name -    PosterMyWall (98)

Щільність грудей – відомий фактор ризику розвитку раку молочної залози. Ці дані отримані з досліджень, проведених за участю жінок у віці до 75 років. Вчені з Університету Флориди дослідили понад 220 000 мамограм і з’ясували, що щільність грудей знижується з віком. Але наскільки тоді знижується щільність і наскільки високі ризики РМЗ? Цим питанням поцікавилась епідеміолог Дежана Брейтуейт з Програми по боротьбі з раком і демографічними дослідженнями Університету Флориди.

З’ясувалося, що одним із дійсно поширених факторів ризику раку грудей є її щільність, яка визначається кількістю волокон або залізистої тканини в порівнянні з жировою тканиною. При цьому збільшення щільності пов’язано з підвищеним ризиком інвазивного раку грудей.

Дослідження Університету Флориди є одним із перших, в якому вивчаються винятково жінки похилого віку. Особливо у віці 75 років і старше. Незважаючи на те, що поширеність щільності з віком зменшується, близько половини жінок від 40 до 64 років мають щільну тканину грудей. Вчені виявили, що на той час, коли жінки досягають 60–70 років, приблизно у 30% – 32% з них все ще залишається висока щільність тканини в грудях. Це пов’язано з підвищеним ризиком інвазивного раку грудей в обох вікових групах: від 65 до 74 років і від 75 років і старше.

«Ми вважаємо, що щільність грудей повинна бути включена в моделі прогнозування, які спрямовані на оцінку ризику РМЗ. Це важливо враховувати разом із ймовірною тривалістю життя пацієнток, щоб приймати поінформовані рішення про потенційні переваги в порівнянні зі шкодою від продовження скринінгу. Нині ми розробляємо заходи, призначені для жінок і лікарів первинної медико-санітарної допомоги, щоб надати персоналізований інструмент оцінки ризику, який допоможе в питаннях призначення скринінгу після 75 років», – вважає епідеміолог Дежана Брейтуейт.

При цьому вона впевнена, що у віці від 75 до 80 років деяким жінкам все ж може бути необхідна мамографія. Головне, максимізувати користь скринінгу і мінімізувати його шкоду.

Джерело: STAT

Добавить комментарий