name -    PosterMyWall - 2021-01-21T193546.558

Довкола чимало чинників, що примушують нас непокоїтись. З віком здоров’я погіршується, а ризик розвитку різних захворювань підвищується. Чи є можливість боротись з часом? Очевидно відповідь на це запитання — ні. Однак, ми точно знаємо як продовжити здоров’я ваших грудей на роки. Цих простих 5 звичок убезпечать вас не лише від раку молочної залози, але й від низки інших захворювань, викликаних способом життя.

Дотримуйтесь здорової ваги

Надмірна вага або ожиріння збільшує ризик раку молочної залози, особливо після менопаузи. Адже надлишок жирової тканини збільшує вироблення естрогену, який призводить до розвитку пухлини в грудях. Крім цього, жінки з надмірною вагою зазвичай мають підвищений рівень інсуліну, що також пов’язаний з раком молочної залози.

Якщо ви маєте здорову вагу, дотримуйтесь її. Якщо “носите” на собі зайві кілограми, намагайтеся скинути їх. Доведено, що схуднення може знизити ризик раку молочної залози, а також має й інші переваги для здоров’я. Тож це гарний початок на шляху до здорового довголіття.

Будьте фізично активними

Дослідження показали, що регулярні фізичні навантаження зменшують ризик розвитку раку молочної залози.

Фахівці рекомендують фізичні навантаження помірної інтенсивності упродовж 150-300 хвилин або 75-150 хвилин енергійної активності щотижня. Якщо ви займаєтесь понад 300 хвилин, то це взагалі ідеально.

Також слід обмежити сидячий спосіб життя, скажімо, дивитись телевізор лежачи, а не сидячи, що суттєво зменшить навантаження на спину. Особливо важливо цього дотримуватись людям, які більшу частину робочого дня проводять сидячи.

Дотримуйтесь здорового харчування

Здорове харчування включає в себе різноманітні овочі, багаті клітковиною бобові (квасоля та горох), фрукти різних кольорів та цільнозернові продукти. Водночас варто уникати або обмежувати червоне та перероблене м’ясо, напої, підсолоджені цукром, та продукти, що переробляються під дією високих температур. Це забезпечить організм ключовими поживними речовинами й зміцнить імунітет.

Утримуйтесь від алкоголю

Дослідження показали, що вживання будь-якого алкоголю збільшує ризик раку молочної залози. Лікарі радять відмовитися від спиртних напоїв або максимально мінімізувати його споживання — не більше одного бокалу вина на тиждень.

З обережністю приймайте замісну гормону терапію (ЗГТ)

Дослідження показують, що ЗГТ із використанням комбінації естрогену та прогестину збільшує ризик раку молочної залози. Тандем цих гормонів також може збільшити щільність грудей, що ускладнює діагностику раку молочної залози під час мамографії. Доброю новиною є те, що протягом 3 років після припинення прийому гормонів ризик розвитку раку істотно знижується.

Для жінок, які перенесли гістеректомію, прийом ЗГТ, що включає лише естроген, може бути кращим варіантом.

Сам по собі естроген не збільшує ризик раку молочної залози. Однак для жінок, у яких все ще є матка, є підвищений ризик розвитку раку ендометрія від ЗГТ, що стосується лише естрогену.

Поговоріть зі своїм лікарем про всі варіанти контролю симптомів менопаузи, включаючи ризики та переваги кожного з них. Якщо ви вирішили спробувати ЗГТ, найкраще застосовувати його у найнижчій дозі, яка підходить саме вам, і якомога коротший час.

Джерело: American Cancer Society

Добавить комментарий