому волоссю. Це також може сприяти циркуляції шкіри голови. Олія вітаміну E також зберігає природну вологість вашої шкіри. Ця олія також робить волосся здоровим і блискучим. Ви можете нанести кілька крапель олії вітаміну Е на волосся, особливо якщо воно виглядає сухим та пошкодженим.

  1. Баланс гормонів в організмі

Вітамін Е може відігравати вирішальну роль у збалансуванні вашої ендокринної та нервової систем, працюючи на природний баланс гормонів. Симптоми гормонального дисбалансу можуть включати ПМС, збільшення маси тіла, алергію, інфекції сечовивідних шляхів, зміни шкіри, тривогу та втому. Збалансувавши гормони організму, вам буде легше підтримувати здорову вагу, правильний менструальний цикл і відчувати себе більш енергійними.

  1. Подолання симптомів ПМС

Вживання вітаміну Е до двох-трьох днів  та через 2-3 дні після менструального циклу Ви зможете зменшити судоми, тривогу, відчутяя важкості та інші симптоми ПМС. Вітамін Е також сприяє зниженню рівня і тривалості болю, і це може зменшити менструальну крововтрату. Завдяки природньому збалансуванні гормонів, регулюється ваш менструальний цикл.

  1. Покращення зору

Вітамін Е може допомогти зменшити ризик вікової макулярної дегенерації, що є поширеною причиною сліпоти. Пам’ятайте, що для того, щоб вітамін Е був ефективним для зору, він також повинен споживатися з адекватною кількістю вітаміну С, бета-каротину та цинку. Вчені довели, що прийом високих доз вітаміну Е та вітаміну А щоденно, поліпшує зір у людей, що здійснюють лазерну хірургію очей.

  1. Захист від хвороби Альцгеймера

Дослідження показують, що протизапальна активність токотриенолів, які містяться у вітаміні,  сприяєють захисту від хвороби Альцгеймера. Вітамін Е може сповільнити погіршення втрати пам’яті та функціонального зниження у людей з помірно важкою хворобою Альцгеймера або іншими нейродегенеративними розладами. Це також може сповільнити процеси втрати незалежності та необхідності у догляді за такою людиною. Вітамін Е, вжитий з вітаміном С, також може зменшити ризик розвитку декількох форм деменції.

  1. Зниження ризику раку та покращення впливу медичних методів лікування

Вітамін Е іноді використовується для зменшення шкідливого впливу медичних процедур, таких як опромінення та діаліз для лікування раку. Це тому, що це потужний антиоксидант, котрий знищує вільні радикали в організмі. Він також використовується для зменшення небажаних побічних ефектів препаратів, які можуть спричинити випадання волосся або пошкодження легенів.

Деякі ізомери вітаміну Е також були пов’язані з захистом від раку. Кілька досліджень на тваринах підтвердили зниження росту пухлини за допомогою пероральних доз токотриенолів. Вважається, що токотріеноли, які впливають на ракові клітини, вимикають гени, пов’язані з раком, інгібують ангіогенез або ненормальний ріст кровоносних судин всередині пухлини. На дослідженні тварин було продемонстровано захисні властивості вітаміну Е у випадках раку грудей, простати, печінки та шкіри.

  1. Покращення фізичної витривалості і сили м’язів

Вітамін Е можна використовувати для поліпшення фізичної витривалості. Це може збільшити вашу енергію та знизити рівень окисного стресу м’язів після тренування. Вітамін Е також може поліпшити м’язову міцність. Також він усуває втому, сприяючи кровообігу, а також може зміцнити капілярні стінки та живити ваші клітини.

  1. Необхідний під час вагітності

Вітамін Е є критичним під час вагітності для належного розвитку немовлят та дітей, тому що він захищає найважливіші жирні кислоти та допомагає контролювати запалення. Деякі експерти вважають, що найбільша потреба в вітаміні Е —  це вікно, що починається з зародження,  оскільки вітамін Е впливає на ранніх стадіях розвитку неврології та мозку, які можуть відбутися лише протягом цього конкретного періоду. Через це вагітним жінкам, годуючим матерям та дітям до 2 років рекомендується приймати натуральні, харчові добавки, щоб переконатись, що вони отримують достатню кількість, для запобігання аномаліям.

В яких продуктах міститься вітамін Е?

Більшість людей не усвідомлюють, що «вітамін Е» — це поєднання восьми сполук, чотирьох токоферолів і чотирьох токотриенолів. Отримання достатньої кількості вітаміну Е, є найбільш важливим для малюків, осіб похилого віку та жінок, які є або можуть бути вагітними. За даними USDA, рекомендована добова норма вітаміну Е складає 15 мг в день (або 22,5 МО) для дорослих. Рекомендовано щоденно приймати від двох до трьох продуктів, які містять вітамін Е, щоб задовольнити потреби Вашого організму:

  1. Насіння соняшнику: 1 склянка — 33,41 міліграми (220 відсотків)
  2. Мигдаль: 1 чашка — 32,98 міліграми (218 відсотків)
  3. Фундук: 1 чашка — 20,29 міліграми (133 відсотки)
  4. Манго: 1 ціле сире — 3,02 міліграми (20 відсотків)
  5. Авокадо: одне ціле сире — 2,68 міліграми (18 відсотків)
  6. Брокколі: 1 чашка вареної брокколі — 2,4 міліграми (12 відсотків)
  7. Шпинат: ½ чашки вареного або близько 2 чашок сирого виготовленого — 1,9 міліграми (10 відсотків)
  8. Ківі: 1 середній — 1,1 міліграми (6 відсотків)
  9. Помідор: 1 сирий — 0,7 міліграми (4 відсотки)

 

Добавить комментарий