lyubov-vidi-batkvska-lyubov-yiyi-vidi_642

День святого Валентина, патрона всіх закоханих, мотивує на обговорення теми партнерських стосунків та любові. Зокрема, важливо розібратись, що таке здорові стосунки? Часто люди звертаються з питаннями: як побудувати здорові стосунки, особливо, якщо до цього у тебе був чималий досвід токсичних взаємин і якою є різниця між цими стосунками. Іноді, аби зрозуміти чи є твої стосунки токсичними слід розібратись у тому, що таке здорова любов? Отже нижче перелік ознак, які автори Мелоді Бетті та Теренс Горський вкладають у поняття «Любов здорова проти токсичних стосунків».

  1. Любов — це розвиток своїх первинних завдань. Токсична любов – нав’язування стосунків.
  2. Любов — це кімната, щоб зростати, розширюватися; простір, який стимулює до зростання інших. Токсична любов — це безпека, комфорт у одноманітності; інтенсивність необхідності розглядається як доказ любові (іноді може бути страх, невпевненість, самотність).
  3. Любов — це окремі інтереси; різні друзі; це підтримка інших значимих стосунків. Токсична любов — загальна участь; обмежене соціальне життя; нехтування старими друзями та інтересами.
  4. Любов — заохочення зростання один одного; утвердження у власній цінності. Токсична любов — захоплення поведінкою іншої людини; страх до змін.
  5. Любов — відповідальність та довіра (тобто довірливий партнер, який поводить себе відповідно до фундаментальної природи). Токсична любов — це ревнощі; власність; страх перед конкуренцією.
  6. Любов — це компроміс, переговори, почерговість провідних позицій, розв’язання проблем разом. Токсична любов — влада відіграє контролюючу функцію; звинувачення; пасивні або агресивні маніпуляції.
  7. Любов — охоплення індивідуальності один одного. Токсична любов — спроба заміни суті іншого власним образом.
  8. Любов — стосунки взаємодіють з усіма аспектами реальності. Токсична любов — стосунки побудовані на помилках і спробах ухилення від неприємностей.
  9. Любов — це коли кожен із партнерів здатний самостійно піклуватись про себе, а емоційний стан одного з партнерів, не залежить від настрою іншого. Токсична любов — очікування того, що один з партнерів справиться з проблемами іншого або врятує його.
  1. Любов — притулок любові (здорова турбота про партнера, навіть якщо він йде). Токсична любов — сплав, перманентний стан одержимості проблемами та почуттями один одного.
  2. Любов — секс — це вільний вибір, який зростає з турботи та дружби. Токсична любов — секс через тиск, спричинений невпевненістю, страх та необхідністю негайного задоволення.
  3. Любов — можливість насолоджуватися самотністю. Токсична любов — неможливість терпіти розлуку.
  4. Любов — цикл комфорту та задоволення. Токсична любов — цикл болю і відчаю.

Любов не повинна бути болісною. Існує біль, пов’язаний з будь-якими відносинами, але якщо це біль у більшій частині часу, то, ймовірно, ви маєте відношення до патологічної любові, тому що кінцевим результатом цих відносин є «неминучо шкідливий вплив». Давайте розуміти, що немає нічого поганого в бажанні взаємозв’язків, це природно і здорово. Якщо ми можемо навчитись бачити відносини не як мету, а як можливості для зростання, то ми можемо розпочати більш функціональні зв’язки. Зв’язок, що закінчується, — це не провал чи покарання — це урок. І ці уроки в основному стосуються патології, її постійності та життєдіяльності, які вона зазнає через дискримінацію.

Джерело

Добавить комментарий