CORONAVIRUS -    PosterMyWall (1)

Імунітет від COVID-19 може допомогти у боротьбі з раком молочної залози, вважають вчені Онкологічного центру Пітера Маккаллума та Університету Мельбурна. Наразі команда науковців на чолі з докторкою Клер Слейні працюють над покращенням терапії Т-клітин з химерним рецептором антигену (CAR-Т), який є формою імунотерапії.

Хоча терапія CAR-T гарно себе зарекомендувала в лікуванні певних видів раку крові, вона виявилася недостатньо ефективною в боротьбі з солідними пухлинами, які зустрічаються під час раку молочної залози. Дослідження команди доктора Слейні спрямовані на вивчення механізмів, здатних генерувати САR-Т за допомогою Т-клітин, специфічних до вірусу COVID-19.

Завдяки вірусу SARS-COV2 або через вакцинацію сьогодні більшість громадян країн світу мають специфічні до COVID-19 “Т-клітини пам’яті”. Це відкриває нові можливості для створення імунних клітини, які зможуть розпізнавати і боротися з раком молочної залози.

Вчені мають намір збирати “Т-клітини пам’яті” і реконструювати їх для розпізнавання специфічних поверхневих білків раку молочної залози, аби в подальшому клітини можна було застосовувати під час лікування онкологічного захворювання грудей. Оскільки ці Т-клітини вже розпізнають спайковий білок вірусу COVID-19, їх можна активувати за допомогою вакцини проти COVID-19.

Вперше ідея прийшла мені в голову, коли я сиділа вдома розчарована пандемією, не маючи доступу до своєї лабораторії і спостерігаючи, як працюють мої колеги з інфекційних захворювань, — розповідає докторка Клер Слейні. — Раптом я подумала: “А чи можемо ми використати цей вірус, щоб зробити щось корисне?”. Коли з’явилися вакцини проти COVID-19, у мене виникла ідея застосувати імунітет і вакцини проти COVID-19 в лікуванні раку молочної залози”.

У разі успіху цей проект забезпечить суттєвий науковий прорив і максимально мінімізує смертність від раку молочної залози.

Джерело: National Breast Cancer Foundation

Добавить комментарий