cancerseek2

Вчені створили універсальний аналіз крові CancerSEEK, який здатний відобразити вісім найбільш поширених онкологічних захворювань.

Революційний аналіз, розроблений американськими вченими Ракового центру Університету Джонса Хопкінса, може виявити рак молочної залози, яєчників, печінки, стравоходу, підшлункової залози, товстої кишки, шлунку й легень.

Розробка й тестування CancerSEEK проводилися на зразках крові 10 000 пацієнтів, хворих на один із перерахованих видів раку. Дослідження різних видів онкології показали різні результати. Найбільш точно CancerSEEK здатен виявити рак яєчників – 98%, в той час як рак молочних залоз було виявлене вірно лише в 33%.

Принцип роботи CancerSEEK

Ракові клітини, потрапляючи до кровоносної системи людського організму, залишають там незначні фрагменти мутованих ДНК. Саме ці генетичні зміни й характерні для онкохворих білки визначає CancerSEEK.

Експертна думка

Доктор Сара-Джейн Доусон з Ракового центру Пітера Маккаллума сказала: «Хоча для широкого використання даного аналізу необхідно провести ще безліч досліджень на зразках крові здорових людей, проект «CancerSEEK» – важливий крок вперед у розвитку аналізу крові для ранньої діагностики раку».

Зараз доктор Доусон працює над створенням «рідкої біопсії» – аналіз крові, який дозволить відстежувати прогрес раку молочної залози без проведення інвазивної вибірки тканин.

«На даний момент ми вивчаємо роль цих тестів для спостереження за жінками після того, як вони завершили лікування раку молочної залози», – розповіла Сара-Джейн Доусон.

Доктор Доусон вважає, що ці аналізи мають велике значення для пацієнтів з високим ризиком повернення раку молочної залози, так як, у випадку рецидиву, він буде виявлений на ранній стадії. У той же час ці аналізи зможуть заспокоїти людей, рак молочної залози до яких не повернувся.

Джерело: National Breast Cancer Foundation

Добавить комментарий