name -    PosterMyWall - 2021-09-13T153728.678

Рак молочної залози і серцево-судинні захворювання — головна причина смертності жінок у всьому світі. Рак грудей — найпоширеніша форма раку, що розвивається у кожної восьмої жінки в західних країнах. У наш час виживаність протягом п’яти років досягає понад 90%, а після десятирічного періоду — 83%. Але проблема має й інший бік — розвиток захворювань серця після лікування раку. У 15% пацієнток із РМЗ виникають серцева недостатність, звуження коронарних артерій, неспроможність клапанів та аритмія. Імовірність ушкодження серця залежить від віку, факторів ризику, а також обсягу проведеної терапії під час лікування раку.

До загальних факторів, що загрожують ускладненнями захворювань серця і РМЗ, відносяться:

  • паління;
  • надлишкова маса тіла;
  • цукровий діабет;
  • вживання алкоголю;
  • генетична схильність.

У всіх вікових групах смертність від ускладнень серцево-судинних захворювань (ССЗ) вище, ніж від РМЗ. Відомо, що у жінок старше 65 років вірогідність розвитку ССЗ вище, ніж ризик рецидиву раку після лікування на ранніх стадіях.

Побічні ефекти променевої терапії

Сучасне обладнання для променевої терапії може забезпечувати дуже точний, прицільний вплив на пухлинний осередок. Тому ймовірність пошкодження серця нині набагато нижче, ніж раніше. Ризик розвитку побічних ефектів зростає при опроміненні лівої молочної залози. Адже вона ближче до області серця. Глибоке дихання в процесі променевої терапії дозволяє цьому органу віддалятися від зони впливу і знижувати ймовірність пошкодження. Цей метод лікування використовується навіть частіше, ніж раніше.

Всі пошкодження серця стають помітними через декілька років, іноді десятиліття. У певних місцях коронарних артерій, міокарда або клапанів поступово формується сполучна тканина. У жінок, які мають фактори ризику розвитку ускладнень ССЗ, таких, як паління і цукровий діабет, вище ймовірність постійного ушкодження через променеву терапію.

Хіміотерапія і серцева недостатність

Хіміотерапія найбільш ефективна в лікуванні РМЗ, але може призвести до пошкодження кардіоміоцитів (їх дезінтеграції) і розвитку серцевої недостатності (СН). Зазвичай цього не відбувається після першого курсу лікування. Але ось після другого — цілком. Обсяг пошкодження визначається загальною дозою антрациклінів — препаратів, які становлять найбільшу небезпеку для серця. Онкологи ретельно стежать за цією ситуацією. Ризик пошкодження серця підвищується при попередньому виконанні променевої терапії.

На перший погляд СН, обумовлена хіміотерапією, видається менш важкою, ніж та, що розвинулася в результаті атеросклерозу. У першому випадку погіршення функції серця відбувається швидше, ніж, наприклад, після обширного інфаркту міокарда. Особливо несприятливо, якщо СН розвивається через багато років після хіміотерапії.

Негативний вплив цього виду лікування на серце посилюється при одночасному застосуванні деяких протипухлинних препаратів, які використовується при HER-2-позитивному або поширеному раку. Така додаткова терапія застосовується у 20% пацієнток з РМЗ. У третини з них тимчасово знижується насосна функція серця. При цьому протипухлинне лікування слід призупинити допоки функція серця не відновиться протягом декількох тижнів. Потім терапію можна продовжити.

Підвищена стомлюваність після лікування

Пошкодження серця в результаті лікування раку може бути неочевидним. Хоча серцева недостатність не визначена, але спостерігаються слабкість і зниження загальної тренованості. Знизився темп ходьби, а підніматися сходами раптово стало важко. Результати недавнього дослідження, проведеного в нідерландському місті Гронінгені, показали: у 15% жінок, які лікувалися від РМЗ більше п’яти років тому, насосна функція серця була нижче норми. При пошкодженні серця підвищується і рівень тропоніну. Спостережень за цими біомаркерами все ще недостатньо і вони повинні частіше виконуватися у жінок з підвищеним ризиком пошкодження серця.

Для профілактики рецидиву РМЗ після видалення пухлини, променевої терапії і/або хіміотерапії жінці може бути призначено підтримуючу терапію. Використання різних інгібіторів ангіогенезу, що пригнічують ріст нових судин (які підтримують розвиток пухлини), може сприяти підвищенню артеріального тиску. Така схильність спостерігається більш ніж у чверті пацієнток і може призвести до появи аритмії. Терапевти і кардіологи можуть стежити за тиском, за необхідності радячись з онкологом.

Тривале застосування гормональних препаратів не призводить до пошкодження серця, але підвищує ризик тромбоутворення. Крім того, багато жінок, яким призначений такий метод лікування, страждають від припливів. Застосування препаратів, які містять естрогени, у таких випадках невиправдано, тому що це може спровокувати рецидив РМЗ.

На що звернути увагу

Коли після проходження курсу променевої терапії хвора повідомляє про появу болю за грудиною (стабільної стенокардії), однією з причин може бути звуження великої коронарної артерії. Стан пацієнтки можна оцінити за допомогою комп’ютерної томографії (КТ) або коронарографії.

Велика ймовірність того, що за променевої терапії також пошкоджується і капілярна мережа серця. До ускладнень променевої терапії відноситься і неспроможність клапанів. Крім того, через багато років після лікування РМЗ можуть з’явитися аритмії.

Іноді вони супроводжуються підвищеним тиском або серцевою недостатністю і зазвичай проявляються у вигляді прискорення ритму серця. Такі порушення обумовлені структурними зміни міокарда і утворенням сполучної тканини. В цілому аритмії не є небезпечними, але можуть доставляти неприємні відчуття і траплятися в надто невідповідні моменти. Зазвичай для їх лікування успішно застосовується лікарська терапія.

З’явилися симптоми, які свідчать про погіршення роботи серця? Потрібно без вагань звертатися до лікуючого онколога. Якщо все в порядку, хворих припиняють обстежувати через п’ять років. Біль у грудях, задишка, аритмія, різке зниження загальної тренованості з’являються одразу після курсу лікування? Необхідно звернутися до кардіолога. Незрозуміла, зростаюча стомлюваність не норма. Тому контроль артеріального тиску, виконання ЕхоКГ, аналізів крові та ЕКГ можуть бути дуже інформативними. Для захисту серця при РМЗ фраза «Хто попереджений, той озброєний» особливо актуальна.

Джерело: VOGUE

Добавить комментарий