name -    PosterMyWall (54)

З настанням повномасштабної війни росії проти України багато жінок зазнали значних стресів, прожили тижні в бомбосховищах та підвалах, залишили домівки і в деяких випадках зазнали знущань і зґвалтувань. Аби з’ясувати, як нова реальність вплинула на жіноче здоров’я, журналісти Благодійного фонду “Квітна” поспілкувалися з Юрієм Марченком, лікарем-акушером-гінекологом першої категорії, лікарем-мамологом.

В інтерв’ю Юрій Марченко розповів, як подбати про своє здоров’я жінкам, які перебувають в укритті. Що робити, якщо у них розпочалися місячні, кровотечі чи навпаки “зникла” менструація. Як піклуватися про себе українським захисницям на передовій. Що робити вагітним жінкам і жінкам, які планують стати мамами. Як мають діяти люди, які, на жаль, зазнали зґвалтування. Як потурбуватися про своє здоров’я сьогодні, аби залишатися здоровими у майбутньому.

  • Воєнні” гінекологічні проблеми. Аменорея воєнного часу

Пане Юрію, розкажіть чи вплинули події останніх трьох місяців на репродуктивне здоров’я українок?

На жаль, так. Перша проблема — потужний стрес, який людина відчуває під час війни. Щоб вберегти себе в моменти сильного хвилювання, організм вимикає репродуктивну функцію і у жінки припиняється менструальний цикл. Цей захисний механізм називається аменорея воєнного часу. Таким чином організм намагається утриматися від вагітності. Адже, якщо до стресу, викликаного воєнними подіями, додається стрес від вагітності, то в організмі потенційної мами може не вистачити ресурсів, щоб виносити дитину. Тож я раджу зараз жінкам трохи почекати з плануванням материнства, оскільки їхні біологічно активні речовини виснажені, вимиті й повністю ще не відновлені.

Наступна істотна проблема, яка нова для України, перебування жінок тривалий час у непристосованих для життя вогких і холодних приміщеннях: бомбосховищах та підвалах. В укриттях здебільшого ускладнене надходження свіжого повітря, відсутній доступ до сонячного світла, водопостачання, питної води та їжі, нормальної гігієни й можливості змінювати одяг. Через те, що жінки перебували в таких умовах тижнями, зараз ми спостерігаємо запалення, кісти, абсцеси яєчників.

Окрім цього вогке, холодне й запилене повітря може призвести до туберкульозу. І не лише легень, а й матки, яєчників та маткових труб. На жаль, випадки з такими захворюваннями ми можемо діагностувати вже через шість-вісім місяців.

77347127_578604912944219_772256796520742912_n

Що робити жінкам, аби уникнути або мінімізувати наслідки, про які Ви розповіли, якщо вони все ще перебувають в укриттях?

Якщо є можливість, облаштувати сховище. В ідеалі провести світло, наповнити резервуар з водою й облаштувати умови, щоб можна було гріти воду, наливати її в грілки чи пляшки й обкладатися ними, адже в підвалах доволі холодно. Також туди потрібно взяти каремати, кілька зимових спальних мішків і теплий бавовняний одяг.

Щодо гігієни. Враховуючи анатомічні особливості жінки, мочитися вона має в максимально теплому приміщенні: не на холоді, не на вулиці й не на протязі. Витиратися після сечовипускання в ідеалі необхідно туалетним папером, щоб не було збору сечі навколо великих статевих губ і присінку піхви. Адже залишки сечі змінюють кислотність, PH і дають старт розмноженню умовно патогенної мікрофлори. Це призводить до того, що у жінки може розпочатися запалення піхви та уретри, яке потім піднімається вище до внутрішніх органів. Також можна використовувати дитячі серветки з нейтральною кислотністю: без барвників, ароматизаторів та спиртовмісних наповнювачів. Але необхідно пам’ятати, що серветки в жодному разі не повинні бути холодними. Перед використанням їх необхідно зігріти. Оскільки так багато “сприятливих факторів”: складні умови, відсутність гігієни, стреси і зниження імунітету, від контакту з холодом у жінки легко може виникнути уретрит або вагініт.

Ретельно слідкувати за актом дефекації, щоб перианальні складки були чистими і калові маси не потрапляли до присінку піхви. Адже ця відстань дуже коротка і за відсутності нормальної гігієни вже за три години може відбутися інфікування зовнішніх статевих органів умовно патогенною флорою, а за добу — внутрішніх статевих органів. На жаль, зараз це дуже часта проблема.

  • Життя і гігієна в укритті: місячні, кровотечі, вагітність

Якщо жінка перебуває в укритті і в неї розпочалися місячні, а прокладок немає. Що можна і чого не варто робити в такому випадку?

Прокладки і тампони — це блага цивілізації, яких, напевно, до двохтисячних років у нас не було. Раніше жінки використовували бавовняні серветки, складаючи їх в чотири-п’ять шарів, або вату. Головні вимоги до такої прокладки — щоб тканина була чиста і не синтетична.

Під час менструації категорично не можна митися холодною і недуже чистою водою. Оскільки з настанням місячних місцевий імунітет піхви знижується через руйнування внутрішнього шару ендометрія, а в умовах війни та знаходження у бомбосховищах, коли імунітет ще більш пригнічений, фактор температури може призвести до запалення та зараження статевих органів.

Як часто потрібно міняти такі прокладки?

Оскільки це ресурс обмежений, то його можна використовувати до наповнення. Якщо таких прокладок достатньо, бажано їх змінювати кожні три-чотири години.

Якщо жінка відчуває різкий біль, відбувається кровотеча поза місячними, але немає доступу до лікаря. Як вона може собі допомогти?

Є доволі простий і дієвий спосіб зупинити кровотечу — пити настоянку кропиви. Брати чотири-п’ять листків кропиви, заливати склянкою окропу, настоювати кілька годин і пити три -чотири рази на день. Таким чином можна за тиждень призупинити кровотечу. Також можна заварювати і пити такі рослини як: лист подорожника, червону щітку, маткові ріжки. З останньою рослиною потрібно бути вкрай обережними: не перевищувати дозування.

Медикаментозно зупинити кровотечу можна препаратами з вмістом вітаміну К: вікасол, дицинон, окситоцин. Препаратами транексамової кислоти, амінокапронової кислоти.

Водночас неофіцинальні препарати або трави, які не продаються в аптеці, краще не використовувати. Адже їхня дія маловивчена, вони не відносяться до офіційної медицини і якими будуть подальші наслідки спрогнозувати неможливо.

Якщо кровотеча сильна і прокладка наповнюється за двадцять хвилин, то потрібно шукати можливість потрапити на прийом до лікаря. Тому що маткові кровотечі бувають раптовими, профузними і потребують госпіталізації до медичного закладу третього-четвертого ступеня акредитації, де є можливість зробити переливання крові, плазми, фактору згортання.

зображення_viber_2022-05-24_13-05-41-067

Що може спровокувати кровотечу?

Причин може бути багато. Травми, викликанні зґвалтуваннями. Гормональні кровотечі, коли місячні перетікають в кровотечі або кровотеча розпочинається між менструаціями. Запальні хвороби органів малого тазу. Переривання вагітності. Відшарування плаценти у вагітних жінок.

Що б Ви порадили вагітним жінкам, які рятуються у бомбосховищах? Як вони можуть подбати про себе і малюка?

З усіх, хто знаходиться в укритті, дитина в утробі матері найзахищеніша. Вона отримує все необхідне за рахунок матері. Щодо вагітної, то в першу чергу потрібно подбати про її евакуацію в безпечне місце. Оскільки надовго ресурсів майбутньої мами без відновлення може не вистачити. Якщо ж такої можливості немає, то вода і тепло в першу чергу повинні бути направлені на цю жінку, адже вона витрачає вдвічі більше ресурсів і значно швидше, ніж інші. Також у вагітних загострюються всі хронічні захворювання, які швидко переходять у гостру стадію. Тому вони мають бути у найкращих умовах.

Чи проводяться зараз консультації гінеколога онлайн? Як це виглядає і чи має це сенс?

Ми дуже активно працювали онлайн упродовж останніх трьох місяців: ставили діагнози, розписували лікування й відслідковували динаміку. Також домовлялися з колегами в регіонах, де перебували ті жінки, про їхнє лікування та госпіталізацію, якщо виникала потреба. Добре, що є можливість робити фото і відео. Нам вдалося вирішити багато питань.

  • Здоров’я захисниць на передовій

А як щодо наших захисниць, які зараз на передовій, як їм захистити здоров’я репродуктивних органів?

Зараз підтримка фізичного здоров’я жінок в армії здійснюється на доволі високому рівні. Вони забезпечені ліками, засобами особистої гігієни, білизною і формою. Але є провалля у психоемоційній підтримці, а жінки її зазвичай дуже потребують. Наші захисниці мають ті ж самі фізіологічні зміни, що й інші жінки: припинення менструального циклу, запалення, гормональні збої та ПМС, але переживають їх гостріше. Адже вони наділені додатковою відповідальністю за зв’язок, документацію, медицину та виконання бойових завдань. Також реакція на втрату у жінок дещо інша, ніж у чоловіків. Пост травматичні розлади у них перебігають важче. І якщо вчасно не надається психологічна підтримка, розлади перероджуються в синдром, а потім у повноцінне психологічне захворювання. Тому я раджу жінкам, які служать, не ігнорувати психологів, що вже з’являються у військових частинах, або ж звертатися до капеланів.

  • Як діяти у випадку зґвалтування

Ви згадували про зґвалтування. Це дуже болюча, але, на жаль, актуальна тема, оскільки зафіксовано багато випадків звірств росіян над українками. Розкажіть, будь ласка, як потрібно діяти жінці, якщо це трапилося? Якщо можна, то покроково.

По-перше, якщо так склалися обставини і жінка розуміє, що вона скоріш за все стане жертвою зґвалтування, то за можливості їй необхідно “вимкнути” свідомість, абстрагуватися, думками бути не тут і намагатися не напружувати статеві органи, аби мінімізувати їх пошкодження та травмування. Адже після зґвалтування у жінки може відкритися кровотеча і, якщо вона покинута напризволяще, то є висока вірогідність померти від втрати крові. Звичайно, це легко лише на словах, а в реальності жінка рефлекторно не може не чинити опір та не закриватися. Але саме так радять діяти кризові психологи. І, як показала практика останніх трьох місяців, жінки більш дорослого віку отримували дещо менше фізичних травм, аніж молоді дівчатка, оскільки у них краще спрацьовував досвід, знання та інстинкт самозбереження.

Також раджу бути максимально обережними з озброєними людьми і не провокувати їх на ще більш безглузді та агресивні дії.

Після зґвалтування одразу потрібно звернутися до гінеколога, щоб попередити небажану вагітність і захворювання, які передаються статевим шляхом: гепатит С, ВІЛ/СНІД, трихомонаду, хламідіоз, сифіліс, гонорею. Жінці проводять антиретровірусну терапію і вона не захворює на ці віруси. Це стала практика, яка здійснюється у випадку незахищеного статевого акту. Але тут не можна гаяти часу. На жаль, через те, що дівчата не підпускали до себе нікого тижнями, перебуваючи у пригніченому стані, або ж не мали змоги поїхати до лікарні через окупацію, маємо зареєстровані випадки вагітностей після зґвалтувань.

Що стосується рідних зґвалтованої жінки чи дівчини, то не варто зосереджувати увагу на події, постійно їй нагадуючи про це та влаштовуючи допит. У жодному випадку не звинувачуючи її у ситуації.

Наступний крок після обстеження і лікування — одразу звернутися до кризового психолога, аби він змістив акценти і допоміг нейтралізувати пошкодження психоемоційної системи, адже ця травма залишається на все життя. Спеціаліст має бути обов’язково жінкою, оскільки тут спрацьовує фактор статі.

  • Гормональні збої: відсутність чи навпаки збільшення місячних

Перейдемо до районів країни, де зараз немає активних бойових дій. Чи змінилася тенденція відвідування гінеколога у відносно спокійних областях Україні з настанням війни?

Тенденція відвідування гінеколога змінилася умовно, адже відбулося переміщення українців з одних областей до інших, а хтось взагалі виїхав закордон. Але оскільки ми консультуємо онлайн, гострі проблеми вирішуються, а планові питання чи ті, які можна відтермінувати, ставляться на паузу.

Що ж суттєво змінилося, так це специфіка звернень. Зараз основна скарга — гормональні порушення менструального циклу. Водночас жінки почали рідше вагітніти, виникає менше проблем із запаленнями шийок піхви, зменшилися звернення з приводу синдрому полікістозних запалень яєчників, захворювань, які передаються статевим шляхом і пухлинних процесів у матці та яєчниках.

зображення_viber_2022-05-24_13-05-41-180

Ви згадали про “збій” циклу. Настільки це небезпечно для здоров’я? Скільки днів є нормою, що не є нормою, і що з цим робити?

В умовах дистресу і перенавантаження припинення менструального циклу є нормальним. Аменорея воєнного часу може продовжуватися до завершення стресоутворюючого фактору. Це може тривати і півроку, і рік. Коли жінка повертається до нормального життя і зникає фактор страху, цикл відновлюється самостійно.

Якщо жінка перебуває в стабільних умовах, а через два-три місяця місячні не відновилися, їй потрібно звернутися до гінеколога. Лікар має виключити органічну проблему чи негаразди з гормональною регуляцією, коли потрібне медикаментозне лікування.

А якщо у жінки навпаки місячні щойно закінчилися і через кілька днів-тиждень знову розпочалися?

Це інша форма розладу, яка називається порушенням оваріо-менструального циклу по типу поліменореї. В такому випадку менструації частіші і з більшими крововтратами. Такі розлади більш характерні для жінок старшого віку, у яких є органічні патології: вузлові зміни матки, кісти, ендометріоз, гормональнозалежні захворювання. Жінці з таким розладом потрібно звернутися до лікаря за першої ліпшої нагоди.

  • Репродуктивне здоров’я українок під час і після закінчення війни

Чи можуть проблеми сьогодення, я маю на увазі стрес через війну в Україні та інші чинники, вплинути на перебіг майбутніх вагітностей і здоров’я новонароджених?

Війна однозначно істотно вплине на кількість вагітностей. На жаль, ми матимемо демографічне провалля, оскільки покоління або виїхало, або змушене утримуватися від репродукції, або має чи невдовзі матиме фізичні проблеми. Адже, якщо запальні захворювання вчасно не діагностували та якісно не пролікували, то вони хронізуються і з часом дають злукову хворобу, що вплине на репродукцію.

Також буде категорія жінок, яким знадобиться час для відновлення трифазного менструального циклу, зупиненого аменореєю, і вони не одразу зможуть завагітніти. Матиме місце і вікове питання, адже через війну, переїзд, обживання і налагодження нормального життя минуть роки. Жінки намагатимуться відсунути дебют пологів на пізніше, а після тридцяти у людини починається зниження фертильності й завагітніти стає в рази складніше. Окрім цього почастішають випадки переривання вагітностей через зруйновані будинки, бізнеси, стабільне життя. Все це в результаті дасть негативний демографічний показник і ми можемо залишитися без одного, а то й двох поколінь. Тому держава вже сьогодні має закладати основи підтримки сімей, які народжують другу-третю дитину.

Щодо жіночого здоров’я, то безумовно переривання вагітності чи відмова від неї матимуть негативні як фізичні, так і психоемоційні наслідки. Також запалення, які з’являються зараз, можуть трансформуватися у появу кіст і зміну анатомії. Важка фізична праця імовірно призведе до опущення тазових органів, варикозного розширення судин, нетримання сечі тощо. Тож після війни ми матимемо багато проблем.

  • Здоров’я молочних залоз і профілактика РМЗ

А як щодо грудей? Чи можуть гінекологічні негаразди, з якими зараз зіштовхнулася жінка, вплинути на здоров’я її молочних залоз у майбутньому?

Так. Адже молочна залоза чутлива до тих самих циклічних змін, що й таз і віддзеркалює всі процеси, які в ньому відбуваються: менструальний цикл, вагітність, запальні хвороби, хвороби, пов’язанні зі зменшенням імунного захисту та імунної селекції. Вже зараз відбуваються пошкодження в жіночих грудях, які ми побачимо через п’ять-сім років у вигляді онкологічних захворювань.

Що жінка може зробити для себе сьогодні, аби залишатися здоровою завтра і через п’ять-сім років?

Найкраща медицина — профілактична медицина. У жодному випадку не можна ігнорувати скринінгові обстеження. Вважаю, що наступні сім років обстеження потрібно проходити не раз, а двічі на рік. Окрім УЗД і мамографії щомісяця робити самообстеження грудей. При змінах в гінекологічному секторі й молочних залозах, вирішувати питання сьогодні, а не залишати на завтра.

Добавить комментарий