VAPE -    PosterMyWall

Сьогодні доцільність використання електронних сигарет викликає купу протиріч у суспільстві, розділивши громадську думку на два табори: одні вважають їх гарним засобом для відмови від куріння, інші стурбовані потенційно несприятливими наслідками для здоров’я. Однак можуть знадобитися десятиліття, щоб повністю зрозуміти вплив використання електронних сигарет на людей, враховуючи їхню відносну новизну на ринку.

Аби вивчити вплив електронних сигарет на здоров’я людини, вчені провели ряд доклінічних досліджень, де аналізували дію хронічного низького рівня аерозолю JUUL на численні легеневі показники. JUUL — одна з найбільш популярних марок електронних сигарет серед молоді.

Дослідження здійснювалося на мишах, віком від 8 до 12 тижнів. Гризунів піддали впливу комерційно доступних продуктів PG/VG або JUUL, що містять 59 мг/мл нікотину. Експеримент тривав 4 тижні. Після дослідження вчені оцінили маркери запалення в легенях мишей за допомогою qRT-PCR, мультиплексного аналізу цитокінів і диференціального підрахунку клітин.

У гризунів, які піддавалися дії аерозолів JUUL протягом 4 тижнів, спостерігалося значне збільшення кількості нейтрофілів і лімфоцитів та деякі зміни в експресії мРНК цитокінів. Також аналізи виявили значні зміни в багатьох біологічних напрямках, включаючи дегрануляцію нейтрофілів, передачу сигналів рецепторів PPAR і метаболізм ксенобіотиків.

Наслідки вейпінгу для здоров’я достеменно невідомі. Але наші результати показують, що вдихання пари електронної сигарети викликає широкі зміни всередині легенів. Дані, які ми маємо, ще більше підкреслюють, що ці продукти не є інертними і можуть призвести до пошкодження легенів при тривалому використанні”, — Керолін Дж. Баглол, доктор філософії, автор-кореспондент Університету Макгілла, Монреаль, Квебек.

Джерело: NEWS.MEDICAL.LIFE SCIENSES

Добавить комментарий