1463473893_img_5960

Гормони щитоподібної залози впливають на кожну клітину людського організму. Особливо важливо про це пам’ятати жінкам, адже порушення функціонування щитоподібної залози може спричинити проблеми зі здоров’ям жінки. БФ «Квітна» звернувся до головного лікаря Київського міського клінічного ендокринологічного центру, доктора медичних наук, професора, Заслуженого лікаря України – Миколи Васильовича Гульчія, щоб  нагадати жінкам правила профілактики захворювань щитоподібної залози:

  1. Гормони щитоподібної залози важливі для функціонування кожної клітини організму

Гормон щитоподібної залози тироксин є дуже важливим для функціонування кожної клітини, з якої людина складається. Щитоподібна залоза виробляє його та транспортує в кров, а вона, у свою чергу, розносить тироксин по усіх клітинах нашого організму. Він насичує клітину, сидячи на рецепторах ядра клітини, і чекає, коли клітина його використає. Клітина ж його використовує для того, щоб отримати енергію для роботи,  тобто тироксин бере участь у біохімічній реакції в клітині, і клітина в результаті утилізації краплин жиру і білка всередині неї, отримує енергію, тепло й виводить воду.

  1. Гормони щитоподібної залози впливають на репродуктивні органи жінки

Він впливає на кожну клітину організму людини. Яйцеклітина – це теж клітина, вона потребує енергії під час  дозрівання. Якщо гормональний фон хороший всередині клітини, це означає, що така клітина має достатню кількість енергії, зокрема, якщо йдеться про яйцеклітину, вона має достатньо енергії для дозрівання та запліднення і вагітність протікає нормально. Коли гормону мало, тоді яйцеклітина незріла, без енергії, і місячні йдуть, а вагітність не наступає, також при недостатній кількості гормону, вагітність на ранніх термінах може зірватись. Саме тому, перед тим як планувати вагітність слід обов’язково обстежити гормональний фон не лише яєчників, а й гормональний фон щитоподібної залози. У своїй лікарський практиці, я неодноразово зустрічав випадки, коли гормональний фон у дівчини був низьким, і вона обстежувала усе крім нього, і все було в порядку, за винятком гормонів щитоподібної залози, і як тільки ми підняли гормональний фон – вагітність наступила.

  1. В організмі людини всі гормони взаємопов’язані через гіпофіз

В організмі, всі гормони взаємопов’язані. «Командування» всіх гормонів «сидить» у гіпофізі – це центральна залоза на основі мозку, яка виробляє контролюючі гормони. Деякі контролюючі гормони виробляються в одній і тій самій дольці гіпофіза, а для того, щоб гормон вироблявся долька повинна збуджуватись (будь-що виробляється у стані збудження). Коли збуджується певна долька гіпофізу з приводу якогось іншого гормону, а в тій самій дольці виробляється й інший гормон, то під час збудження він теж виробляється. Наприклад, при гіпотиреозі збуджується долька гіпофізу, щоб виробити тиреотропний гормон для стимуляції щитоподібної залози, бо через недостатність гормонів вона потребує стимуляції. Але, одночасно із тиреотропним гормоном, починає вироблятись пролактин, що виробляється у тій самій дольці, а він впливає на жіночу сферу, гальмуючи фолікул стимулюючий гормон, тоді яйцеклітина теж не дозріває. Тому деякі зміни одного гормону, можуть спровокувати й зміни іншого, таким чином спричиняючи різні жіночі проблеми.

  1. Зміни гормону щитоподібної залози можуть спричиняти зміни в молочних залозах

На молочну залозу впливають гормони яєчників, але, оскільки гормони щитоподібної залози через гіпофіз та контролюючий тиреотропний гормон пов’язані з пролактином, то зміни гормону щитоподібної залози можуть спричиняти зміни в залозах, які відносяться до жіночої сфери. Тому жінкам завжди потрібно перевіряти гормони щитоподібної залози, контролювати їх рівень, при потребі нормалізувати.

Сьогодні є готові гормони, які нормалізують роботу усіх клітин в тому числі клітин залозистого епітелію молочної залози, ендометрію матки, оскільки там містяться рецептори тиреотропного гормону. Відтак, ще раз наголошую, що взаємозв’язок ендокринних залоз тісний і їх синергетична дія повинна бути завжди, а особливо під час вагітності.

  1. Скринінг щитоподібної залози необхідно проходити до та під час вагітності

Ми радимо перевіряти вміст гормонів щитоподібної залози в клітинах жінкам, які готуються до вагітності чи стати мамами, незалежно від того чи було оперативне втручання в щитоподібну залозу чи ні, адже гормони, котрі вона виробляє мають неабияке значення для клітин всього організму, так само й для клітин малюка, бо дитина також складається з клітин і їй потрібні гормони щитоподібної залози для енергії клітин до розмноження та росту. Тому вагітним жінкам необхідно кожні 2-3 місяці визначати гормон щитоподібної залози, і якщо вони у нормі, то в жінки і в дитини все в порядку.

Ми маємо великий досвід в цьому, адже після Чорнобильської аварії досить багато дівчат прооперовано з діагнозом «рак щитоподібної залози», зараз вони знаходяться на замінній терапії, тобто приймають готові гормони, і я не бачу проблеми в плані вагітності чи виношування дитини і під час огляду все протікає добре.

  1. Ознаки порушення гормонального фону щитоподібної залози

Як правило, сама жінка не може помітити особливих змін у стані ендокринної системи, однак, є різкі зміни, коли  гормонів дуже мало, тоді:

  • активно з’являєтся зайва вага;
  • виникає слабість;
  • з’являється сонливість;
  • сухість шкіри;
  • виникають набряки.

Всі ці ознаки притаманні жінкам, коли гормонів бракує явно. Також жінка може відчути вагомий надлишок гормонів, тоді вона:

  • активно втрачає у вазі;
  • з’являється пітливість;
  • тремор рук, тремтіння;
  • пришвидшене серцебиття.

Це у випадку, якщо кількість гормонів суттєво знижена або підвищена, якщо ж відхилення не значні, то жінка не відчуває цих ознак, адже недостатність чи надлишок набуваються повільно.

  1. Гормони щитоподібної залози необхідно перевіряти з дитячого віку

Гормональний фон важливо перевіряти не лише жінкам, а й чоловікам і дітям, адже чоловіки також мають гормонозалежний орган. Особливо важливо стежити за гормональним фоном дітей, адже дитина росте і потреба в гормонах велика, і витрати енергії досить великі, і чим дитина більше працює розумово або ж рухається, то тим більше витрачає гормону щитоподібної залози.

  1. Важливо перевіряти всі гормони щитоподібної залози комплексно

Щоб упевнитись у своєму здоров’ї потрібно щороку перевіряти кількість гормонів Т3, Т4 та контролюючий тереотропний гормон гіпофізу (ТТГ), адже саме він показує чи достатньо гормонів організмові. Високий рівень ТТГ в організмі свідчить про те, що організм не проти, якби гормонів було більше. Низький рівень ТТГ – свідчить про те, що організм добре насичений гормоном. Важливо перевіряти всі ці гормони: Т3, Т4 та ТТГ комплексно, адже один лише показник ТТГ, скажімо низький, створює картину тиреотоксикозу у пацієнта, тобто коли гормонів більше, аніж потрібно.   Однак, як правило, гормон ТТГ низький у 3 випадках: коли гормон щитоподібної наближається до верхньої межі норми; коли він на верхній межі норми; і коли він вищий норми. Оцей показник «вищий норми» — нас не влаштовує, тому визначати лише чи  ТТГ низький – мало.

  1. Не завжди насичення організму йодом забезпечує організм гормонами щитоподібної залози

Існують міфи, мовляв «немає йоду – дитина буде нерозвиненою». Насправді ж, йод потрібен для вироблення гормону і не завжди насичення організму йодом забезпечує успіх, бо не завжди щитоподібна залоза може виробити гормон з йоду. Є різні захворювання, як скажімо, аутоімунний тиреоїдит, хронічні тиреоїдити, зоб Ріделя, багатовузлові форми зобу, коли частина залози випадає з функції, у таких випадок йод не завжди здатний забезпечити вироблення гормону. Йод можна давати, визначати вміст йоду в сечі і він буде високий, бо залоза його не взяла, і він повинен вивестись назовні, а гормону в залозі немає, бо залоза його не виробила. Тому найефективнішим методом і у вагітних, і у дітей є визначення чи залоза виробляє гормон у достатній кількості. І часом, якщо ми бачимо здатність залози до вироблення гормону з йоду, ми призначаємо йод, і навіть інші мікроелементи такі як селен, а у випадках, коли ми бачимо, що з йоду щитовидна залоза гормон не виробить, то він не ефективний, тому потрібно давати готовий гормон.

  1. На патологію щитоподібної залози нині впливають не лише наслідки ЧАЕС, а також екологія великих міст

В Україні існують ендемічні райони різного ступеню дефіциту йоду. Саме Чорнобильська область – це середній ступінь, але дефіцит йоду був і є зараз і, звісно, щитоподібна залоза захоплює стільки йоду, скільки їй потрібно. Коли був дефіцит постачання йоду у щитоподібну залозу, то вона допостачалась йодом, який з’явився у повітрі унаслідок вибуху на ЧАЕС – йод 131 та йод 132, що відіграв латентну дію на клітини щитоподібної залози на генетичний її апарат, особливо у молодих людей, коли щитоподібна залоза формувалась, і сьогодні ми спостерігаємо, що до Чорнобиля було 3,5 випадки раку щитоподібної залози на 100 000 населення, а зараз 13 випадків на 100 000 населення. Але сам рак щитоподібної залози був і до Чорнобиля, є він і донині. І тут слід зазначити також вплив солей важких металів —  це екологія великих міст, зокрема й Києва, які мають свою онкогенну дію. Наші останні дослідження, що завершилось дисертаційною роботою нашого співробітника, свідчать про зв’язок між забрудненістю у певних районах столиці та приростом онкології, саме в цих районах.

Добавить комментарий