ДНК

Міжнародна команда вчених оголосила про розкриття загадки походження та розвитку раку. Генетикам вдалося повністю розшифрувати геном всіх видів раку та скласти вичерпний каталог мутацій ДНК, які сприяють утворенню злоякісних утворень.

Міжнародна команда вчених, що складається з 1300 генетиків з 37 країн світу, протягом 10 років вивчала клітини ДНК і причини їх «поломок». У масштабному досліджені під назвою «Аналіз повного геному всіх видів раку» (PCAWG) взяли участь майже 2800 онкохворих з 38 різними видами раку. Дослідникам вдалося не лише «розшифрувати» ракові клітини, але і зробити вкрай важливі для виявлення та лікування раку відкриття.

Вчені виявили кілька тисяч генетичних мутацій і вивчили понад 80 процесів, які призводять до поломки генетичного коду, серед них: вікові зміни, спадковість, спосіб життя та дієта.

Окрім цього генетики зробили кілька десятків несподіваних відкриттів, які дозволять розробити нові способи ранньої діагностики раку та підібрати найвідповідніші способи лікування онкохворих людей.

Головною несподіванкою дослідження стало те, що один вид раку у різних людей може виникати завдяки абсолютно різним наборам мутацій. Наприклад, клітини раку легень можуть мати до 100 000 мутованих генів.

Наступне неочікуване відкриття – збіги мутацій в різних онкологічних захворюваннях. Наприклад, «поломки» одних і тих самих генів можуть спостерігатися у жінки з раком молочної залози та чоловіка, хворого на рак простати. У випадку виявлення збігів мутацій, одне й те саме лікування буде ефективним як для жінки, так і для чоловіка.

Визначення точного геному мутацій дозволить уникнути помилок у діагностування та методах терапії під час лікування раку.

«Якщо ми зрозуміємо, що відбувається з нашими здоровими органами у процесі старіння, що змушує мутації накопичуватися, чому деякі клони нескінченно розмножуються, а деякі – згасають, як на цей баланс впливає спосіб життя, – тоді ми зможемо придумати способи раннього втручання, аби запобігти або уповільнити розвиток невиліковних видів раку», – заявив член координаційного комітету PCAWG Пітер Кемпбелл.

 

Джерело: ВВС УКРАЇНА

Добавить комментарий