cholesteryn

Що таке холестерин?

Холестерин — це жироподібна речовина, яка зустрічається у всіх клітинах вашого тіла. Якщо холестерину в організмі стає занадто багато, то він може вступити в зв’язок з іншими речовинами у крові та утворювати так звані «бляшки». Саме вони закупорюють кровоносні судини людини, і в подальшому, можуть спричинити складні ішемічні захворювання, атеросклероз, серцево-судинні хвороби.

Для чого організмові холестерин?

Наше тіло потребує холестерину, щоб продукувати гормони та вітамін D , відтак, воно здатне забезпечити необхідну кількість холестерину для всіх його потреб.  Однак, є певний тип холестерину, який ми отримуємо з їжі, зокрема тваринного походження, це — яєчні жовтки, м’ясо та сир.

Що таке ЛПНЩ і ЛПВЩ?

Є два основних типи холестерину:

  • ЛПВЩ означає ліпопротеїни високої щільності. Його ще називають «хорошим» холестерином, оскільки він переносить холестерин з інших частин вашого тіла назад у вашу печінку. А печінка потім видаляє холестерин з організму.
  • ЛПНЩ означає ліпопротеїни низької щільності або так званий «поганий» холестерин, який власне і завдає шкоди судинам.

Причини високого холестерину у крові

Найбільш поширеною причиною високого рівня холестерину є нездоровий спосіб життя, зокрема:

Шкідливі харчові звички, такі як вживання шкідливих жирів, які можуть міститись в деяких м’ясних продуктах, молочних продуктах, шоколаді, випічці, смажена їжа та їжа, яка містить транс-жири. Надмірне вживання цих продуктів спричиняє підвищення рівню «поганого» холестерину у крові.

Низька фізична активність, а також сидяча робота можуть викликати накопичення поганого холестерину в організмі та зниження вашого ЛПВЩ холестерину.

Куріння знижує рівень холестерину ЛПВП, особливо у жінок, а також підвищує холестерин ЛПНП.

Генетика, науково доведено, що схильність до високого рівня холестерину може передаватись спадково.  Наприклад, сімейна гіперхолестеринемія — успадкована форма високого холестерину.

Що може підвищити ризик високого рівня холестерину?

  • Вік. Рівень холестерину, як правило, зростає у людини з віком.
  • Спадковість. Високий рівень холестерину в крові може передаватись спадково.
  • Вага. Надмірна вага або ожиріння підвищують рівень холестерину.

Які проблеми зі здоров’ям можуть викликати високий рівень холестерину?

Якщо у ваших артеріях є відкладення бляшок, ділянка бляшки може розриватися (розбити відкритим). Це може спричинити утворення згустків крові. Якщо згусток стає досить великим, він може заблокувати кровообіг у коронарній артерії.

Якщо потік збагаченої киснем крові до серцевого м’яза зменшується або блокується, це може спричинити стенокардію (біль у грудях) або серцевий напад, хворобу сонних артерій, інсульт та захворювання периферичних артерій.

 5 порад, як знизити високий рівень холестерину в крові:

  1. Проконсультуйтесь з лікарем. Зверніться до медичного працівника та скоординуйте ваші дії щодо зниження рівня холестерину у крові. Не забудьте уточнити у нього щодо будь-яких додаткових медичних препаратів, які ви розглядаєте, включаючи дієтичні добавки. Це допоможе забезпечити безпечну та скоординовану допомогу.
  2. Змініть харчування. Насичені жири підвищують рівень холестерину ЛПНГ (часто називають «поганим холестерином», головним джерелом накопичення холестериную, який блокує рух крові в артеріях) високий рівень такого холестерину у крові підвищує відповідно рівень поганого холестерину.

Харчування, яке включає наявність продуктів  з надмірно насиченим жиром і транс-жиром є основною причиною високого рівня холестерину в крові.

  1. Контролюйте масу тіла. Зниження маси тіла може допомогти знизити рівень ЛПНП та тригліцеридів (тип жиру, що зустрічається в крові та їжі), тоді як підвищення вашої ЛПВЩ (який часто називається «хорошим холестерином») допомагає утримати рівень холестерину в артеріях.
  2. Фізична активність Регулярні фізичні навантаження (такі як швидка ходьба 30 хвилин на день) можуть підвищувати рівень «хорошого» холестерину та знизити тригліцериди, і це може допомогти також схуднути і таким чином знизити рівень ЛПНП.
  3. Збагатіть харчування продуктами, що впливають на зниження холестерину у крові.

 

Добавить комментарий