Untitled

Люди, народжені в період пандемії «Іспанського грипу», починали свої життя в ізоляції із суворим дотриманням карантинних заходів. Саме це тоді врятувало більшість немовлят та їхніх мам від смерті в страшній агонії, викликаній «іспанкою».

Народжена у 1920 році під час пандемії грипу 100-річна Аніта Сампсон розповіла про місяці ізоляції на одинці з мамою, про силу волі, незламність духу й невичерпне терпіння, які допомогли жінкам пройти цей шлях.

«Я з’явилася на світ під час карантину. Звичайно, я не пам’ятаю моменту свого народження, але моя мама розповідала, що то був дуже складний час.

Вона казала: «Довгі місяці поспіль були лише я і ти».

Та мама не почувалася самотньою. Адже кожен намагався зробити все, що в його силах, аби допомогти.

Разом з тим вона була дуже сильною людиною. Це й  дозволило вийти у «новий світ» моїй мамі й мені.

Вона вірила, що ми зможемо пройти через це. У кожного є сили зробити це.

Моя мама і я змогли це 100 років тому. І ви, любі мами, зможете зробити це сьогодні, дбаючи про безпеку свою та своїх рідних. Дбаючи про своє маленьке диво – своє маля».

Пандемія COVID-19 ­– новий виклик, який ми зможемо пройти, об’єднавши всі наші зусилля й дотримуючись карантину.

Нагадаємо, що «Іспанський грип» або «іспанка» – найбільша за смертністю пандемія грипу, з якою зіштовхувалося людство. Вона тривала з січня 1918 року до грудня 1920 року. За час пандемії четверта частина людства інфікувалася, а п’ята частина хворих померли.

«Іспанський грип» був безжальним до всіх вікових груп населення, і лише завдяки дотриманню карантинних заходів його вдалося зупинити.

Добавить комментарий