300664582_1203677790489017_6159265375205925355_n

Сьогодні, 4 жовтня 2022 року, Благодійний фонд «Квітна» передав Національному інституту раку обладнання та реактиви, придбані в рамках отриманого гранту від Міжнародної спілки боротьби з онкологічними захворюваннями у розмірі 15 тис доларів.

Це придбання призначене для роботи в лабораторії молекулярно-генетичних досліджень Національного інституту раку України, воно включає в себе такі позиції:

  1. Баня водяна-термостат з функцією перемішування, WB-4MS – 1 шт
  2. Тримач TR-5/30 для пробірок 5х30 мм у діаметрі, до водяної бані WB-4MS – 1 шт
  3. BigDye Direct Cycle Sequencing Kit, 100 rxn – 2 шт
  4. BigDye XTerminator Purification Kit, 100 rxn – 2 шт
  5. Anode Buffer Container for 3500 Dx/3500xL Dx Genetic Analyzers, 4 pieces per pack – 1 шт
  6. Cathode Buff Container for 3500 Dx/3500xL Dx Genetic Analyzers, 4 pieces per pack – 2 шт
  7. POP-7 Polimer for 3500 Dx/3500xL Dx Genetic Analyzers, 384 rxn – 3 шт
  8. 3500 Dx Genetic Analizer 8-Capillry Array, 50 cm – 1 шт

photo_2022-10-04 16.41.53

«Я вважаю, це наше велике досягнення – отримати грант від Міжнародної спілки боротьби з онкологічними захворюваннями. Безумовно, це грант отриманий не просто так, він наданий на потреби Національного інституту раку України. Грант отриманий у надскладний час як для України, так і для кожного з нас. В березні, у самий розпал наступу загарбників на Київську область, ми звернулися до UICC і досить оперативно отримали відгук від організації. Фонд і його колектив із задоволенням реалізує цей грант для Інституту раку. Користуйтеся і нехай це обладнання буде корисним для українців», — сказав вступне слово Григорій Колодач, директор Благодійного фонду «Квітна».

«Перш за все ми дуже вдячні нашим міжнародним партнерам – UICC – організації, що об’єднує всіх онкологів світу.

Дякуємо і нашим близьким партнерам — Благодійному фонду «Квітна». Фонд співпрацює з НІР дуже давно, дуже плідно, та як би пафосно це не звучало, саме завдяки роботі фонду збережено дуже багато життів. Хтось може не усвідомлювати, але за кожним таким подарунком стоїть збережене життя людини. Ми за це дуже вдячні.

От як Фонд і називається – «Квітна», таку місію він і несе – аби розквітала наша Україна, розквітали і були здорові наші громадяни. Ми вдячні за постійну співпрацю, за підтримку від щирого серця», — зазначив в.о. директора Національного інституту раку Андрій Шипко.

photo_2022-10-04 16.41.46

photo_2022-10-04 16.41.36

Придбане обладнання та реактиви будуть задіяні в роботі лабораторії молекулярно-генетичної діагностики. На зустрічі була присутня завідувач лабораторії Наталія Храновська, яка детально розповіла, для чого і як буде використане це придбання:

«По-перше, я хочу від себе особисто та від колективу нашої лабораторії щиро подякувати фонду «Квітна», що вони знайшли таку можливість для нас. Це неоціненна допомога, оскільки зараз воєнний час, реактиви дуже дорогі, але наші громадяни, наші українці мають отримувати найсучаснішу онкологічну допомогу, в тому числі молекулярно-генетичну діагностику, від якої більшою мірою залежить і тактика лікування. Це набір реагентів, який дозволить нам визначати більше ніж для 100 пацієнтів різні молекулярно-генетичні біомаркери, які необхідні для виконання найсучасніших протоколів лікування, а саме для призначення таргетної та імунотерапії. І без цього сучасне лікування неможливе. Це придбання дозволить зробити цілий ряд досліджень, знайти саме ті «мішені», по яким має бути призначена таргетна терапія. Це буде актуально для пацієнтів із раком грудної залози, кишечника, меланомою та для відділення дитячої онкології.

 Тут є і капіляри, і полімери, і реагенти, і праймери, і навіть ось таке устаткування – водяна баня, без якої неможливо зробити молекулярно-цитогенетичні дослідження, це так званий FISH-метод. У нас ці дослідження на потоці, та наше вже стареньке устаткування потребувало заміни.

 Хочу зауважити, що, на жаль, зараз дуже побільшала кількість пацієнтів, до нас звертається багато військових та внутрішньо переміщених осіб. І ми дуже раді, що зараз ми можемо надати їм таку допомогу, яка у приватних лабораторіях була б дуже дороговартісною. А ми для наших захисників та людей, які змушені були покинути свій дім через війну, зможемо це робити безкоштовно і швидко. Тому слова подяки Фонду «Квітна», його директору Григорію Колодачу, засновнику Уріелю Штерну та UICC – це не просто слова, це на ділі людські долі та врятовані життя».

photo_2022-10-04 16.41.52

Також зазначимо, що в рамках реалізації гранту планується придбати два зонди для досліджень методом FISH, це необхідно для визначення таргетів та призначення таргетної терапії при онкологічних хворобах легенів. Один зонд буде використано приблизно на 10 досліджень.

Нагадаємо, Міжнародна спілка боротьби з онкологічними захворюваннями (The Union for International Cancer Control) – це головна організація світу, що займається проблемами онкологічних захворювань та регулює їхнє вирішення. Саме за ініціативи UICC 4 лютого було проголошене Всесвітнім днем боротьби проти раку, коли увага всього світу привертається до цих захворювань, аби якомога ефективніше сприяти новим здобуткам у цій сфері.

photo_2022-10-04 16.41.47photo_2022-10-04 16.41.50

Добавить комментарий