razgruzochnye-dni

Якщо ви займаєтеся пошуком простого способу позбавлення від зайвих кілограмів, подумайте про те, щоб подарувати своєму шлунку всього один розвантажувальний день на тиждень.

Наважуючись на такий подарунок своєму організмові, не полінуйтеся звернутися за порадою до дієтолога. Адже ви можете відчувати себе цілком добре, і навіть не підозрювати про наявність, наприклад, підвищеної кислотності, а при неправильному виборі продукту для розвантажувального дня, ризикуєте спровокувати розвиток хвороби.

Що таке розвантажувальний день, і яким він повинен бути?

Розвантажувальний день (РД) – це відмінний спосіб дати можливість відпочити органам травлення, особливо травним залозам. В РД ми їмо один-два натуральних продукти (фрукти, кефір або сир тощо). Не плутайте РД з повним голодуванням, адже при РД організм отримує їжу, а отже, не відчуває стресу.

В РД не бажано займатися спортом, оскільки це не лише не прискорить процес схуднення, а й виснажить організм.

Розвантажувальні дні бувають різними й підбираються індивідуально для кожного конкретного пацієнта. Бажано, щоб розвантаження проходило на улюблених продуктах. Для одного – це печені яблука, для іншого – кефір, для третього – рис або гречка.

Варіантів РД багато, за класифікацією вироблені наступні типи:

  • Вуглеводні дні;
  • Білкові дні;
  • Жирові дні.

Обравши будь-який із типів РД, слід враховувати загальні моменти:

  • Частота прийомів їжі збільшується до 8 і навіть 10 разів;
  • Обов’язково слід випивати близько 2.5 л. води;
  • Продукти розвантажувальних днів зазвичай радять чергувати між собою.

Яку користь приносять РД організму?

Відомо, що процес травлення – важка робота для нашого шлунково-кишкового тракту. Щодня, виконуючи важку роботу, система ШКТ, що називається, працює на знос. Саме тому бажано давати їй відпочинок – розвантажувальні дні. Такі дні необхідні для:

  • Зменшення наслідків переїдання і «свята живота»;
  • Покращення процесу зниження ваги;
  • Зменшення об’єму шлунку, оскільки розміри порцій в РД – невеликі;
  • Утримання досягнутої ваги на постійному рівні, без ефекту йо-йо.

Кому ні в жодному разі не можна вдаватися до розвантажувальних днів?

Є група захворювань, при яких РД протипоказані, насамперед, тяжкі нервові та психічні недуги. Практично всім людям з іншими захворюваннями можна підібрати підходящий раціон на РД. Наприклад, діабетикам не можна використовувати фруктові РД. Пацієнтам з виразковими ураженнями слизової шлунку й кишківника слід уникати великої кількості клітковини та органічних кислот, тобто не потрібно розвантажуватися на цитрусових і сирих овочевих салатах. Людям із закрепами нашкодять рисові розвантажувальні дні. При захворюваннях нирок слід уникати білкових розвантажувальних днів, тобто не можна «сидіти» на яйцях, сирі й м’ясі.

Проводячи розвантажувальні дні правильно, ви зможете швидше скинути зайві кілограми, і поліпшити своє самопочуття.

 

Джерело: UKRHEALTH

Добавить комментарий