1523572407_5501_max

Під час конференції по боротьбі з раком NCRI в Глазго, британські вчені заявили, що у жінок, біоритми яких налаштовані на ранні пробудження і високу активність у першій половині дня, ризик розвитку раку молочної залози нижчий, ніж у любительок поспати.

Для підтвердження висунутої гіпотези, вчені провели масштабний аналіз даних, під назвою Менделевська рандомізація.

Менделевська рандомізація – це метод, який використовує генетичну інформацію для встановлення причинно-наслідкових зв’язків між потенційними факторами ризику й хворобою.

Щоб зрозуміти залежність між біоритмами жінок та виникненням раку молочної залози, вчені вивчили 341 фрагмент ДНК і показники організмів жінок Британії. В експерименті взяли участь 180 000 жінок, які були задіяні в проекті Biobank, і майже 230 000 жінок з Консорціуму Асоціації раку молочної залози.

Дослідження показали, що у генетично запрограмованих «жайворонків» рак молочної залози є менш імовірним, ніж у «сов». Згідно з досліджуваною статистикою, зі ста «сов» дві жінки хворіють на рак молочної залози, тоді як зі ста «жайворонків» – хворіє одна.

Доктор Брістольського університету й одна з організаторів дослідження Ребекка Річмонд, сказала: «Ці висновки потенційно дуже важливі, оскільки сон усюдисущий і легко модифікується».

Головними факторами, що впливають на розвиток раку молочної залози, є вік і спадковість, але, згідно з даними Cancer Research UK, в 25% випадків захворюванню можна запобігти.

Але вчені ще не знають напевно, чому «сови» частіше хворіють на рак.  Варіантів може бути кілька: любителі ранкового сну шкодять собі, порушуючи внутрішній годинник і змушуючи організм не спати, прокидаючись вранці рано на роботу; біоритми впливають на зміну рівня гормонів, імунну систему або обмін речовин, що призводить до онкозахворювання.

Доктор Річард Беркс з Breast Cancer Now заявив: «Ці інтригуючі результати є додатковим доказом того, що існує певний зв’язок між генетикою, коли ми полюбляємо поспати довше, й ризиком розвитку раку молочної залози. Але потрібно більше досліджень, щоб розгадати специфіку цього зв’язку».

Результати були опубліковані на веб-сайті дослідників bioRxiv, але ще не пройшли наукову експертну оцінку.

Джерело: ВВС

Добавить комментарий