name -    PosterMyWall - 2021-10-20T211141.778

Команда під керівництвом Інституту медичних досліджень Гарвана представила новий підхід до класифікації підтипів раку грудей на основі їх клітинного профілю. Це може істотно допомогти персоналізувати лікування пацієнтів.

Аналізуючи біопсії РМЗ у пацієнтів з лікарень Сіднея, дослідники виявили понад 50 різних типів і станів раку, імунних і сполучних клітин. Їх віднесли до одного з дев’яти «екотипів», кожен з яких був пов’язаний з різними типами раку.

Нині команда прагне розробити клінічний тест, який дозволить «екотипувати» рак. Це допоможе визначити найбільш ефективний метод лікування для кожного пацієнта.

Вчені вважають, що пухлини не складаються з одного типу клітин. Вони являють собою складну суміш ракових, імунних і сполучно тканинних клітин, які відіграють роль у прогресуванні пухлини. Новий підхід екотипування для стратифікації РМЗ на основі всіх окремих клітин, які вони містять, може дати інформацію про стратегію терапії та поліпшити результати для пацієнтів.

Безпрецедентні подробиці

Рак молочної залози в даний час поділяється на три клінічні підтипи (просвіт, HER2 + і тричі негативний) в залежності від конкретних рецепторів, які вони виробляють або не виробляють. Хоча ці підтипи використовуються для оцінки прогнозу і рекомендацій з лікування, не всі види раку грудей реагують на цю стратегію.

Дослідники впевнені, що сучасні методи класифікації раку грудей дають лише обмежену картину складної біології, що міститься в пухлинах.

Класифікація раку молочної залози на основі всього їх клітинного складу може дати нове і повне уявлення про рак.

Використовуючи технології клітинної та просторової геноміки, які аналізують окремі клітини і наносять на карту їх розташування в зразку тканини, дослідники оцінили біопсії у 26 пацієнтів з лікарень Сіднея. Ці зразки були проаналізовані в Центрі клітинної геноміки Гарвана-Вейцмана.

Вчені вивчили повний клітинний профіль кожного зразка і виявили понад 50 різних типів клітин або станів клітин. Потім вони проаналізували загальнодоступні дані про тисячі пацієнтів з раком грудей і виявили дев’ять повторюваних патернів, які визначили як «екотипи».

Кожен з них безпосередньо відповідав різним клінічним наслідкам у пацієнтів. Тому вчені вважають, що дослідження можуть допомогти виявити якому лікуванню пухлина найкраще піддається.

Розробка нового діагностичного підходу

Потім команда Гарвана вивчить, як їхній метод екотипування може бути впроваджений у конвеєр клінічної діагностики в якості прогностичного тесту для індивідуального лікування.

Для кожного екотипу характерний свій профіль імунних клітин. Ймовірно, це буде пов’язано з реакцією раку на імунотерапію і тоді можна виявити пацієнтів, яким допоможе це лікування.

Наприклад, був виявлений один екотип раку молочної залози. Він відрізняється високою кількістю інфільтруючих лімфоцитів, які є мішенню сучасних імунотерапевтичних засобів, і низьким рівнем клітин. А вони, як відомо, пригнічують лімфоцити. Вчені припускають, що ці пацієнти добре відреагують на імунотерапію, яка дуже ефективна щодо деяких форм раку – таких як меланома або рак легенів, але дає відповідь менше 10% у пацієнтів з РМЗ.

Це дослідження показало, наскільки важливий повний клітинний профіль пухлин для просування досліджень раку грудей, спрямованих на індивідуальне лікування.
Дані, отримані вченими, є загальнодоступними і становлять важливу частину атласу ракових клітин молочної залози. Це амбітний проект із каталогізації мільйона окремих клітин з 200 пухлин грудей пацієнтів і найбільш повного клітинного уявлення про РМЗ.

Джерело: NBCF

Добавить комментарий