name -    PosterMyWall - 2021-01-12T135437.802

Оксана Пахомова — 37-річна підопічна БФ «Квітна», яка проходила лікування від раку молочної залози з березня по грудень 2020 року. Подолавши основні етапи терапії, жінка поспілкувалася з журналістами Фонду і розповіла, якої допомоги найбільше потребують онкохворі люди.

Навесні 2020 року, коли вся Україна була стурбована коронавірусом та карантином, мене скував інший страх, ім’я якому — рак грудей. Сьогодні я спокійно можу про це згадувати і робити висновки, але тоді, близько року тому, я настільки була пригнічена, що без допомоги батьків, дітей, друзів і зовсім незнайомих мені раніше людей навряд чи б впоралася. Тому зараз, пройшовши шість курсів хіміотерапії, операцію і закінчуючи променеву, я хочу розповісти не про тягар лікування, а про допомогу, якої потребують онкологічно хворі люди.

/Людина, яка візьме всі турботи на себе/

У період найбільшого збентеження моїми провідниками на шляху до одужання були батьки. Мама в буквальному сенсі брала мене за руку і водила по лікарях. А коли я не могла піднятися з ліжка, вона сама збирала синів до садку та школи. Без допомоги людини, яка візьме на себе всі організаційні моменти, неможливо впоратися ні фізично, ні морально.

/Увага друзів/

Дуже важливою є допомога друзів. Мої подруги допомагали фінансово на кожному етапі лікування. А час і увага, яку вони приділили мені — просто безцінні.

/Якір/

Діти — це мій якір. Вони — головна причина, заради якої я хапаюся за життя. Щоразу, коли мені було особливо важко або страшно, я згадувала про своїх хлопчиків, і розуміла, що витримаю все, лише б вони не залишилися сиротами.

/Спеціаліст, який розкладе все по поличках/

Коли ти вперше стикаєшся з діагнозом рак грудей, не розумієш більшості медичних термінів, не знаєш, що необхідно здати, і що з тобою буде потім. Без фахівця, який все розкладе по поличках, а не буде відмахуватися від тебе, відразу розібратися у всьому практично нереально. Такою людиною повинен бути лікар, а також інформаційну допомогу надають інші жінки з аналогічним діагнозом.

/Лікар, якому віриш/

Оскільки від лікуючого лікаря залежить дуже багато, потрібно шукати та йти до того, якому довіряєш. Я консультувалася з кількома лікарями перш, ніж знайшла свого, якому довірилася і повірила.

/Благодійна допомога/

Через погане самопочуття я не могла нормально працювати і відповідно заробляти гроші. Крім рідних і друзів у найтяжчу хвилину мені надали допомогу у Фонді «Квітна». Завдяки зібраним на моє лікування грошам, відбулися два останніх курси хіміотерапії і операція.

А ще я отримала колосальну моральну підтримку. Співробітники Фонду мене завжди вислуховували, хвилювалися за мене, ділилися позитивним досвідом інших підопічних, були терплячі й доброзичливі. Це дуже важливо, особливо для людини, надломленої морально.

Хоча я ще повністю не завершила лікування, але найскладніше вже позаду. Стан мого здоров’я дозволяє повернутися до нормального життя і навіть почати нове. Я відкрита для людей, які самі потребують підтримки. Адже, пройшовши через всі труднощі, я розумію, якою важливою сьогодні є благодійність, і що допомога буває абсолютно різною — від фінансової та фізичної до психологічної і моральної.

Головне — не боятися просити про допомогу, коли тобі погано, і не відвертатися від інших, коли тобі добре.

Добавить комментарий