name -    PosterMyWall - 2022-02-16T150322.851

Мамографія є одним із найефективніших інструментів раннього раку молочної залози, що істотно підвищує шанси хворої жінки на одужання.

Скринінг молочної залози є одним із найефективніших інструментів у боротьбі з раком молочної залози. Мамографія підвищує можливість раннього виявлення онкології й може запобігти 8 смертям на 1000 жінок віком від 50 років.

Однак ця процедура не завжди приємна для пацієнток, особливо тих, хто переживає за свій зовнішній вигляд. З’ясувалося, що до 50% жінок не відвідують повторний скринінг через надмірну вагу.

Нове дослідження дозволить покращити досвід проходження мамографії для жінок із проблемою ожиріння. Адже мамографія — доволі інтимне обстеження.

Учасники дослідницької групи з Австралії з’ясували: проблеми із зайвою вагою відіграють вирішальну роль у відмові жінок від подальшого обстеження. Вони можуть посилюватись навіть через відсутність співчуття з боку рентгенологів під час скринінгу.

Оскільки надмірна вага пов’язана з більш несприятливим прогнозом і нижчим рівнем виживання під час раку молочної залози, для лікарів життєво необхідно підвищити показники повторної мамографії серед таких пацієнток.

Як відомо, ожиріння пов’язане з 3540% збільшенням ризику рецидиву раку молочної залози або смерті, особливо для жінок з діагнозом «рецептор-позитивний РМЗ».

Хоча досі незрозуміло, чому в пацієнток із зайвою вагою результати гірші, усунення бар’єрів для участі у скринінгу з метою забезпечення раннього виявлення первинних пухлин та їх рецидивів може допомогти покращити ситуацію серед цієї категорії хворих.

У дослідженні будуть розглянуті всі можливі перешкоди для участі у скринінгу молочних залоз, включаючи навчання клініцистів, а також використання позитивних образів. Група вчених розробить досконаліші інформаційні інструменти про мамографію та зробить цей процес комфортнішим для всіх жінок.

Команда сподівається, що їхня робота покращить показники повторного обстеження, особливо для тих пацієнток, які не звертаються для подальшої діагностики через проблеми із зайвою вагою. Це спричинить підвищення показників раннього виявлення онкології у цій групі з високим ризиком РМЗ.

Дослідження відбуватиметься у співпраці з агентством Breast Screen Western Australia та медиками з Університету Західного Сіднею й Університету Мельбурна.

Джерело: NBCF

Добавить комментарий