nauka-640x394

Команда вчених із США та Австралії виявила, що розроблений ними препарат для блокування активності білка, який продукується в результаті мутацій у генах, зміг зменшити деякі пухлини.

Гомолог вірусного онкогена KRAS, який найчастіше зустрічається через мутацію генів, «змушує» клітини створювати білки, які можуть призвести до формування ракових пухлин.

Вчені-медики знали про KRAS протягом декількох десятиліть, але не знаходили способів його зупинити.

Нарешті дослідникам із США та Австралії вдалося створити ліки, що блокують властивості KRAS. Препарат під назвою AMG 510 ефективний не лише для зниження зростання пухлин, але і в деяких випадках для їх повного усунення.

Спочатку вчені досліджували вплив нових ліків на ракові пухлини у мишей. У багатьох гризунів злоякісне утворення зменшилася в розмірах, а імунна система зміцнилася на стільки, що організм тварини самостійно зміг боротися із ростом пухлини навіть без застосування AMG 510.

Натхнені результатами, вчені перевірили дію препарату на чотирьох пацієнтах із раком легень. Через шість тижнів у двох пацієнтів спостерігалося зменшення розмірів пухлини на 34% і 67%. На жаль, у двох інших пацієнтів пухлини не змінилися в розмірах.

Джерело: MedicalXpress

Добавить комментарий