tatarchuk-tatyjana-feofanovna

Про вірус папіломи людини, який спричиняє не лише рак шийки матки, а й  рак вульви, простати та гортані, а також про вакцинацію від нього БФ «Квітна» розпитав у доктора медичних наук, лікаря гінеколога –ендокринолога вищої категорії з понад 30-ти річним досвідом – Тетяну Феофанівну Татарчук.

Коли слід вакцинуватись від вірусу папіломи людини (ВПЛ)?

Ідеальним часом для вакцинації є період до статевого життя. Дослідження свідчать, що така вакцинація дає до 90% ефективності профілактики раку шийки матки. Адже 97% причин цієї недуги викликані вірусом папіломи людини. Відтак,  вакцинація забезпечує місцевий імунітет, тому, навіть якщо під час статевих контактів вірус потрапляє в організм – у жінки вже є імунітет до нього. Сьогодні дозволяється проводити дві вакцини проти раку шийки матки: спершу вводиться одна доза, за місяць друга. Якщо ж дівчинка вже була у статевих контактах, то проводить три вакцинації за схемою: перша, за місяць друга і ще за п’ять — третя вакцинація.

Чи потрібно ревакцинуватись?

Існують дослідження світової практики, результати яких ми екстраполюємо на клінічні випадки. В рамках таких досліджень упродовж десяти років проводяться спостереження за жінками, які вже були вакциновані. В таких жінок не виявлено зниження імунітету. Тому ми можемо стверджувати, що після вакцинації ми маємо десятирічну гарантію. Якщо ж будуть дослідження, які підтвердять зниження імунітету, скажімо, через 15 років, тоді ми будемо говорити про ревакцинацію через 15 років для того, щоб підтримувати імунітет протягом тривалого періоду. Сьогодні мова про ревакцинацію не ведеться.

Чи потрібна підготовка до вакцинації?

Лише дотримання загальновідомих вимог. Тобто, перед кожною вакциною потрібно, щоб дівчинку чи жінку оглянув лікар-терапевт. Оскільки лікар може виявити системну патологію, яка може бути протипоказом для будь-якої вакцини. Взагалі, протипокази вакцинації ВПЛ на сьогодні відсутні. Але я не є педіатром, і мені завжди спокійніше відправляти на вакцинацію пацієнтку після огляду терапевта. Іноді, він знаходить соматичну патологію, про яку дівчинка не має гадки, іноді лікар може виявити зміни у загальному аналізі крові або якісь інші серйозні захворювання, і тоді вже не до вакцинації.  Тому, доцільно перед вакцинацією пройти обстеження у педіатра чи сімейного лікаря.

Що потрібно знати пацієнтам про препарат, яким вакцинують?

Сьогодні є лише дві компанії, які виготовляють вакцину проти ВПЛ. Підробок просто немає. Одна з компаній має ексклюзивний ад’ювант, який забезпечує можливість перехресної імунізації. Як це працює:  вакцинація відбувається проти 16 та 18 штамів вірусу, які є онкогенними, але за рахунок ексклюзивного ад’юванту формується перехресний імунітет проти 45, 31, 51 та інших онкогенних штамів.

Є вакцини які містять білки як онкогенних штамів, так і не онкогенних штамів, так як існує ще така проблема як папіломатоз, кандиломатоз, тобто це не онкогенні штами, але вони викликають вірус конділоми. Є також квадрівалентна вакцина і дев’ятивалентна вакцина. Стосовно них немає досліджень щодо 2 доз, ці вакцини застосовуються у 3 дозах, і на жаль, дев’ятивалентної вакцини поки що в Україні немає, вона, власне, лише в минулому році з’явилась в Європі.

Більшість держав сьогодні вакцинують або бівалентою, або квадрівалентною вакцинами. Понад 80 країн світу вже мають державні програми вакцинації за рахунок бюджетних коштів, тому що такий крок є рентабельним.

Які перспективи запровадження державних програм вакцинації від ВПЛ людини в Україні?

Оцінюючи перспективи України важливо врахувати ментальні особливості українців. Є така риса у наших співвітчизників, як скептичне сприйняття безкоштовної вакцинації. Як тільки з’являється безкоштовна вакцина, тут же з’являються пости у мережі про відмивання коштів, неякісну вакцину, негативні наслідки вакцинування, говорять зокрема й про безплідність. Це і багато інших страхів є абсолютними міфами, які не мають під собою жодного наукового підґрунтя, і я, як лікар,  жодного разу у своїй практиці вакцинування з 2005 року не бачила ускладнень. Крім того, ця вакцина має протекторну дію і знижує ризик розвитку раку вульви, раку прямої кишки та раку гортані.

Центральний бюджет коштів не виділяє, але сьогодні в Україні є закон «Про місцеве самоврядування», а також є регіональні бюджети і кожне місто, обласний центр, можуть за рахунок бюджету спрямувати кошти на вакцинацію. Так, скажімо, в місті Дніпро чотири роки поспіль вакцинують дівчат за рахунок місцевого бюджету, у Полтаві, Черкасах, упродовж двох років здійснюється вакцинація, також і в Івано-Франківську, Львові, і  цьогоріч у Києві теж роблять вакцину за рахунок місцевого бюджету. Тобто крига скресла і для вакцинації у регіонах потрібна лише політична воля.

Чи варто вакцинувати від ВПЛ також чоловіків?

Професор Гаральд цур Гаузен, лауреат Нобелівської премії 2008 року за відкриття ролі папіломавірусу у розвитку раку шийки матки, вважає, що важливо вакцинувати і чоловіків. Дослідження показують, що вакцинація дівчат та хлопчиків одночасно дозволить перемогти рак шийки матки за 20 років, вакцинація лише дівчат – здатна перемогти цю недугу за 40 років. Однак, більшість країн здійснюють вакцинацію лише жінок, передовсім тому, що вони більш мотивовані, бо це є профілактикою їхньої проблеми, крім того жінка — це майбутня мама і вона більше турбується про своє здоров’я.

Чи ефективна вакцина для жінок у віці 30+?

Безумовно, у випадку вакцинації жінок відповідного віку, які вже мали ВПЛ або мали якусь проблему з шийкою матки, ми не матимемо того ефекту як від вакцинації дівчаток, які не жили статевим життям. Однак, якщо ми лікуємо таку жінку від дисплазії, скажімо, і після лікування ще й провакцинували її, то результат буде зовсім інший, ризик інфекції суттєво знижується. Адже носієм інфекції може бути чоловік, і після лікування жінка знову може отримати вірус і знову захворіти, тому  вакцинація в такому випадку захищає від реінфікування вірусом папіломи. І сьогодні рекомендується вакцинувати будь-яку вікову категорію жінок. Вік – не є протипоказанням, протипоказань в принципі немає! Однак, разом з цим, онкологи застерігають, що вакцинація не відміняє необхідності щорічних профілактичних обстежень, пап-тесту та кольпоскопії.

Які чинники провокують розвиток недуги?

Передовсім це ранні статеві контакти, часті зміни сексуальних партнерів, незахищений секс, куріння, бактеріальні інфекції. Фактором ризику також є велика кількість пологів, адже через пологи жінка отримує мікротравми організму, в які можуть потрапляти віруси, або можливе інфікування. Тому велика кількість дітей вважається фактором ризику. Вживання оральних контрацептивів також підвищує ризик розвитку раку шийки матки. Чому? По-перше, вважається, що жінка котра вживає оральні контрацептиви рідше використовує захищений секс, таким чином вона має вищий ризик інфікування. Також, оральні контрацептиви часто провокують кандидоз, який створює передумови розвитку ВПЛ.

Добавить комментарий