medovyy_spas_primety_i_tradicii

У середу, 14 серпня, православні та греко-католики відзначатимуть Медовий Спас. Це свято має й інші назви, зокрема, Спас на воді, Мокрий Спас, Маковей. Також в цей день починається і двотижневий Успенський піст, що триває до 27 серпня.

Що освячують. На Медовий Спас в церкві прийнято освячувати мед або медові стільники, мак, який дозріває якраз у цей час, воду, букети із запашних квітів і трав, хліб і сіль. Кожен з продуктів щось символізує: мед – врожай і достаток, хліб – сімейне благополуччя, сіль – здатність гідно витримати життєві негаразди.

Цього дня також роблять хресну ходу й освячують криниці (попередньо їх очистивши), а також воду в природних водоймах.

Купаючись у річці на Перший Спас люди змивали гріхи, а також вважалося, що це допоможе зміцнити здоров’я.

Що зберігають. Букетики («маковейки»), які за традицією носили до церкви дівчатка, належить засушувати й тримати вдома – вони охороняють будинок від зла та хвороб. Наші предки зберігали їх позаду ікон чи ставили на підвіконня. А мак, освячений цього дня, берегли до Різдва, аби обов’язково додати до святкової куті.

Що не можна робити. На Маковея не рекомендується прибирати в будинку, працювати на подвір’ї та городах. Не годиться шуміти, лаятися, бажати іншим зла, влаштовувати гучне святкування. Відзначати Медовий Спас бажано спокійно й тихо, утримуючись від спиртного. Оскільки починається піст, прибираються зі столу м’ясні, молочні продукти та яйця.

 

Джерело: LeMonade

 

Добавить комментарий