grud_silikon

Хірурги-мамологи з Мічиганського університету провели два дослідження, завдяки яким визначили який з методів реконструкції молочної залози більше подобається жінкам і має менше ускладнень.

В обох дослідженнях участь взяли жінки, яким відновили молочні залози після мастектомії або за допомогою пластики з використанням власних тканин (клаптя), або з використанням імплантатів.

Найбільш задоволеними своїми грудьми виявилися жінки після процедури за допомогою клаптя. Але при цьому, лікарі відзначили, що частота ускладнень після реконструкції клаптем була вищою, аніж при імплантації.

Методи реконструкції грудей після мастектомії.

Для жінок, які хочуть відновити свої груди після її видалення під час лікування раку молочної залози, доступні кілька типів операцій по реконструкції.

Два основні варіанти:

— Силіконові або сольові імплантати грудей;

— Процедура клаптя, де береться тканина з іншої частини тіла жінки, щоб сформувати нову молочну залозу.

Жінки більше задоволені грудьми після реконструкції клаптем.

Перше дослідження під назвою BREAST-Q проводилося на підставі даних Mastectomy Reconstruction Outcomes Consortium (MROC), у якому взяли участь біля 1200 жінок. Учасницям дослідження було проведено різні види операцій з відновлення грудей після мастектомії. Жінки відповіли на ряд тестових питань відразу після операції й через два роки.

Учасниці, яким реконструювали молочну залозу з використанням власних тканин, повідомили, що більше задоволені своїми грудьми, сексуальним та психосоціальним благополуччям, аніж жінки, яким зробили реконструкцію з імплантатами. Проте, через два роки жінки, яким відновили груди за допомогою клаптя, повідомили, що не задоволені станом шкіри на животі, де була взята тканина для відновлення грудей.

Після процедури з відновлення завдяки власним тканинам було зафіксовано більше ускладнень, аніж після використання імплантатів.

Вчені провели ще одне дослідження, де були зібрані медичні висновки близько 2300 жінок. За піддослідними стежили протягом двох років після реконструкції грудей.

На підставі зібраних даних учені дійшли висновку, що жінки після відновленням клаптем мали більше ускладнень, аніж учасниці досліджень з імплантатами.

Частота ускладнень варіювалася від 35,8% до 73,9% серед жінок з реставрацією грудей клаптем, у порівнянні з 26,6% до 31,3% серед учасниць з імплантатами.

Проте, автори дослідження відзначили, що в подальші роки після операції збільшується частота ускладнень вже у жінок з імплантатами. Так як, в подальшому, для видалення, модифікації або заміни імплантатів жінкам знадобиться ще кілька операцій.

Також лікарі виділили фактори, які впливають на частоту ускладнень у жінок після операції по відновленню молочної залози:

  • Променева терапія під час або після реконструкції;
  • Хіміотерапія під час або після реконструкції;
  • Одночасна реконструкція обох молочних залоз;
  • Затримка операції по відновленню (краще проводити відновлення одночасно з мастектомією);
  • Вік (у молодих жінок процес відновлення проходить легше).

Автори обох досліджень підкреслюють, що пацієнти повинні знати про можливі ускладнення й ризик розвитку проблем після реконструкції. Науковці стверджують, що результати цих досліджень зможуть допомогти хірургам та жінкам приймати більш обґрунтовані рішення при виборі найкращого методу реконструкції молочної залози.

Джерело: American Cancer Society

Добавить комментарий