Pregnancy-breast-cancer-TN

Вчені з’ясували, що показник успішної вагітності був вищим у молодих жінок з раком грудей, які отримували ад’ювантну хіміотерапію без циклофосфаміда. Згідно з результатами, оприлюдненими в часописі Національного інституту раку США, режим такої хіміотерапії може бути пов’язаний з більш високою ймовірністю відновлення менструації з мінімальним впливом на безрецидивну і загальну виживаність у пацієнток з РМЗ на ранній стадії.

Автори зазначили, що ад’ювантна хіміотерапія циклофосфамідом у поєднанні з антрацикліном та / або таксанамі стала ефективним засобом лікування раку грудей. Проте, виявилося, що хіміотерапія, яка містить циклофосфамід, може викликати й передчасну менопаузу, що призводить до безпліддя у жінок.

У своєму дослідженні вчені прагнули визначити: чи призведе виключення циклофосфаміда з режиму хіміотерапії до більш високої частоти відновлення менструального циклу, особливо у молодих жінок з РМЗ.

У дослідженні взяла участь 521 молода жінка (середній вік 34 роки). У всіх після радикальної операції був виявлений оперативний ER-позитивний рецептор 2 епідермального фактора росту людини (HER2) — негативний рак молочної залози. Одна група учасниць отримувала ад’ювантний епірубіцин і циклофосфамід. Інша — ні.

Через 12 місяців після хіміотерапії у майже половини пацієнток з другої групи відновився менструальний цикл у порівнянні з 63,1% учасниць з першої групи.

Дослідження тривало 62 місяці. Через 5 років безрецидивна виживаність (DFS) становила 84,7% для другої групи жінок, у  порівнянні з 78,3% з першої.

Серед учасниць, які отримували ад’ювантну хіміотерапію без циклофосфаміда, виявлено також більш високий рівень успішної вагітності.

«… Наші результати можуть бути використані й для пацієнтів з іншими підтипами раку грудей. Наприклад, потрійний негативний або збагачений HER2. Тому що ефект паклітакселу і циклофосфаміду на відновлення менструального циклу не залежить від підтипу раку», — повідомляють автори дослідження.

Джерело https://www.cancertherapyadvisor.com/home/cancer-topics/breast-cancer/breast-cancer-young-patient-cyclophosphamide-chemotherapy-fertility/

Добавить комментарий