9cc8de29f9641a80a64d30fa0bf9f048

Понад сім років поспіль у Черкасах успішно та безперервно працює програма безкоштовної вакцинації дівчат від раку шийки матки, яка, як свідчить світова практика, дозволяє запобігти виникненню недуги у 8 з 10 випадків. БФ «Квітна» поспілкувався з директором департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради – Олегом Михайловичем Стадником, та зясував як створювалась та налагоджувалась програма, наскільки вона себе виправдовує вже сьогодні та з якими труднощами довелось зіштовхнутись її ініціаторам на шляху до впровадження:

Розкажіть будь ласка щодо досвіду вакцинації дівчат віком від 9 до 18 років у Вашому місті, як це відбувається і чи є вже певні результати, які можна озвучити?

Вакцинацією дівчат від раку шийки матки ми займаємось з 2013 року, однак, якщо говорити про результати, то це досить віддалена перспектива. Для того щоб ми могли узагальнити результати, потрібно значно більше часу. Якщо аналізувати досвід країн, які розпочали вакцинацію ще десять років тому, наприклад Австралія, то там вже проведено дослідження контрольних груп серед жінок, які у ранньому віці отримували вакцинацію і результати вражаючі: захворювання на рак шийки матки скорочується в рази. Окрім того, цей спосіб дозволяє попередити недугу і є економічно дешевшим, аніж виявлення онкологічної недуги, а в подальшому її лікування та реабілітації як психологічної, так і фізіологічної.

Якщо говорити про результати вакцинації у нас, то період занадто короткий, адже вакцинуються дівчатка віком від 9 років, а захворюваність спостерігається з 30-ти років, пік захворюваності припадає на 40-50 років. Тому той матеріал, який ми напрацьовуємо є занадто коротким у частині часового проміжку, і наразі ми орієнтуємось на світовий досвід.

Як виникла ідея започаткувати цю програму?

Аналізуючи показники жіночої онкології, ми зрозуміли що рак шийки матки достатньо поширена та агресивна патологія і дає, щонайменше інвалідизуючий ефект, а по смертності вона на 2-3 місці серед причин смертності у жінок від онкології. Спершу це була міська програма «Репродуктивне здоров’я», якій вже майже 10 років. Вона полягала в удосконаленні цитологічного скринінгу, в рамках програми за кошти міського бюджету жінкам надавались безкоштовні гінекологічні оглядові набори, скельця, цитобранші і тому подібне для того, щоб жінка, котра прийшла на огляд до гінеколога, могла отримати комплексне обстеження і її не скеровували на придбання додаткового обладнання для огляду. Після запровадження програми у нас різко зросли показники якості цитологічних оглядів, бо скельця були одноразові, на них не було подряпин, відтак, якість цитологічних матеріалів зросла. Разом з цим, ми зафіксували достатньо високі показники виявлення захворювання на рак шийки матки і зрозуміли, що потрібно запобігати цій недузі, а не лише лікувати її, відтак,  ми почали шукати інший шлях профілактики раку шийки матки. Ми вивчили досвід понад 200 країн світу, і зрозуміли, що шлях вакцинації від вірусу папіломи людини дівчат у період до статевого контакту є найефективнішим, а його результати вже перевірені часом і автори дослідження вже отримали Нобелівську премію за  доведення впливу деяких штамів папілома вірусу людини на розвиток певних видів раку шийки матки.

Відтак, п’ять років тому ми приступили до програми вакцинації дівчат, закупивши чотирьох компонентну вакцину, яка дає більшу вірогідність імунної відповіді. Починали ми з невеликої групи осіб, але поступово дійшли до вакцинування 500 дівчат щороку. Вакцинація складається з самої вакцинації та дворазової ревакцинації, остання з яких отримується на 90 день після першої дози. Зазвичай це виглядає наступним чином: наприкінці навчального року і на початку нового складаються списки бажаючих вакцинуватись і контролюється весь цей процес, спершу вакцинації тоді ревакцинації для завершення повного етапу імунної відповіді.

Якщо пригадати з чого все починалось, то які б головні етапи ви виділили?

Програма ранньої онкоцитології розпочалась ще у 2012 році, коли ми її запровадили, то зрозуміли, що окрім власне якісної діагностики потрібна й профілактика. Відтак, у 2013 році започаткували програму вакцинації від раку шийки матки, яка попереджає виникненню недуги шляхом імунної відповіді організму.

Починали ми з невеликих сум, у зв’язку зі зростанням цін та девальвацією національної валюти зараз ми виходимо на ціну, яку визначає міський бюджет на закупівлю, це орієнтовно 3 мільйони гривень на рік. Це вже стала процедура, вона не вимагає від нас додаткових зусиль на переконання батьків що це важливо, а навпаки, часто батьки самі звертаються до нас, якщо їхні діти не потрапили до списків. Якщо підсумувати наш досвід, то починали ми з невеликої кількості, вийшли на стабільну групу, зараз продовжуємо це робити. Міська влада та міські депутати розуміють проблему і щороку кошти по міській окремій програмі виділяються, саме тому ми можемо сміливо говорити, що місто Черкаси є технологічно розвинутим у частині профілактики шийки матки серед жіночого населення міста.

Розкажіть, будь ласка, детальніше про саму програму вакцинації, чи вона корелюється з державною програмою репродуктивного здоровя?

Державна програма репродуктивного здоров’я жінки в Черкасах йде сама собою, а програма вакцинації від раку шийки матки існує в місті незалежно від неї, це локальна програма і фінансується окремо коштами міського бюджету. Окрім власне вакцинації від раку шийки матки у разі необхідності передбачається фінансування на закупівлю препаратів для недоношених дітей та цитологічний скринінг.

Як вдалось  створити таку програму на місцевому рівні?

Це не одна така міська програма, у нас існувало на той час близько десяти різних програм. Ми були одними із перших в Україні, хто розпочинав програму догоспітального тромболізису при інфаркті міокарда, програма рідкісних (орфанних)  захворювань (муковісцидоз, фенілкетонурія та інші), забезпечення інвалідів засобами реабілітації (калоприймачами, сечоприймачами, підгузками та інші), паліативна допомога,  і в тому числі програма напрямку репродуктивної допомоги.

Сьогодні до профілактики раку шийки матки вже долучились школи та батьки. Розкажіть, будь ласка, як ви розпочинали і налагоджували з ними співпрацю?

Ми залучали до співпраці школи, через міське педіатричне відділення, зобов’язали шкільних лікарів на початку року йти в класи і проводити розмови з батьками, також провели більше десяти конференцій та семінарів, залучаючи педіатрів та акушер-гінекологів. Педіатри доволі активно відгукнулись на ініціативу і це принесло свої плоди.

З якими ще викликами вам довелось зіштовхнутись?

Нам довелось боротись з «антивакцинальниками», ми зіштовхнулись з серйозною «внутрішньовидовою» боротьбою фармацевтичних компаній, кожна з яких почала лобіювати свої інтереси. Відтак одні «кричали» чому ми закупили чотирикомпонентну вакцину,  адже двокомпонента дешевша. Звідси й взяли початок інформаційні кампанії, котрі вигукували, що державний бюджет марно розтрачується. Адже ми закуповуємо дорожчу вакцину, хоча могли б купити дешевшу. На жаль ніхто не пояснював, що за дешевизною лежить і менший шанс отримати належну імунну відповідь організму. Все це ми долали роз’ясненнями та інформуванням. Окрім того слід зазначити окремо адміністрування всього процесу, який триває 3 місяці. Це контроль, постійні виклики, огляди, комунікація – на все це також йде доволі багато часу і безумовно зусиль.

Які ви бачите перспективи розвитку програми у майбутньому?

У перспективі важливо розширяти програму за рахунок контингенту хлопчиків, оскільки до складу вакцини входить вірус, який викликає рак яєчок у хлопчиків.

Добавить комментарий