name -    PosterMyWall - 2021-02-16T114247.498

Рак молочної залози (РМЗ) — найпоширеніший вид онкологічних захворювань серед жінок. Приблизно у кожної двадцятої жінки упродовж життя діагностують РМЗ — це число варіюється в залежності від країни проживання.

https://canceratlas.cancer.org/the-burden/breast-cancer/

Крім того, чоловіків ця хвороба також не минає. Висока смертність і складне лікування викликають паніку у людини, якій поставили діагноз «рак молочної залози».

Страхи профілактики

Повністю вилікуватися від хвороби можуть більше 90% хворих у разі, якщо фахівці діагностують рак на ранній стадії, що можливо при дотриманні режиму профілактичних обстежень. Тим не менше, більшість жінок охоплює жах навіть від думки про те, що необхідно відвідати мамолога, нехай навіть для профілактики. Що ж їх лякає?

  • Онкологічна проблема у людей викликає дуже сильний страх. Багато хто боїться просто подумати про те, що у них є ризик захворіти, вони не хочуть у це вірити. Хтось переконаний у психосоматичному походженні хвороби, тобто впевнений у тому, що, якщо часто думати про рак, то неодмінно захворієш на нього. Кожен сам для себе вигадує аргументи, аби не відвідувати мамолога: всілякі гуртки, діти, робота, тотальна зайнятість. Все це психологи називають «захистом», але, по суті, це ніщо інше, як відмовки на ґрунті страху.
  • На людей дійсно сильно впливають всілякі конспірологічні теорії, міські легенди про ту ж психосоматику і навіть про заразність онкологічних захворювань. Деякі вважають, що якщо нічого не знати, то нічого з ними і не станеться. А хто шукає у себе хворобу — той завжди її знайде.
  • Крім того, ще один страх перед профілактикою у людей пов’язаний із лікарями. Такі фрази, як «боюся, що мене залікують» часто фігурують в діалогах між переляканими жінками. Потенційні пацієнти переймаються щодо некомпетентності фахівців у державних лікарнях і водночас не довіряють лікарям у приватних клініках, ніби останні не зацікавлені в якнайшвидшому одужанні хворого, прагнучи заробити побільше на медичних процедурах.
  • Ще одна річ, яка зупиняє людини перед походом до лікаря — сором і страх осуду. Особливо вразливі люди з різними захворюваннями не стануть звертатися в лікарню тільки через хвилювання про те, що їм скажуть: «А ви самі винні, запустили, довели, де ж ви раніше були». Що довше в голові у вас звучать ці закиди, тим із більшою ймовірністю ви нікуди не підете. Страх і сором зупиняє багатьох не просто так. Люди не вигадують лікаря-суддю, лікаря-шкідника, вони цілком імовірно з ними зіштовхнулися у житті. І це докір лікарям.
  • До всього цього на додачу варто згадати про страх болю. Це пов’язано з малою поінформованістю, оскільки більшість жінок навіть не знають, як проходить профілактичний огляд. І тим більше не здогадуються, що під назвою «мамографія» ховається не болюча операція, а звичайний знімок.

Як перестати боятися РМЗ

1. Поінформованість найкраще проганяє страх, так як здавна саме невідоме лякає людей найбільше. Чим більше жінки знають про профілактику і процеси лікування раку, тим менше у них буде сумнівів і переживань з цього приводу. Так вони стануть частіше відвідувати фахівців, аніж раніше виявиться рак грудей, тим більше шансів його побороти. Рання діагностика — рятівна річ.

2. Люди також повинні знати, що лікарі відрізняють доброякісні пухлини від злоякісних. При огляді жоден мамолог не ставить за мету заподіяти пацієнтові біль, первинні огляди і дослідження проводяться неінвазивно.

3. Турбота лікарів — правильно подавати себе. Не казати людині, яка прийшла вперше: «Чим же ви думали, що раніше не перевірялися?». Фахівці повинні пам’ятати, що подібні фрази є для потенційних пацієнтів одним із значущих перешкод, щоб не йти на обстеження. А хворі, в свою чергу, повинні бути впевнені, що лікарі не будуть лікувати те, що не підлягає лікуванню і не загрожує будь-якими патологіями.

4. Для онкологічної галузі потрібна така ж трансформація, яка відбулася і зі стоматологією: із катівні ця сфера перетворилася в сервіс і якісне обслуговування. Люди сьогодні відвідують стоматологів частіше, так як розуміють, що це робить їх красивішими, а їхнє життя — комфортнішим і кращим. З мамологами поки не зовсім так, але можна сподіватися, що рух іде у цьому напрямку. Медицина повинна стати клієнтоорієнтованою, щоб всі розуміли — візит до медзакладу поліпшить життя. Тоді люди перестануть вважати лікарів «апостолами страждань» і «посланцями смерті», більше не будуть заплющувати очі на проблеми свого здоров’я і відтягувати візит до лікарні. Кожен почне розвивати дбайливе і любляче ставлення до себе.

Добавить комментарий