IMG_2290

Британські вчені заявили, що у жінок, які побороли рак молочної залози, через 20 років може статися рецидив з метастазами.

До такого висновку онкологи прийшли, вивчивши медичні дані 60 000 жінок, яким раніше діагностували гормонозалежний рак молочної залози.

У ході досліджень лікарі помітили, що до 11 000 досліджуваних жінок після припинення лікування хвороба повернулася через 15 років з метастазами в інших органах. Найбільш високий ризик рецидиву виявився у жінок, які мали рак молочної залози з метастазами в чотирьох і більше лімфовузлах. Цікавим фактом виявилося те, що рецидив у цих хворих стався рівно через 20 років після поставленого діагнозу.

На сьогоднішній день, найбільш ефективний метод лікування гормонозалежного раку молочної залози – проведення антиестрогенної терапії тамоксифеном з інгібіторами ароматази. Рекомендована тривалість лікування антиестрогенними препаратами – п’ять років.

Виходячи з цього випливає, що жінкам, які перемогли гормонозалежний рак молочної залози, проводити антіестрогенну терапію необхідно довше ніж п’ять років. Інакше існує ризик відновлення хвороби через 20 років після поставленого діагнозу.

Професор Ingham Institute Тереза Беккер, вивчаючи причини повернення онкології через багато років, вважає, що онкоклітини просто «засипають» в інших органах. Це відбувається таким чином: метастази, які утворилися в окремих органах з пухлини молочної залози, під впливом інтенсивної терапії на час «засипають». Деякий час ці клітини знаходяться в організмі нерухомо й не видаючи себе. Але, на жаль, через деякий час вони можуть прокинутися й агресивно атакувати організм жінки.

Команда вчених у складі з Терезою Беккер намагаються виявити гени, що провокують пробудження ракових клітин. Для цього вчені-онкологи регулярно досліджують зразки крові у жінок, які перемогли рак жінок на предмет виявлення небезпечних ракових клітин. Такий моніторинг, в разі виявлення онкоклітин, дозволить оперативно приступити до необхідного лікування. Також ці дослідження можуть привести до можливих методів виявлення й лікування «сплячих» онкоклітин.

Джерело: National Breast Cancer Faundation

Добавить комментарий