name -    PosterMyWall - 2021-02-24T213209.771

Біопсія молочної залози — метод дослідження, який передбачає забір тканини або рідини для визначення характеру патологічного процесу. Видалені клітини досліджують під мікроскопом і додатково тестують на наявність раку молочної залози.

Біопсія — це єдина діагностична процедура, яка однозначно може визначити, чи є “підозріла” ділянка раковою.

Хороша новина полягає в тому, що 80% жінок, які роблять біопсію молочної залози, не страждають на рак молочної залози.

Типи біопсії:

  • Пункційна біопсія

    Тонкоголкова аспірація;

    — Товстоголкова біопсія;

    Трепан-біопсія.

  • Хірургічна біопсія

    — Ексцизійна біопсія;

    Інцизійна біопсія.

Існує кілька факторів, які допомагають лікареві вирішити, який тип біопсії призначати для діагностики пацієнта. До них належать: зовнішній вигляд, розмір та місце розташування досліджуваної ділянки на грудях.

Тонкоголкова аспірація

Здебільшого аспірацію тонкої голки застосовують, коли ущільнення, ймовірно, заповнене рідиною і є легкодоступним для здійснення проколу. Одразу після забору рідини ущільнення руйнується.

Товстоголкова біопсія

Для вилучення зразків тканини використовується товстіша голка. Взяті фрагменти піддаються гістологічному або цитологічному дослідженням.

Під час тонкоголкової аспірації та товстоголкової біопсії лікарі часто використовують ультразвук. Це допомагає їм чітко спрямувати голку до діагностованої ділянки молочної залози.

Також наприкінці процедури лікар може вставити маленький маркер всередину молочної залози, щоб позначити місце біопсії. Якщо потім пацієнтці знадобиться операція, то такий маячок допоможе хірургу швидше виявити аномальну ділянку. Навіть, якщо відпаде необхідність в операції, “позначена” ділянка дозволить рентгенологу уважніше вивчити дану зону під час наступних мамографій.

Трепан-біопсія

Трепан-біопсія процедура з видалення зразків патологічної тканини за допомогою медичного пістолету.

Зазвичай трепан-біопсію проводять із застосуванням місцевої анестезії.

Під час проведення трепан-біопсії медики використовують УЗД-апарат для візуалізації тканини молочної залози. Це допомагає направити наноголку до потрібного місця.

Якщо ж ущільнення відчувається пальпаторно, то лікар може провести біопсію без додаткового обладнання.

Інцизійна біопсія

Під час інцизійної біопсії лікар робить невеликий розріз у молочній залозі, аби вилучити частину патологічної ділянки тканини.

Завершуючи процедуру, лікарі зазвичай розміщують маркер всередині місця біопсії.

Ексцизійна біопсія

В результаті хірургічного втручання відбувається вилучення всього досліджуваного утворення.

Хірургічні види біопсії проводяться під місцевою анестезією.

Що можна дізнатися з результатів біопсії

Після завершення біопсії під мікроскопом вивчаються зразки тканини або рідини на наявність патологічних або ракових клітин.

Якщо рак виявлено, пункційна біопсія дозволяє визначити тип пухлини, швидкість або ступінь її росту, а також наявність рецепторів естрогену або прогестерону у клітинах.

Хірургічна біопсія визначає тип, ступінь та статус рецептора пухлини, а також відстань між навколишньою здоровою тканиною та вирізаним утворенням.

Ускладнення після біопсії

Зазвичай біопсія не викликає серйозних ускладнень. Інколи у жінки можуть виникнути легке запаморочення та нудота після процедури. Та ці симптоми швидко минають. Також може спостерігатися незначний набряк і кров’яниста рана на місці процедури.

Вкрай рідко трапляється зараження рани. У такому випадку в молочній залозі починає розвиватися запальний процес, підвищується температура, можуть з’явитися виділення з місця проколу.

Якщо пацієнтка спостерігає значні ускладнення після біопсії, їй негайно потрібно звернутися до лікаря.

Джерело: NATIONAL BREAST CANCER FOUNDATION

Добавить комментарий