name -    PosterMyWall (72)

У ніч із 30 на 31 жовтня 2021 року Україна традиційно перейде на зимовий час. О 04:00 стрілки годинника необхідно перевести на годину назад. На жаль, для багатьох людей ця щорічна подія може спричинити занепад сил і навіть порушення сну.

Втім, мінімізувати стрес для організму, швидше адаптуватися до зимового часу і залишатися бадьорим і енергійним – цілком реально.

Готуємось до переведення годинника правильно

Після переходу на зимовий час часто виникають депресія, втома та зниження імунітету. Подібні проблеми можуть тривати протягом двох тижнів після переведення стрілок годинника.

Щоб мінімізувати стрес для організму, лікарі рекомендують:

Заздалегідь скоригувати режим сну.

Бажано зробити це приблизно за тиждень до переведення годинника. Намагайтеся засипати хоча б на 15 хвилин пізніше, ніж звичайно. Рекомендується також припиняти використання гаджетів не менше ніж за годину до сну.

Зменшити фізичні навантаження.

Спорт – це чудово. Але щоб уникнути перевтоми, за тиждень до і після переходу на зимовий час намагайтеся зменшити фізичну активність.

Переглянути раціон харчування.

Лікарі радять у цей непростий для організму період вживати більше овочів та фруктів, а ще пити більше води та трав’яного чаю. Від жирної їжі краще відмовитись.

Позбавляємося втоми

Втома – одна з найпоширеніших проблем, пов’язаних із переведенням годинника на зимовий час. Найчастіше вона виникає у людей, які страждають на серцево-судинні захворювання. Але в період адаптації на стрибки тиску та проблеми із серцем можуть скаржитися й цілком здорові люди.

Декілька простих порад, які допоможуть зняти втому:

Запорукою гарного самопочуття є повноцінний сон.

Дорослим у віці 18-60 років рекомендується спати щонайменше 7 годин на добу. Дітям (до 12 років) – 9-12 годин. Підліткам (13-18 років) до 10 години. Перед сном варто уникати сильних емоційних потрясінь, не дивитись жахи чи бойовики по телевізору, а також не користуватися соцмережами.

Необхідно правильно організувати режим харчування, який буде відповідати вашому віку та способу життя.

Будь-яка фізична активність просто необхідна.

Біг, плавання, катання на велосипеді, ковзанах чи лижах принесуть заряд бадьорості та позитивних емоцій. Головна умова – фізичні вправи мають бути регулярними.

Від шкідливих звичок краще відмовитись.

Куріння та вживання спиртного виснажують організм, що лише посилює втому та шкодить здоров’ю.

Раціонально розподіляйте навантаження.

Намагайтеся гармонійно чергувати час роботи та відпочинку. Робіть активні паузи, а під час обідньої перерви бажано вийти на свіже повітря та погуляти 20-30 хвилин.

Важливим є психологічний настрій.

Негативні емоції та душевні переживання суттєво впливають на здоров’я. Під час адаптації до зимового часу намагайтеся уникати сварок та конфліктів, налаштуйте себе на позитив.

Не забувайте і про улюблені хобі. Вони зарядять позитивним настроєм, допоможуть відволіктися і навіть забути про втому.

 

Джерело: OBOZREVATEL

Добавить комментарий