_name - Сделано с помощью PosterMyWall - 2020-06-23T112943.723

Щонайменше дві з половиною години на тиждень потрібно займатися спортом, аби зменшити ризик розвитку раку молочної залози, а також покращити виживаність у період ремісії. Про це свідчить дослідження, опубліковане в BREASTCANCER.ORG.

У дослідженні взяли участь 1340 жінок з раком молочної залози I, II і III стадій. Їм усім була проведена операція з подальшою хіміотерапією.

Згідно з вимогами дослідження, учасниці заповнювали анкети, де вказували графік і вид фізичних навантажень, які вони робили як до виявлення захворювання, так і після діагностування раку молочної залози.

Анкетування жінки проходили по чотири рази кожна. Перша анкета заповнювалася на початку лікування, друга – під час хіміотерапії, третя  і четверта – через рік і через два після завершення лікування раку молочної залози.

Дослідники встановили, що у жінок, які робили фізичні вправи щонайменше 2,5 години на тиждень до виявлення захворювання та після діагностування у них раку молочної залози, ризик рецидиву був на 55% нижчий, а ризик померти на 68% менший порівняно з жінками, які не займалися спортом взагалі.

Навіть ті жінки, які почали робити фізичні вправи лише після закінчення лікування, мали на 46% менший ризик рецидиву та на 43% нижчий ризик померти, аніж жінки, які не займалися спортом.

«Ці результати демонструють, що навіть легкий режим фізичних вправ може допомогти жінкам з високим рівнем ризику раку молочної залози жити довше і бути здоровішою», – розповідає провідний автор Ріккі Канніото, доцент кафедри онкології в Комплексному онкологічному центрі Парку Розуелла. – «Ніколи не пізно починати ходити, займатися йогою, їздити на велосипеді чи плавати – і ця діяльність, безумовно, окупиться. Навіть якщо ви не займалися фізичними вправами до встановлення діагнозу, це дослідження показує, що 2,5 години ходьби на тиждень – приблизно по 20 хвилин щодня – після завершення лікування може допомогти знизити ризик повернення раку, а також жити довше».

Міністерство охорони здоров’я рекомендує дорослим робити фізичні вправи помірної інтенсивності (швидка ходьба) від 2,5 до 5 годин на тиждень. Або від 75 хв до 2,5 годин на тиждень займатися спортом з енергійною інтенсивністю (біг або інше високоінтенсивне кардіо).

Також дорослим рекомендовано робити вправи на зміцнення м’язів два і більше дні на тиждень.

Це дослідження доводить важливість фізичних вправ для всіх, але особливо для жінок з раком молочної залози.

 

Добавить комментарий