name -    PosterMyWall - 2021-02-19T102917.699

Найчастіше онкологічні захворювання діагностують на пізній стадії — все через несвоєчасне звернення до лікаря. Люди часто навіть не здогадуються, що в їхньому організмі розвивається рак, і бояться візитів до фахівців.

Фактори ризику

  • Вік. Ризик розвитку злоякісної пухлини збільшується після 40 років. Після 40 років лікарі радять перевіряти здоров’я раз на рік, а після 55 — можна і частіше.
  • Генетика. Жінки зі спадковими мутаціями в генах BRCA1 і BRCA2 більш схильні до онкозахворювання.
  • Куріння і алкоголь. Атипові клітини з’являються в органах внаслідок вживання спиртних напоїв і регулярного куріння. Тютюнові смоли і продукти розкладання етилового спирту порушують синтез ДНК.
  • Хронічні хвороби, деякі доброякісні утворення і віруси. Гіперплазія ендометрію, дисплазія слизової шийки матки, аденома передміхурової залози, ожиріння, цукровий діабет, ВІЛ, ВПЛ, герпес, гепатити В і С, бактерії Helicobacter pylori і вірус Епштейна-Барр також збільшують ризик появи раку.
  • Контакт з канцерогенами. Вплив нікелю, свинцю, азбесту, радону, іонізуючого випромінювання на організм людини або тварини підвищує ймовірність виникнення злоякісних пухлин. За оцінками онкологів, більше 80% випадків захворювання раком відбуваються через регулярний контакт людини з канцерогенами.

Симптоми

Найчастіше рак на ранніх стадіях протікає безсимптомно, проте іноді онкологічні захворювання все-таки виявляються.

Це може бути підвищена температура і стомлюваність, безпричинна втрата ваги. Симптомом також є зміна шкіри, така як гіперпігментація, жовтяниця, почервоніння і гіпертрихоз. Болі в кістках, спині, попереку та головний біль, який не проходить навіть після прийому знеболювальних може сигналізувати про пухлину мозку, остеосаркому, рак яєчників і товстого кишківника.

Виявивши будь-які порушення роботи органів, слід звернутися до лікаря.

Як запобігти раку

  • Регулярна профілактика хвороб — шанс на повне одужання від раку в разі раннього звернення до фахівця.
  • Здоровий спосіб життя — правильне харчування, заняття спортом, щоденні фізнавантаження та відмова від шкідливих звичок знизять ризик розвитку злоякісної пухлини. Раціон харчування повинен бути багатий цільнозерновими продуктами, овочами, фруктами і бобовими.
  • Дотримуйтесь правил безпеки при роботі з канцерогенами. Максимально мінімізуйте контакт з небезпечними речовинами.
  • Також не варто нехтувати вакцинацією. Наприклад, профілактична вакцинація від ВПЛ в підлітковому віці мінімізує ризик розвитку дисплазії та раку шийки матки. Видалення папілом шкіри і слизових оболонок, включаючи поліпи кишківника, попереджає їхнє перетворення на злоякісні пухлини.

Як підготуватися до обстеження та мамографії

Мамографія — процедура обстеження молочної залози за допомогою рентгена. Діагностика займає не більше 30 хвилин, і з її допомогою можна виявити будь-яку патологію у грудях.

Процедура схожа на флюорографію, тільки мамограф оснащений спеціальними платформами, які дозволяють зробити рентгенівський знімок молочних залоз.

— Обстеження варто проводити в дні найменшої чутливості грудей (перший тиждень після менструації).

— Якщо раніше ви робили мамографії, то варто взяти попередні результати з собою. Це дозволить діагносту порівняти знімки і відстежити можливі зміни в молочних залозах.

— Напередодні процедурою краще не використовувати косметичні засоби, наприклад, дезодорант, креми і лосьйони, в області грудей і пахв. До складу косметики можуть входити металеві частинки, які здатні з’являться на зроблених знімках, що спотворить результат.

— Перед мамографією необхідно зняти прикраси з шиї і попередити лаборанта, якщо в грудях є імпланти.

Добавить комментарий