_name - Сделано с помощью PosterMyWall (13)

Зовсім скоро юдеї будуть відзначати Песах – одне з найважливіших свят іудаїзму. У дні Песаха євреї шанують пам’ять про звільнення свого народу від багатовікового рабства і кінець своїх предків з Єгипту. Переказ про ці події не тільки увійшло у Старий заповіт, але і посів важливе місце в національній свідомості єврейського народу.

В Україні Песах часто називають «єврейським Великоднем», хоча нічого спільного між цими святами немає. Це тому, що календарно Песах і Великдень зазвичай приблизно збігаються.

Песах – історія свята

Історія свята Песах пов’язана з біблійною історією єврейського народу. Вважається, що євреї ведуть свій родовід від роду Якова, який осів у Єгипті.

Спочатку єгиптяни прийняли нащадків Якова з радістю, але коли їх число в країні почало рости, їх права були урізані. Стародавніх євреїв перетворили на рабів, обклавши важкою трудовою повинністю, а новонароджених хлопчиків у єврейських сім’ях вбивали.

Лише через 400 років рабства єврейський народ дочекався свого спасителя – ним став Мойсей.

У дитинстві він уникнув смерті і за чудовим збігом обставин виріс при дворі єгипетського Фараона. Не бажаючи терпіти приниження і геноцид своїх одноплемінників, Мойсей організував їх вихід із Єгипту, підкоряючись волі Бога. Він також одержав від Бога десять заповідей і став основоположником юдаїзму.

Свято отримало назву від івритського слова «пасах», що приблизно перекладається як «минув, обійшов стороною». Це пов’язано з обставинами виходу євреїв з Єгипту.

Аби врятувати єврейський народ, Бог наслав на Єгипет десять кар. Десята кара єгипетська – загибель всіх первістків у родині, «минула» будинки євреїв. Лише після цього євреї змогли залишити Єгипет.

 «Єврейська пасха» – дата

Юдеї відзначають Песах єврейським календарем – святкування починається на 14 день весняного місяця нісана і триває тиждень в Ізраїлі. За межами Ізраїлю Песах відзначають вісім днів. Песах в 2020 році почнеться ввечері восьмого квітня (в середу) і триватиме до 16 квітня (четвер).

Песах – традиції

Євреї відзначають Песах в колі сім’ї. У перший день вони збираються на вечірню трапезу «Седер», де читають святе письмо. Седер складається з суворих ритуалів, які єврейський народ проводить тисячоліттями. На стіл седера ставлять посудину з солоною водою – вона символізує сльози, пролиті єврейськими жінками.

Другий день Песаха вважається святковим, в цей час не можна працювати і займатися якою-небудь працею. Ще п’ять днів євреї проводять в режимі м’яких обмежень, коли працювати частково дозволено. Останній день великоднього тижня також є святковим і вихідним.

У період Песаха євреї їдять прісні коржі – мацу. За переказами, подібну їжу євреї були вимушені їсти одразу після відходу з Єгипту.

Песах і Великдень

Нерелігійним людям може здатися, що Песах і Великдень – по суті одне і те ж свято, яке християни і юдеї відзначають по-різному.

Насправді це не так, свята присвячені різним подіям. Як відомо, християнська Пасха присвячена чуду воскресіння Ісуса Христа. Новий Заповіт говорить, що він був страчений після початку святкування Песаха, що і дало в підсумку назву святу (Пасха – калька з єврейського «Песах»). Це також пояснює, чому дати святкування Великодня і Песаха приблизно сходяться в календарі.

Великдень у 2020 році у православних припадає на 19 квітня, через кілька днів після святкування Песаха.

Песах що не можна робити

У євреїв Песах пов’язаний із суворими традиціями. Головна з них – у будинку не можна тримати хліб, замість нього їдять мацу. Заборонена будь-яка здоба і продукти з зерновими, а також продукти, які піддавалися заквасці.

Джерело: УНІАН

 

 

Добавить комментарий