name -    PosterMyWall (43)

Здавалося б, що в цих словах спільного? Звичайно, восени цікаво спостерігати, як з дерев поволі опадає листя, вкриваючи землю різнокольоровим килимом. Але опале листя — це не лише краса, а й небезпека. Адже його згрібають та бездумно спалюють. Водночас мало хто замислюється щодо шкоди такої утилізації не лише довкіллю, а й нашому здоров’ю.

Під час спалювання виділяється бензопірен, який може викликати рак. З димом у повітря потрапляють діоксини. Це одні з найотруйніших для людини речовин, які блокують постачання кисню до тканин організму.

Лише одна тонна листя, що тліє, дорівнює тридцяти кілограмам отруйного чадного газу. Він в свою чергу легко «зв’язується» з гемоглобіном крові, блокуючи постачання кисню до нашого організму. Через це серце змушене працювати з підвищеним навантаженням, що може призвести до  загострення серцево-судинних захворювань.

Спалення листя — це ще й забруднення атмосфери, води та ґрунту. Такі «осінні багаття» можуть перерости у неконтрольоване горіння, яке здатне винищити певні види тварин та комах, а отже й порушити екосистему території.

Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає за спалення листя покарання у вигляді штрафу. Його розмір становить від 340 до 1360 гривень для громадян, і від 850 до 1700 гривень — для посадових осіб.

Ви стали свідком спалювання листя? Насамперед спробуйте поговорити з правопорушником про шкоду, яку він завдає природі та здоров’ю оточуючих. Якщо розмова виявиться безрезультатною — викликайте правоохоронців і пожежників.

Найкращий вихід для довкілля та здоров’я людини — компостувати опале листя. Для цього потрібен лише спеціальний резервуар або просто яма. Туди скидають листя, а потім його помірно зволожують. Навесні цим добривом можна добре підживити ґрунт.

Не спалюйте листя — дбайте про природу та здоров’я кожної людини.

 

Джерело: RIVNE MEDIA

Добавить комментарий