name -    PosterMyWall - 2022-01-25T121621.982

Грудне вигодовування — перша та найбільш корисна їжа для новонародженого малюка. Також лактація корисна і для самої жінки. Але, на жаль, під час годування дитини грудним молоком жінка може зіткнутися з багатьма питаннями та труднощами, про які часто й не підозрює. Щоб дізнатися про лактацію з позиції мами, журналісти БФ «Квітна» поспілкувалися з відомою українською спеціалісткою з лактації Наталією Поповою.

Наталія Попова — медик-консультант з питань грудного вигодовування, учасник Всеукраїнських конференцій з питань грудного вигодовування «Краплини життя» з міжнародною участю для консультантів з лактації та працівників медичних закладів. Основна діяльність Наталії Попової — гімнастика та плавання з малюками, а також допомога матерям із проблемами грудного вигодовування.

Пані Наталю, розкажіть, як лактація впливає на здоров’я жінки?

По-перше, лактація — це профілактика онкології молочних залоз. По-друге, профілактика взагалі дуже багатьох захворювань, серед яких серцево-судинна та ендокринна системи. Крім цього, під час лактації мама може регулювати свою вагу завдяки «особливій» роботі гормонів. Якщо, звісно, вона не їсть за двох. Ну і головне — це емоційний стан, який жінка отримує під час грудного вигодовування. Адже коли вона годує дитину грудьми, то краще відчуває її, краще розуміє її та отримує велику порцію радості від материнства.

Як відбувається це магічне явище, коли у грудях жінки з’являється молоко?

Грудне молоко складається з компонентів крові та лімфи. Воно виробляється у самій залозі. Коли лімфа надходить у груди, у її залозистій тканині відбувається “чарівний” процес перетворення на молоко. Потім це молоко з часточок зв’язується з каналами, а вони з протоками. Після цього молоко рухається протоками до соску і надходить у рот малюкові. Все це відбувається під впливом гормонів.

У грудному вигодовуванні задіяно «коктейль гормонів», але два основних, які відповідають за лактацію, — це пролактин та окситоцин.

Пролактин — незалежний від жінки гормон. Він сам по собі працює і лише ввечері може трохи знижуватися, підвищуючись під ранок. Окситоцин — це дуже емоційно залежний гормон. Його завдання не лише виробити молоко, а й подати його із грудей. Він як кухар та офіціант одночасно. Окситоцин любить релакс, радість, задоволення та щастя. Якщо ж мама пригнічена, напружена, переживає, сильно втомилася, то рівень гормону знижується і можуть виникати проблеми з виробленням молока та його подачею. В результаті у жінки може зменшитися кількість молока, а також розвинутись лактостаз.

Крім стресу, які причини можуть негативно вплинути на лактацію?

На жаль, близько п’яти відсотків жінок не можуть годувати грудьми. У моїй практиці їхня кількість становить сім відсотків. Причин відсутності лактації у породіллі може бути безліч. Одна з них — анатомічні особливості залози. Коли у жінки так звані тугі груди. У них дуже щільна залозиста тканина, яка займає все місце і молоку немає куди прийти. Або, навпаки, коли у жінки дуже великі груди. Адже в об’ємних грудях переважає жирова тканина над залозистою, де перетворюється молоко. Тому в них мало місця для вироблення достатньої кількості молока.

Також на лактацію може впливати специфічна будова проток: вузькі, звивисті або зі зворотним ходом не до соска, а від нього. У такому випадку відбувається припинення грудного вигодовування за медичними показами.

Іноді навіть психосоматика може вплинути на вироблення грудного молока.

Визначити причини поганої лактації або її повну відсутність може консультант-лактолог або маммолог під час УЗД-обстеження.

Розкажіть про етапи грудного вигодовування та про відчуття жінки на кожному з них.

Ще під час вагітності з’являється молозиво. Деякі жінки можуть спостерігати, як воно виділення із сосків ще до пологів. Це абсолютно нормальний процес.

Коли народжується дитина, перші три доби в маминих грудях є те ж саме молозиво. Його мало, але немовляті достатньо. На цьому етапі жінка не відчуває жодних змін у грудях.

Приблизно з третьої до п’ятої доби приходить перехідне молоко на зміну молозиву. Отут і відбувається досить цікавий процес, але не завжди приємний для мами. Оскільки в груди приходить великий обсяг молока, молочна залоза наливається, набухає і навіть може скам’яніти. Крім скупчення перехідного молока, у грудях розширюються кровоносні судини, давлячи на лімфу. А оскільки лімфа ще не вміє все переробляти, виникає набряк. Ось ці три одночасні процеси спричиняють у мами відчуття великого фізіологічного дискомфорту. Але це тимчасово. Зазвичай муки тривають з третьої по п’яту добу після пологів.

Аби зменшити дискомфорт, необхідно годувати дитину за вимогою, даючи їй одну залозу. Іншу, якщо вона повна, трохи підцідити до полегшення. Під час наступного годування — навпаки. Але не зціджувати груди повністю, щоб не спровокувати ще більшу лактацію. Це дозволить не допустити появи лактостазу та вироблення зайвого молока.

Після періоду перехідного молока все нормалізується. Часто вранці мама прокидається, а лактація врегулювалася природним чином і груди заспокоюються. Молочна залоза ще, як і раніше, наливається, але вже не так сильно і болісно, як було, і лише до моменту необхідності годування. І більше жінку груди не повинні турбувати.

Потім у півтора місяці, плюс-мінус тиждень, у лактації настає певна криза. Гормон пролактин трохи знижується, даючи можливість окситоцину господарювати більше. А оскільки цей гормон дотримується законів попиту та пропозиції, то він подає молоко лише тоді, коли малюк попросив їсти. Тобто зникає почуття налитості й залоза залишається м’якою. Мами, які звикли, що через певний час груди повинні стати повними, лякаються і гадають, що у них стало мало молока. Але коли вони прикладають малюка до грудей, він починає смоктати і молоко одразу приходить у тій кількості, яка йому потрібна. У такому стані груди залишаються до півроку.

Далі йде процес зменшення лактації. Зазвичай він настає з появою прикорму. Гормон окситоцин реагує на запит малюка, якому вже менше потрібно молока, і поступово зменшує його вироблення.

Після цього настає період завершення лактації. Мама потроху прибирає кількість грудних вигодовувань, зводячи їх до одного-двох у два-три дні у світлий час доби. Нічні годівлі можуть залишатися. А потім своїм вольовим рішенням раптово припиняє всі годування грудьми.

Які труднощі виникають у жінок у цей період і які помилки найчастіше вони роблять?

Одна з найпоширеніших помилок — догодовувати дитину сумішшю, коли в цьому немає потреби. Ще на етапі вироблення молозива, коли його зовсім небагато в грудях, мама переймається, що у неї мало молока та малюк недоїдає. Але визначити, що дитині мало маминого молока може лише контрольне зважування. Тому не варто без причини догодовувати дитину сумішшю.

Наступна помилка — зціджувати після кожного вигодування. Так робили раніше, щоб не було застою. Але застій тут зовсім не до чого. Тож не варто довіряти давнішньому міфові та провокувати у грудях надмірну лактацію.

Або, навпаки, не зціджують там, де це слід зробити. Буває малюк поїв одну залозу й більше не хоче, а друга зараз лусне. У такому випадку її необхідно дещо підцідити — розігнати молоко, щоб не виник лактостаз. А жінки, які прочитали, що зціджувати не можна, мають потім проблеми з грудьми.

Іноді відбувається такий процес, що груди набралися, а відтоку молока немає. Дитина смокче, але нічого не відбувається. Мама намагається зціджуватися, а отримує дві-три краплі. Причиною цього є порушення чи ослаблення окситоцинового рефлексу. Мабуть, у мами відбулася якась стресова ситуація, вона перенапружилася або перенервувала і знизилося вироблення гормону окситоцину. Найчастіше це веде до лактостазу. Наразі необхідно звертатися до фахівця.

Також буває, коли дуже налиті груди, сосок та ореола розпливаються і малюк не може захопити залозу. Існує два способи вирішити проблему. Перший — техніка натискання двома пальцями на ореолу. Якщо трохи потримати ореолу, молоко виділяється крапельками і сосок починає розм’якшуватися. Потім дитині стає легше його захопити. Другий спосіб — трохи підцідити груди. Таким чином молоко під ореолою трохи прибирається, вона розм’якшується і стає доступною для малюка.

Ще одна поширена проблема — травма сосків. Спочатку годування грудьми може викликати незначний дискомфорт, поки триватиме адаптація. Але при правильному перекладанні малюка до грудей тріщин на сосках не буде. Хіба що у мами гіперчутливі груди.

Якщо тріщини вже з’явилися, необхідно відрегулювати правильне прикладання та проблема відразу мине. Також соски можна помазати Пуреланом або Бепантеном, аби прискорити їхнє загоєння. Якщо вигодовування супроводжується неймовірним болем, можна скористатися силіконовими накладками на час загоєння сосків. Це краще, ніж привчати дитину до пляшечки.

Бабусині поради щодо харчування мами також не завжди працюють. Перша помилкова порада їсти за двох. Нагадаю, на лактацію це не вплине, а жінка лише набере у вазі. Тому харчуйтеся нормально. Друга — їсти жирні продукти, такі як горіхи, щоб молоко стало жирнішим. Але малюкові не потрібно жирне молоко і до того ж його не можна “ужирнити”, а зробити щільним — цілком. Та після цього у мами може статися лактостаз.

Проблемою може стати й мамин емоційний фон. Адже після народження малюка всі жінки чекають, що одразу відчують радість материнства. А тут несподівано з’являється багато труднощів та незручностей: шов болить, геморой турбує, груди розпирає. Яка там радість материнства. Не всі одразу розуміють, що вони вже батьки і насолоджуються цим. Багатьом мамам потрібен час, аби це почуття прийшло. А вони ще й докоряють собі за це. Потім їхнє надумане почуття провини може позначиться на лактації. Тому не варто мучити себе. Нікуди не подінеться, прийде до вас радість материнства.

Ви багато разів говорили про лактостаз. Що це таке?

Лактостаз — це запальний процес у молочній залозі. Причин розвитку може бути кілька: стресові чинники, коли порушується рівень гормону окситоцину; травмуючі фактори, десь мама вдарилася, придавила груди уві сні, дитина зачепила головою; різкий перепад температури, коли мати вийшла з гарячого душу в холодне приміщення або її продуло під кондиціонером.

Лактостаз завжди супроводжується спазмуванням протоки. Після чого порушується кровообіг, утворюється застій, набряк та запалення. Лактостаз може протікати у легкій формі — без температури та локального почервоніння або у гострій — з дуже високою температурою до сорока градусів, яка піднімається буквально упродовж двох годин, страшним болем та інтоксикацією.

При незначному лактостазі іноді мами можуть впоратися із проблемою самостійно, помасажувавши груди, обробивши траумелем і часто прикладаючи до грудей дитину. Але в більшості випадків проблема вимагає допомоги лактолога чи мамолога.

Якщо в молочній залозі є якась патологія, наприклад, фіброаденома, чи може грудне вигодовування зашкодити здоров’ю грудей?

У випадку фіброаденоми нічого не можна виключати. Коли трапляються лактостази, зазвичай вони локалізуються в місці, де у мами фіброаденома. Тому якщо жінка знає про таку патологію, то краще її пролікувати ще до вагітності та лактації. А ось із кістами протилежна ситуація. Грудне вигодовування допомагає їхньому повному розсмоктуванню.

У яких випадках мамі не слід годувати дитину грудьми?

Якщо у жінки є анатомічні особливості будови грудей, то вигодовування призводитиме до постійних хронічних запалень. Але це дуже рідко зустрічається.

Якою має бути гігієна молочних залоз під час годування груддю?

Нічого особливого робити не треба. Мити милом груди перед вигодуванням, як радили бабусі раніше, не треба. Тому що це тільки пересушує шкіру, і вона може стати більш схильною до травм. Достатньо щоденного душу один-два рази на день.

Розкажіть про білизну під час вагітності та вигодування грудьми. Чи є якісь вимоги до бюстгальтера і чи взагалі він потрібен жінці на цих етапах життя?

Бюстгальтер, безумовно, потрібен. У цей час його функція, як у бандажа, допомагати попередити розвиток лактостазу. Бюстгальтер мамі доведеться носити цілодобово. Тому білизну необхідно купувати спеціальну для вигодовування, що дозволяє легко вивільнити сосок, і одночасно зручну для неї самої. Це не ті бюстгальтери, в яких груди стають красивими. У білизні для грудного вигодовування молочна залоза має бути захищеною від травмування. Тому важливо вибирати бюстгальтер без кісточок, з натуральної тканини, і щоб ця модель закривала груди.

Яка роль чоловіка у грудному вигодовуванні?

Роль чоловіка безцінна. Чоловікові дуже важливо підтримувати жінку морально, оскільки гормони у неї постійно стрибають і може бути різним настрій. Підтримувати фізично — брати активну роль у догляді за дитиною: поміняти підгузок, переодягнути, поносити стовпчиком, просто поносити на руках, дати мамі можливість нормально поїсти. Також дуже важливо взяти клопоти по господарству на себе хоча б на перші три місяці. Оскільки в цей час жінка має займатися лише дитиною та відновленням свого здоров’я. Батькова роль — активно підтримувати маму морально та фізично.

А як щодо статевого життя? Чи може воно вплинути на вироблення чи якість грудного молока?

На якість молока однозначно не може вплинути. Та й взагалі, на його якість нічого особливо не може вплинути, навіть продукти, які їсть мама. Оскільки грудне молоко виробляється не із шлунка жінки. Воно береться із ресурсів мами, де велику роль грає її мікрофлора. Якщо жінка щось з’їла і їй воно не зайшло, то й дитині, швидше за все, теж не зайде, і навпаки. Тому грудне молоко при кожному вигодуванні різне, як за складом, так і за смаком.

А ось на його вироблення статеве життя може впливати. В усьому винен гормон окситоцин. Якщо мама у стресі, молока виходить менше, мама щаслива — молока більше.

Колись давно на виїзді мені одна жінка розповідала, що намагається не їсть здобного печива, але коли не утримується і з’їдає, то в неї одразу стає більше молока. І справа тут зовсім не у печиві, справа в задоволенні. Це стосується і статевого життя. Коли жінка щаслива, то й проблем із грудьми менше.

Чи може грудне вигодовування захистити жінку від незапланованої вагітності?

Не може. Це міф. Після пологів у гормональній системі безлад і ніщо в організмі жінки не блокує нову вагітність. Тому так часто й зустрічаються у сім’ях діти-погодки, іноді незаплановані.

А якщо жінка вагітна, їй можна продовжувати грудне вигодовування? Як це може вплинути на якість та смак молока? І чи це не буде шкідливим для здоров’я мами?

Гіпотетично жінка може продовжувати годувати грудьми, коли вона вагітна. Але це дуже небажано. Оскільки молоко бере корисні речовини з організму мами, а тут ще вагітність тягне на себе ресурси жінки. У такому разі у мами буде виснаження. Окрім цього окситоцин, який керує лактацією, дуже небажаний при вагітності. Він може спровокувати викидень. Тому краще не наражати на ризик ні себе, ні малюка в утробі. В ідеалі взагалі мамі необхідно відпочити хоча б рік після годування, щоб відновитись.

Як жінці підготуватися до припинення лактації?

Коли відбувається заміна лактації на прикорм, молока в грудях стає менше і вже простіше завершити вигодовування. Але насамперед жінці необхідно домовитися із собою та прийняти рішення про припинення вигодовування. Без емоцій та жалю. Тоді лактація швидше припиниться. Та й поступово прибирати по одному вигодовуванню раз на три-п’ять днів.

Після припинення вигодовування може виникнути дискомфорт у грудях, тоді груди потрібно трохи підцідити, щоб зняти напругу в молочній залозі і не спровокувати лактостаз. Але не зціджуватись повністю, щоб не підвищувати лактацію. І так три дні. Потім молоко не повинно прибувати.

Якщо ж груди мають набряки й тверді, то краще звернутися до фахівця, щоб він коректно пропрацював ті зони, де треба прибрати молоко.

Після припинення лактації протягом трьох місяців змінюється склад молока та відбуваються зміни у роботі гормонів. Також відбувається заміна тканини молочної залози. Молоко ще трохи прибуває, але воно вже не затребуване. Йому нікуди подітися і тому воно іноді може проступати з грудей. Це може тривати до року.

Що відбувається з грудьми, коли жінка припиняє грудне вигодовування?

Під час вагітності відбувається заміна жирової тканини грудей на залозисту. Після пологів у грудях переважає залозиста тканина. Коли жінка припиняє лактацію, у грудях починається процес зворотної заміни із залозистої на жирову тканину. Груди спочатку здаються обвислими, але упродовж року вони повертають пружні форми за рахунок відновлення жирової тканини.

До речі, коли жінки через незнання відмовляються від грудного вигодовування, щоб не «зіпсувати» груди, вони нічого не виграють. Груди все одно на якийсь час обвиснуть, оскільки вони почала до цього готуватися ще під час вагітності і лактація тут ні до чого.

Добавить комментарий