Paint Splash Watercolor Art Culture Exhibit Flyer Ad Campaign Simple Modern (2) -    PosterMyWall

Менопауза знаменує кінець менструальних циклів жінки та закінчення овуляції. Але це не означає, що закінчується вироблення естрогену. У більшості жінок яєчники не припиняють функціонувати, коли настає менопауза. Вони продовжують виробляти тестостерон і андростендіон, а також невелику кількість естрогену.

Жінка може увійти в менопаузу одним із трьох способів:

  • природним, віковим, шляхом;
  • хірургічним шляхом, коли відбувається видалення її яєчників;
  • хімічним шляхом, через застосування хіміотерапії або препаратів, які використовуються для припинення функціонування яєчників.

Природна менопауза

Технічно вона настає через рік після останньої менструації у жінки. Жінки у менопаузі не можуть завагітніти і їх називають постменопаузальними.

Хірургічна менопауза

Видалення яєчників може бути рекомендовано для лікування раку молочної залози або для зниження ризику його розвитку, коли людина є носієм генетичної мутації BRCA1/BRCA2, або під час лікування раку яєчників.

У такому випадку менопауза настає миттєво. Оскільки рівень естрогену раптово падає, симптоми менопаузи зазвичай виникають одразу і є більш інтенсивними, ніж під час природної менопаузи.

Навіть якщо у жінки відсутні яєчники, її організм може виробляти гормони. Її жир і надниркові залози можуть виробляти незначну кількість тестостерону та андростендіону, які перетворюються жиром, м’язами та тканиною молочної залози в естроген.

Хімічна менопауза

Хіміотерапія часто викликає аменорею (відсутність менструації). Відновлення місячних у жінки безпосередньо залежить від її віку. У літніх жінок вірогідність відновлення менструальних циклів нижча, ніж у молодих жінок. Лікування раку молочної залози у жінки в пременопаузі також може включати гормон, який переводить її в тимчасову менопаузу шляхом пригнічення функціонування яєчників і зниження рівня естрогену.

Симптоми менопаузи

Жінки, які перенесли рак молочної залози, здебільшого відчувають такі ж симптоми менопаузи, як і будь-яка інша жінка. Різниця полягає лише в тому, що методи полегшення цих симптомів частково продиктовані історією лікування раку молочної залози у жінки.

Якщо жінці під час лікування РМЗ провели мастектомію, але не призначали хіміо- чи гормонотерапії, то менопауза у неї може наступити природним шляхом.

Незалежно від того, настає менопауза природним шляхом, через хіміотерапію чи через видалення яєчників — часто викликає сухість піхви, приливи та дратівливість. Ці емоційні та тілесні зміни, безсумнівно, можуть знизити лібідо у жінки.

Як наслідок у жінки можуть бути:

  • безсоння (це часто пов’язане з нічним потовиділенням і гормональними змінами);
  • перепади настрою;
  • нечітке мислення (порушення пам’яті та синдром дефіциту уваги);
  • нетримання сечі (підтікання сечі).

Гормональна терапія в період менопаузи

Раніше часто для зниження проявів менопаузи жінки приймали гормональну терапію. Але у липні 2002 року попередні знання про гормональну терапію (тоді вона називалася замісною гормональною терапією (ЗГТ)), було поставлено під сумнів. Дослідники оголосили про припинення великого рандомізованого плацебо-контрольованого дослідження, спрямованого на оцінку переваг і ризиків гормональної терапії в період менопаузи. Адже проміжний аналіз даних показав, що ризики цієї терапії переважають над перевагами, які можна отримати від терапії.

Науковці з’ясували, що ЗГТ підвищує ризик інвазивного раку молочної залози, а саме:

  • Ризик РМЗ зростає протягом перших кількох років використання ЗГТ;
  • Чим довше жінка використовує ЗГТ, тим вищим є ризик РМЗ;
  • Високі дози ЗГТ підвищують ризик РМЗ більше, ніж низькі дози ЗГТ;
  • Комбінована ЗГТ збільшує ризик РМЗ більше, ніж ЗГТ, яка містить лише естроген.

Жінкам, які хворіли на рак молочної залози або мають високий ризик розвитку раку грудей, не рекомендовано приймати препарати ЗГТ.

Для зменшення проявів менопаузи лікарі радять:

  • уникати споживання гострої їжі та кофеїну;
  • спати в прохолодній кімнаті;
  • надавати перевагу одягу з бавовни, а також одяг, який відводить піт вдень і вночі;
  • практикувати дихальні вправи (глибоке, повільне дихання животом);
  • регулярно займатися спортом;
  • навчитися та практикувати зниження стресу.

Джерело: drsusanloveresearch.org

Добавить комментарий