name -    PosterMyWall (89)

Вже завтра, 19 січня, православні християни відзначатимуть Хрещення Господнє. Одна з давніх традицій цього свята – масове купання в ополонці. Проте лікарі стверджують, що купіль у крижаній воді для непідготовлених «моржів» може мати серйозні наслідки для здоров’я. Адже купання взимку – це завжди стрес для організму як тренованих людей, так і новачків.

Отже, як правильно пірнути у воду, котра цього дня має надзвичайно цілющі властивості, з максимальною користю та кому такий екстрим протипоказаний?

Як підготуватись

Гартувати організм до купання в ополонці потрібно заздалегідь. За два-три дні до Водохреща не варто йти до лазні чи сауни. Будь-яке теплове навантаження лише збільшить в’язкість крові. У багатьох людей печінка працює не дуже добре, тому відновлення крові після лазні-сауни сповільнюється. Водночас ризик різноманітних ускладнень збільшується.

А от контрастний душ за три–п’ять днів до занурення в ополонку (краще це робити протягом року) буде дуже доречним. Це хороше тренування судин, яке допоможе організму легше перенести занурення. Гаряча вода повинна мати 37–40 градусів, а холодна – 20–22. Обливатись у душі дуже холодною водою не варто – можна підхопити застуду.

За дві доби до Водохреща слід уникати бурхливих «посиденьок» і перед заходом в ополонку не пити ані алкогольних напоїв, ані гарячого чаю, який буде доречним лише після «моржування».

Перед купанням не варто їсти їжу, яка довго перетравлюється. За дві години можна з’їсти легкий овочевий суп, пісний борщ або тушковані чи запечені овочі.

За годину до пірнання в купіль не варто курити. Адже у цей час згущується кров. Під час купання в холодній воді може підвищитись тиск. Серце буде змушене перекачувати густу кров. На жаль, не у всіх воно здорове. Тому не ризикуйте.

Правила правильного моржування

  1. Не стрибайте в ополонку, особливо вниз головою. У цей час скорочуються судини голови, збільшується наповненість кров’ю порожнини черепа. Саме тому внутрішньочерепний тиск різко підвищується. Ризик пошкодити судину або знепритомніти досить високий. Таке «геройство» часто закінчується реанімацією і навіть смертельними випадками.

  2. Перед заходом у холодну воду потрібно зробити легку зарядку або пробіжку. М’язи під час фізичного навантаження виробляють тепло, в організмі створюється його запас. «Моржувати» буде комфортніше.

  3. У купіль слід заходити поступово. Лікарі радять підійти до ополонки в легкому взутті. Зніміть його, зайдіть у воду. Голову бажано не мочити. Потім треба негайно вийти.

  4. Безпечне перебування у крижаній воді для непідготовлених людей становить 20–30 секунд. На березі вас повинен чекати хтось із великим рушником, яким слід укутатися з головою.

  5. Не можна розтирати людину, яка щойно вийшла з ополонки. Особливо снігом. Адже це завдасть не лише болю, а й може травмувати та інфікувати шкіру.

Кому не можна

Як вважають лікарі, під час пірнання в ополонку підвищуються тиск, частота серцевих скорочень, цукор, холестерин тощо. Тому гіпотонікам і гіпертонікам не варто заходити в крижану купіль. Адже у перших тиск впаде ще більше, а в других різко підвищиться.

Не варто «моржувати» і тим, хто страждає від аритмії. Адже після контакту з холодною водою зростатиме частота скорочень серця, а це призведе до інфаркту. Хворим на цукровий діабет також не радять пірнати в купіль: рівень цукру може різко підвищитись.

У будь-якому разі, маючи протипокази, не ризикуйте. Проведіть Водохреща з максимальною користю для здоров’я душі та тіла.

Джерело: Дозор

Добавить комментарий