_name - Сделано с помощью PosterMyWall - 2020-06-18T095006.778

До закоханих жінок, які перебувають у ремісії після РМЗ, онкологічне захворювання повертається рідше. Такого висновку дійшли вчені Інституту досліджень поведінкової медицини Державного університету штату Огайо.

/Про дослідження/

Вивчаючи вплив психологічного стану на виживаність жінок з раком молочної залози, науковці дослідили показники 139 жінок з онкологічним захворюванням грудей 0-ІІІ стадій, середній вік яких становив  55 років.

Піддослідні заповнювали анкети, де вказували рівень задоволення своїми романтичним стосунками, а також рівень стресу, який вони відчувають.

Всі учасниці досліду заповнили по три таких анкети кожна: на початку лікування, через 6 та 18 місяці після одужання.

Після анкетування дослідники брали у жінок аналіз крові, аби виміряти рівні чотирьох білків, які вважаються маркерами запалення.

Результати показали, що чим більше жінка задоволена своїми романтичними стосунками, тим менше стресу вона відчуває, і тим нижчий рівень маркерів запалення має.

/Про запалення/

Коли людина травмується чи захворює, аби відновитися, пошкоджені тканини виробляють цілющі  хімічні речовини. Також до «проблемних місць» вирушають цілі загони білих кров’яних тілець та білків. Тандем лейкоцитів, білків та цілющих хімічних речовин призводить до збільшення циркуляції, вироблення тепла, набряку та болю.

Запалення – цілком нормальний процес, який сигналізує про «пошкодження», допомагає організму боротися з хворобою і відновитися після одужання.

Розрізняють два типи запалення:

  • Гостре запалення виникає раптово і згасає після виконання своїх функцій;
  • Хронічне (тривале) запалення відбувається, коли імунна система постійно стимулює боротьбу з «пошкодженнями», але на дуже низькому рівні.

Гостре запалення допомагає організму одужати, а от хронічне – навпаки шкодить. Під час  хронічного запалення імунна система працює понаднормово без зупину.

Тривале запалення, перевантажуючи певні клітини й білки, може пошкодити клітини і тканини організму, змінивши спосіб їх функціонування. Запалення може навіть виробляти додаткове тепло в наших клітинах і навколо них, що призводить до розвитку різних захворювань.

Хронічне запалення може обмежитися певною частиною тіла, наприклад, ротовою порожниною, при хворобах зубів та ясен. Або ж вплинути на весь організм, як у випадку з ожирінням.

/Про зв’язок маркерів запалення і рецидиву раку молочної залози/

Жінки, які відчували себе щасливими та були задоволені своїми стосунками, також сказали, що вони зазнають меншого стресу. Разом ці два фактори були пов’язані з нижчим рівнем маркерів запалення в крові жінки, адже тривалий високий рівень маркерів запалення пов’язаний із низкою проблем зі здоров’ям, включаючи захворювання серця, цукровий діабет, а також підвищений  ризик повернення раку молочної залози (рецидив).

«Комфортні стосунки зі своїм партнером, відчуття турботи та порозуміння дуже важливі для жінок у ремісії», – розповідає Розі Шрот, головний автор дослідження та доктор Інституту досліджень поведінкової медицини Державного університету штату Огайо. – «Наші висновки дозволяють припустити, що тісне партнерство може не лише зміцнити зв’язок між подружжям, а також сприяти одужанню жінок, що перебувають у стресовому стані, зумовленому раком молочної залози».

«Дослідження демонструє важливість виховування романтичних відносин між людьми в ремісії та їхніми партнерами. Деяким жінкам, які вижили після раку, може знадобитися допомога їхніх  партнерів, аби здолати стрес», – додає доктор Шрот. – «Обстежуючи та лікуючи онкохворих жінок, потрібно враховувати відносини у їхніх родинах і направляти на консультацію до психолога сімейні пари, коли це доречно. Адже це може сприяти їхньому здоров’ю в довгостроковій перспективі».

Дослідження доводить, що люди, які мають другу половинку й задоволенні своїми стосунками,  мають краще здоров’я, менший ризик розвитку хронічних захворювань і швидше одужують після серйозних медичних проблем.

Та це не означає, що здоров’я одиноких людей під загрозою. Якщо людина щаслива, має родину, друзів, однодумців, займається улюбленою справою, рівень стресу у неї нижчий.

 

Джерело: BREASTCANCER.ORG

 

Добавить комментарий