1-3

Британські вчені стверджують, що знайшли новий спосіб лікування онкології, що дозволить перемогти хворобу навіть у самих «безнадійних» випадках. Свідченням цього стало повне одужання важкохворого на рак простати, якому сучасна терапія вже не допомагала.

72-річний електрик з англійського графства Суррей Майкл Інгліш, який хворів на агресивну форму раку простати з метастазами, – живий доказ того, що медикам вдалося створити справжню «зброю» в боротьбі з онкологією.

13 років чоловік боровся з важкою недугою. За час лікування Майкл випробував на собі всі прогресивні методи терапії: гормони, ліки, хіміо- та променеву терапію. Але хвороба відступала лише тимчасово, а з 2005 року в хворого один за одним траплялися рецидиви.

На жаль, рак вже не піддавався лікуванню і лікарі порадили Майклу скористатися послугами паліативної служби.

Але минулого року Майкл взяв участь в експериментальному лікуванні новим препаратом, яке проходило під керівництвом професора Йоханна де Боно, голови клінічних досліджень в Інституті досліджень раку в Лондоні.

Завдяки численним дослідженням, вчені прийшли до висновку, що здатність онкоклітин мутувати може стати їх «ахіллесовою п’ятою». Щоразу, коли ДНК ракових клітин мутують, вони створюють унікальний біологічний відбиток. Крім того, наша власна імунна система здатна навчитися розпізнавати ці відбитки, а потім атакувати й знищувати хворі клітини зсередини.

Цей спосіб називається онкологічною імунотерапією. Існує кілька видів лікування імунотерапії, які, або допомагають імунній системі атакувати рак безпосередньо, або пригнічують його в цілому.

Майкл приступив до експериментального лікування дуже хворим і слабким, а під час експериментальної терапії його стан погіршився ще сильніше. Тому після десяти внутрішньовенних доз препарату медики вирішили призупинити лікування. Повний же курс терапії включав у себе 39 доз, кожна з яких вводиться в організм раз у три тижні.

Проте, коли команда професора де Боно зробила Майклу МРТ, пухлини вже не було.

Після терапії, Майкл настільки зміцнів, що легко витримав операцію на шлунку, в якій він потребував.

Тиждень тому Майкл пройшов повторне обстеження, яке підтвердило, що чоловік здоровий.

Професор де Боно описує результат Майкла як «глибоко вражаючий» і вважає, що імунотерапія може бути великим проривом у лікуванні онкології і повинна бути випробувана на нових пацієнтах.

«Лікування може бути ефективним для таких пацієнтів як Майкл, з дефектом у гені cDK12, який контролює здатність клітини відновлювати недоліки в своїй ДНК», – пояснює професор де Боно.

Цей дефект викликає один з десяти випадків раку передміхурової залози. Коли ген йде врозріз, тріщини ДНК розростаються, змушуючи здорові клітини перетворюватися на ракові. Ген також дає пухлині смертельну перевагу ­– вона так швидко змінює ДНК, що «ухиляється» від знищення звичайними ліками.

«Однак це може бути її ахіллесовою п’ятою, тому що такі зміни також призводить до збільшення змішаних ДНК, які імунній системі легше розпізнати як загрозу», – стверджує професор де Боно.

Перш ніж сфокусуватися на ракових клітинах, потрібно не дозволити їм «замаскуватися» в білках, обдурюючи імунну систему, яка ідентифікує їх як здорові тканини.

Вчені розробили клас препаратів на основі пембролізумаба, які дозволяють «викривати» ракові клітини, блокуючи їх подальший розподіл. Після чого імунна система в змозі ідентифікувати їх як небезпечні й знищити.

Приголомшливі результати досліджень так надихнули вчених, що вони розпочали випробування нової терапії на пацієнтах, хворих на рак легені й шкіри.

Джерело: Daily Mail

 

Добавить комментарий