Лоцман 1

Студентка Запорізького національного університету Анастасія Лоцман розробила унікальний прилад для реабілітації людей після інсульту.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Щорічно в Україні трапляється близько 150 000 нових випадків інсульту. За статистикою МОЗ, лише 60% людей після інсульту виживають, велика частина з яких залишаються інвалідами на завжди. Аби здоров’я хворого відновилося, упродовж перших трьох місяців після розвитку захворювання людині потрібно пройти реабілітацію.

На жаль, не всі паралізовані пацієнти мають доступ до тривалої кваліфікованої допомоги. Саме для таких випадків студентка першого курсу біологічного факультету ЗНУ і розробила обладнання, яке складається з кількох окремих приладів.

Лоцман 2

«Перший прилад – синтезатор, на кінчику якого міститься крапля ртуті, яка добре зафіксована і не шкодить людині. Також на ньому є спеціальний синтезатор. Прилад можна надягати на руку, або ногу, – розповідає винахідниця. – Потрібно підіймати паралізовану руку. Кожного разу, коли ми підіймаємо її, то чуємо сигнал. Звук дуже сильно діє на слухову систему. А вона пробуджує нейрони, які перебувають у сплячому режимі. Завдяки цьому відновлюється зв’язок між нейронами і відбувається реабілітація. Чим швидше та вище ми підіймаємо руку — тим швидше грає мелодія. Це як своєрідний стимул для людини продовжувати реабілітацію».

Другий прилад  потрібно вдягати на очі. Він складається з окулярів зі світлодіодами, тактильного сенсора і спеціального синтезатора.

Лоцман 3

«Ми надягаємо окуляри, сенсор, закриваємо очі та починаємо «грати» паралізованою рукою по здоровій. Тут є шість різних мелодій. Чим швидше ми граємо, – тим швидше грає музика. Також завдяки цьому приладу можна робити артикуляційну гімнастику для відновлення мовлення. Задіяні під час гімнастики м’язи – розвиваються. Світлодіоди, які знаходяться в окулярах, діють на зорову систему і теж активують нові нейрони. Такі вправи дуже дієві», – каже Анастасія.

Також студентка розповіла, що приладами можна користуватися як у тандемі так і кожним окремо. Для отримання позитивного ефекту реабілітаційні вправи потрібно робити щодня по одній годині на добу упродовж трьох місяців.

Аби переконатися в дієвості винаходу Анастасії Лоцман, упродовж 45 днів 10 хворих реабілітаційного центру в Запоріжжі відновлювалися за допомогою експериментального обладнання.

Лоцман 4

«Ми помітили, що пацієнти, які користувалися нашим приладом, змогли підняти руку від стола на кут в 16 градусів. А ті, які не користувалися – лише на 10. Я вважаю, що це добрий результат», – відмітила дівчина.

Винахід Анастасії вже посів перше місце на Всеукраїнському конкурсі винахідливих і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму. Також запланована участь у міжнародних конкурсах, отримання патенту та пошук партнерів для серійного виробництва приладу.

 

Джерело: IZИНДУСТРИАЛКА

Добавить комментарий