name -    PosterMyWall (43)

В цифрову епоху штучний інтелект (artificial intelligence або AI) відіграватиме важливу роль не лише в медицині, а й у галузі медичної візуалізації. З часом AI стане частиною нашого повсякденного життя та незамінним помічником під час діагностики. Так само, як це сталося із рентгеном.

Радіологія та ультразвук

Наприкінці ХІХ століття ніхто й гадки не мав, що радіологія стане майданчиком для подальшого технологічного розвитку людства. Галузь клінічної радіології народилась із цілком випадкового відкриття рентгенівського випромінювання Вільгельмом Рентгеном 8 листопада 1895 року в Вюрцбурзі, Німеччина. А вже через два місяці світ охопила справжня рентгеноманія. Сенсаційні заголовки в газетах рекламували «нове світло, видиме крізь тіло до кісток». Один винахідник навіть припустив, що незабаром у кожному будинку встановлять електронно-променеву машину.

Вже за півстоліття ультразвук приєднався до методів медичної візуалізації. З середини шістдесятих років поява комерційно доступних систем зробила можливим їхнє широке розповсюдження.

Швидкий технологічний прогрес в електроніці та п’єзоелектричних матеріалах забезпечив подальші покращення кольору та додаткові можливості. Зокрема, стало можливим отримання рухомих зображень у реальному часі.

Томографи

Перші комп’ютерні томографи були представлені в 1971 році разом із детектором для дослідження мозку. Найперший МРТ-сканер був збудований у 1970-х роках вручну за допомогою студентів із Медичного центру Даунстейт у Нью-Йорку. Апарат виконав перше МРТ-сканування здорової людини в 1977 році та хворого на рак — у 1978 році.

Перше функціональне МРТ-сканування людського мозку було здійснено на початку 1990-х рр. А вже через десятиліття МРТ серця, МРТ хребта, візуалізація ембріона, функціональна МРТ стали звичайними дослідженнями у багатьох центрах візуалізації.

Автоматизація

Історія радіології демонструє розширення можливостей та підвищення точності зображень. Хоча останнє все ще залишається у центрі уваги, спостерігається і помітне зрушення у бік полегшення життя радіологів шляхом автоматизації.

Адже радіологам необхідно переглядати все більше зображень щодня. Для цього використовується автоматизація, після чого алгоритми зможуть виявляти багато типів аномалій на основі радіологічних зображень.

Водночас штучний інтелект не зможе вирішити всі завдання радіологів. Адже трапляються неординарні ситуації, коли не можна пропустити важливі деталі. Такі завдання взмозі вирішити лише досвідчений радіолог.

Майбутнє AI

Наразі єдиним портативним ультразвуковим сканером з повною діагностичною візуалізацією, в якому використовується AI, є Kosmos.

Штучний інтелект дозволяє медичним працівникам, які не мають спеціальної підготовки в галузі ультразвукової візуалізації, проводити професійні обстеження діагностичної якості. Їх можна порівняти із зображеннями, отриманими за допомогою більших та важких УЗД-апаратів.

Впровадження AI у медичну візуалізацію можна порівняти з появою автопілота в авіації.
Але це ноу-хау не замінило пілотів, а лише збільшило їхні завдання. У тривалих польотах зручно використовувати автопілот, але він не справляється, коли необхідно прийняти швидке й часом неординарне рішення. На це здатен лише людський інтелект.

Так само штучний інтелект не замінить лікарів, які займаються візуальною діагностикою. Проте досвідчені фахівці, які використовують всі переваги AI, з часом замінять тих, хто ігноруватиме досягнення технічного прогресу.

Джерело: MED.OBOZ

Добавить комментарий