8362

Рош Ха-Шана або єврейський Новий рік — день створення світу і день суду в іудаїзмі, коли Бог судить цей світ. Рош Ха-Шана в 2020 році настає ввечері 18 вересня і відзначається два дні — 19 і 20 вересня.

Значення єврейського Нового року

Головне завдання людини у ці святкові дні — згадати про все, що сталося за рік, прислухатися до голосу совісті, зізнатися собі в усіх своїх недобрих вчинках і щиро в них розкаятися.

Святом Рош Ха-Шана починаються 10 днів молитов і каяття, що називаються «Дні трепету». Їх кульмінацією стає наступне свято — Йом-Кіпур — день примирення. Вважається, що на початку цього періоду Бог сидить на престолі справедливого судді й уважно оцінює вчинки всіх людей. Але потім Бог «пересідає» на престол милосердя і дає людям ще один шанс виправитися.

Перед Богом в цей час відкриті три книги. У першій записані імена праведників, чиї добрі справи переважують злі. Друга книга містить імена грішників, тих, хто частіше робив недобрі вчинки. І, нарешті, в третій книзі, тій, що лежить посередині, записані імена більшості людей. Вони не праведники, але і не пропащі грішники. Чаші їхніх терезів з добрими і поганими вчинками знаходяться, так би мовити, у рівновазі. Саме у цих людей є шанс виправити свою долю щирим покаянням.

Таким чином, єврейський Новий рік — це і початок людської історії, і Божий суд, і можливість оновити відносини з Богом, зробити «перезавантаження».

Традиції єврейського нового року

Найяскравішою подією свята є сурмління в шофар — баранячий ріг. Це дійство глибоко символічне. Звук шофара закликає віруючих на Божий суд. Водночас баранячий ріг нагадує і про те агнця, якого Авраам приніс у жертву замість свого сина Ісаака. Це символізує готовність кожного віруючого до самопожертви.

Упродовж двох святкових днів євреї ходять до синагоги, щоб молитися і слухати священні звуки шофара, які звернені до людської совісті. У ці дні вирішується, яким буде наступний рік для кожного члена громади. На когось чекатиме вдача та шана, а когось спідкатиме горе та хвороби.

Існує ще один обряд, пов’язаний із єврейським Новим роком. Він називається Ташла і символізує позбавлення від гріхів, які були вчинені у минаючому році. Віруючі збираються на березі водойми, читають молитви і витрушують у воду крихти з кишень, ніби-то скормлюючи своїми гріхами риб.

Які частування подаються на єврейський Новий рік

Традиційним фруктом, який асоціюється з єврейським Новим роком вважається гранат. Але в регіонах, де гранати не росли, їх замінювали яблуками. Частиною трапези обов’язково є мед, аби наступний рік був солодким. Побажання солодкого року є частиною традиційного новорічного привітання.

Часто на стіл подається риба, і неодмінно з головою, щоб, як прийнято казати, «бути на чолі, а не в хвості». Тим більше і сама назва свята Рош Ха-Шана буквально означає «голова року». Подають також нарізану кружальцями моркву, яка нагадує золоті монети, тому що в доленосні дні Нового року визначається і матеріальний добробут людини на майбутній рік. Обов’язково присутній на святковому столі круглий, у формі вінка, хліб хала. Така форма є символом циклічності часу.

Категорично заборонено їсти гірку й кислу їжу, щоб наступний рік не приніс горе й біду. Не прийнято їсти горіхи, тому що числове значення слова «горіх» на івриті рівне числовому значенню слова «гріх». А про гріх у цей час згадувати не можна у жодному разі.

Джерело: ЛІГА.net

Добавить комментарий