vezis-paciente-sieviete-48289963

Нові дослідження показали, що гормон адреналін, викликаний тривалим стресом, живить зростання ракових стовбурових клітин, які у подальшому формуються в пухлини.

До такого вчені прийшли вчені Далянського медичного університету в Китаї, провівши ряд досліджень на мишах з раком молочної залози. З метою експерименту гризунів помістили в маленькі обмежувальні камери на тиждень. Потім дослідники розділили мишей на дві групи: контрольну та експериментальну. Контрольну групу помістили до великих і зручних корпусів, забезпечивши їм спокій, а експериментальну групу продовжили утримувати в маленьких клітках ще 30 днів.

Після першого етапу дослідження вчені спостерігали у гризунів експериментальної групи зміни в поведінці, які свідчать про депресію і тривогу. Також їх ракові пухлини значно збільшилися в розмірах, порівняно зі спокійними мишами з контрольної групи.

До того ж, у стресових тварин пухлини росли значно швидше й, загалом у гризунів, які зазнали стресу, ракових стовбурових клітин було більше, ніж у інших мишей.

Коли вчені вивчили зміни фізіологічних чинників у мишей, які перенесли хронічний стрес, то помітили, що рівень гормону адреналіну був значно вищим, ніж у гризунів контрольної групи.

Згодом дослідники ввели препарат, який блокує вироблення адреналіну частині депресивних піддослідних. Пухлини й кількість ракових стовбурових клітин у цих тварин була меншою, ніж у інших представників їх групи.

«Коли мова йде про стрес, – каже співавтор дослідження Кіт Келлі, – то більшість людей гадають, що саме кортизол пригнічує імунну систему. Але дивним було те, що після місяця стресу рівень гормону кортизолу був насправді нижчим».

Як адреналін сприяє росту ракових стовбурових клітин?

Автори дослідження пояснюють, що коли цей гормон зв’язується з ADRB2, взаємодія підвищує рівень лактатдегідрогенази, ферменту, який зазвичай дає м’язам «ін’єкцію» енергії в небезпечній ситуації. Це дозволяє людині або боротися з загрозою, або втекти від неї.

Побічним продуктом цього підвищення енергії є виробництво органічної сполуки, що називається лактатом. У людей, хворих на рак, онкоклітини фактично харчуються цим з’єднанням й отримують більше енергії.

Це означає, що коли людина тривалий час перебуває в стресовому стані, в її організмі утворюється занадто багато лактатдегідрогенази, яка активує гени, пов’язані з ростом раку, й дозволяє злоякісним клітинам «процвітати».

«Ці дані пояснюють, як підвищений рівень адреналіну, викликаний хронічним стресом, сприяє прогресуванню раку молочної залози, впливаючи безпосередньо на ракові стовбурові клітини», – розповідає голова дослідження Квентін Лю з Інституту ракових стовбурових клітин Далянського медичного університету.

Потім дослідники перевірили свою гіпотезу на людях, вивчивши рівень адреналіну в крові 83 жінок з раком молочної залози. Всі жінки з високим рівнем адреналіну в крові також мали надлишок лактатдегідрогенази в ракових пухлинах. Також люди, у яких рівень гормону стресу був підвищений, гірше піддавалися лікуванню, ніж хворі з низьким рівнем адреналіну.

 

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий