image

Різдво Христове — одне з головних релігійних свят, яке християни відзначають у всьому світі, але, відповідно до Григоріанського календаря, у різні дні. Римо-католики та віруючі протестантських церков святкують народження Христа 25 грудня, а православні християни — 7 січня. Про традиції святкування Різдва західного обряду та відмінності від православного свята читайте далі.

Традиції святкування Різдва західного обряду

Напередодні Різдва люди дотримуються Адвенту час в очікуванні свята, коли віруючі приділяють увагу духовному життю, дехто, за бажанням, дотримується посту.

Свято об’єднує навколо усю родину, яка з хвилюванням прикрашає домівку до Різдва, що символізує віру і шанування Ісуса. Серед символів цього свята особливе місце посідає ялинка, а також різдвяний вінок, омела, солома та подарунки.

Ввечері 24 грудня, коли на небі з’являється перша зірка, родини збираються за Святою Вечерею з пісних страв: риби, оплаток (пісний хліб), фруктів, горіхів та іншого. Перед початком трапези голова сім’ї читає уривок з Євангелія, родина співає першу колядку, потім усі переломлюють різдвяний хліб.

Після вечері родина збирається до храму на Месу Надвечір’я Різдва, яка символізує єдність Отця і Сина. Меса розпочинається, переважно, опівночі. Під час неї священик кладе у різдвяний вертеп фігурку немовляти Ісуса.

Друга святкова меса відбувається на світанку і символізує час появи на світ нового життя з утроби матері. А третя меса, яка правиться вдень, символізує народження Ісуса у серцях всіх віруючих.

25 грудня подається святкова їжа. Головною стравою столу у більшості католиків і протестантів є запечена індичка, качка, свинина та інше.

А також 25 грудня усі шукають подарунків від Санта Клауса чи Святого Миколая.

Чим відрізняється Різдво західного обряду від східного

Християни західного обряду святкують Різдво з 24 на 25 грудня, у той час як віруючі східного обряду святкують народження Христа з 6 на 7 січня.

Дата святкування Різдва у всіх однакова, різниця лише у системі літочислення західні церкви відзначають Різдво за Григоріанським календарем, а східні за Юліанським, де 7 січня це 25 грудня за старим стилем.

Для Заходу народження Христа найважливіше релігійне свято у календарі, коли для Сходу важливішим за Різдво є Великдень день Господнього Воскресіння.

Різдво для католицького світу символізує родинне свято, а для православних і греко-католиків це передусім духовне свято.

Також передріздвяний піст Адвент у католиків не такий суворий, як у християн східного обряду.

В обох християнських громад є Святвечір святкова вечеря з пісних страв. Католики починають частування з оплаток або гостій тонких хлібних пластин, якими причащають прихожан у церкві. У східному обряді частування починають з куті.

У православних і греко-католиків на Різдво є одне нічне богослужіння, у якому одразу правлять Велике Повечір’я, Утреню та Літургію. Натомість у вірян західного обряду служать три різдвяні меси окремо – вночі, вранці та вдень, що символізує народження Спасителя у лоні Отця, у череві Матері Божої і народження Ісуса у душі кожного християнина.

25 грудня у більшості віруючих західного обряду головною різдвяною стравою є запечена індичка або качка, а також різдвяний пудинг. Такі традиції поширені у США, Великобританії, Німеччині, Франції, Греції та інших країнах.

На Різдво католики та протестанти дарують усім подарунки, які кладуть під ялинку чи у шкарпетки від Санти Клауса або Святого Миколая.

Окрім того, вони прикрашають не лише ялинку, а й увесь дім. Обов’язково у декоруванні має бути різдвяний вінок та омела, під якою усі обмінюються поцілунками.

А також у домі має бути солома, яка є одним із головних символів Різдва й уособлює ясла Христа. У християн східного обряду, зокрема в Україні, ставлять дідуха.

Спільним для обох обрядів є колядування. Та у католиків це не так поширено, як у православних і греко-католиків, і вони, зазвичай, колядують у родинному колі. Натомість, віруючі східного обряду йдуть колядувати до кожної хати так колядники приносять звістку про народження Сина Божого, який врятує світ.

Що не можна робити на Різдво

Головною традицією, звісно, є піст, який триває 40 днів. Протягом цього часу православному християнинові не дозволяється вживати м’ясо і молочну продукцію, надаючи перевагу в харчуванні овочам і фруктам. Вважається, що тільки через фізичне очищення протягом цього періоду людина може очиститися від душевних гріхів.

  • Найважливіші заборони, які не можна порушувати під час католицького та православного Різдва:
  • У Святвечір не можна їсти до початку самої вечері.
  • Після Святої Вечері, не можна прибирати страви зі столу, аж до настання самого Різдва.
  • На верхівці різдвяної ялинки має бути не може бути зірка, адже вона є символом Вифлиєму, яка сповістила про народження Ісуса.
  • У Різдво не можна одягати старий одяг.
  • Нікому цього дня не можна працювати, прибирати та виносити з дому сміття.
  • Родині бажано не сваритися, а бути дружніми, щоб не було непорозумінь упродовж року.
  • На Різдво в жодному випадку не можна ворожити.
  • Не оминайте у цей день нужденних та бідняків, а дайте їм милостиню, адже ніхто не може бути обмеженим у святкових радощах.

 

Джерело: 24 канал

 

Добавить комментарий